Art Basel Miami: 10 dingen die je moet weten

Geüpdatet op 15 Februari 2019 door ELLE België
Art Basel Miami: 10 dingen die je moet weten

#1 Art Basel brengt sinds 1970 de internationale kunstwereld samen. Galeriehouders, kunstenaars, verzamelaars en curators vinden elkaar hier drie keer per jaar. In juni verzamelen de kunst glitterati in Basel, hartje Europa. In december reizen ze af naar Miami Beach, de spil tussen Noord- en Latijns-Amerika en in maart is Hong Kong het decor voor de kunstbeurs.

#2 'Ground Control' stond centraal als thema van Art Basel Miami 2016, dit als tribuut aan David Bowie. Curator Nicholas Baume nam het thema letterlijk en legde de focus op de verschillende manieren waarop kunstenaars ruimte interpreteren.

#3 Art Basel Miami Beach staat erom bekend, het type stimulerende situaties aan te bieden, die je in je dagdagelijkse leven nooit zal tegenkomen. Denk: gigantische confetti kanonnen, poolparties die de hele dag duren, celebrity diners, feestjes op het strand, …. Zo wordt kunst echt een ervaring.

#4 Zo omschrijft The Observer Art Basel Miami: "Het Bacchanaal, dat kunst, advertising, immobiliën, geld witwassen, zware feestjes en trashy beach chic samenbrengt gedurende een week van collusie en consumptie." Niet te missen dus.

#5 Louis Vuitton onthulde twee nieuwe stukken voor de "Objets Nomades" meubel collectie: De 'Blossom Stool' door Tokujin Yoshioka en de 'Fur Cocoon' door Fernando en Humberto Campana. Twee parels om van te dromen en jaren voor te sparen …

#6 Snarkitecture ontwierp de coolste jet ooit voor privéjet company NetJets. Het creative duo weet als geen ander mash-ups tussen kunst en architectuur te creëren. Het vliegtuig kleurt van licht naar donker hemelsblauw (als het kleurenpalet van zonsopgang tot zonsondergang). Aan boord tref je 13 luxueuze zitplaatsen en … een Nespresso machine, what else?

#7 Wat streetstyle betreft, is de scène bij Art Basel even indrukwekkend als tijdens de fashion weeks.

#8 Adidias viert het gerenommeerde kunstevent met een speciale editie van de EQT Support 93/17, die op Art Basel werd onthuld. De sneaker werd onder handen genomen door Pusha T, rapper en creatieve collaborateur bij Adidas. Het grijs van de schoenen staat synoniem met de straat en beton.

#9 Het ontwerpsersduo, Dao-Yi Chow en Maxwell Osborne, van Public School draaide de plaatjes op Art Basel Miami. Met hun pop-up radiostation gingen ze drie dagen live tijdens het kunstfestival. "We zijn geen kunstenaars, en dus wilden we niet verschijnen met een pseudo-mode-kunst-ding, ons idee was om een platform te creëren voor interactiviteit, door een mix van collega's van verschillende disciplines aan het woord te laten." verklaarden het duo aan Vogue.

#10 Waar kunst (en champagne) is, is mode niet veraf. Zo organiseerden verschillende luxehuizen, feestjes in hun Miami boetieks om het festival te vieren. Dior liet voor de gelegenheid de iconische Lady Dior handtas herinterpreteren door zeven kunstenaars. MM6 nodigde dan weer kunstenaar Aaron De La Cruz uit om live kunst in de winkel te creëren.

(stagiaire: Isabelle Leempoels)