Franca Sozzani is overleden

Gepubliceerd op 23 December 2016 door Isabelle Vander Heyde
Franca Sozzani is overledenVENICE, ITALY - SEPTEMBER 02: Franca Sozzani attends the photocall of 'Franca: Chaos And Creation' during the 73rd Venice Film Festival at Palazzo del Casino on September 2, 2016 in Venice, Italy. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

Triest nieuws op de valreep van 2016: de modewereld neemt afscheid van Vogue Italia hoofdredactrice Franca Sozzani. 

De vurige Italiaanse begon begin jaren tachtig bij Vogue als "assistente van de assistent van de assistent" en werkte zich langzaam maar zeker een weg naar de top.  Haar filosofie: de kracht van het beeld. Sozzani zette zich al snel in de kijker met sterke editorials en mag zich de ontdekker van heel wat fotografisch talent noemen. Typisch was dat ze haar fotografen heel veel redactionele vrijheid gaf en niet bang was voor controverse. Mario Testino, Olivier Toscani, Bruce Weber, Steven Meisel of Peter Lindbergh zouden vandaag niet aan de top staan zonder de kansen die ze bij Vogue Italia kregen.

Sozzani stond daarnaast ook bekend om haar elegante persoonlijke stijl, liefde voor decoratie -ze bezat huizen in Marrakech, Portofino en Milaan-, liefdadigheidswerk -ze was onder andere VN-ambassadrice- én opvallende vriendelijkheid. Dat laatste maakte van haar één van de meest geliefde figuren in de modewereld. Eerder dit jaar kwam Franca: Chaos and Creation uit, een documentaire die haar enige zoon Francesco over zijn moeder maakte. Het plotse overlijden van de Italiaanse -ze zou al een tijdje met haar gezondheid sukkelen- raakt de modewereld diep en heel wat beroemdheden reageerden reeds op het nieuws. Anna Wintour omschrijft haar collega als warm, slim en bijzonder grappig. Ze zou 66 zijn geworden.