Waarom je de 10e verjaardag van Customisez-Moi niet mag missen?

Geüpdatet op 19 Februari 2019 door ELLE België
Waarom je de 10e verjaardag van Customisez-Moi niet mag missen?

Het wedstrijddefilé van Customisez-Moi, één van de meest onbevangen, flamboyante en zonderlinge runways van België viert zijn 10e verjaardag.

Hier zijn 5 redenen om op zaterdag 12 november aanwezig te zijn in Hotel Bloom om dit evenement dat barst van besmettelijk creatief talent bij te wonen.

tweedehands-mode-vintage-defile-1

#1 Het is een show, een zeldzame bijeenkomst in de modewereld, het is een feest en het is een springplank

Bernard Gavilan, al 20 jaar een bekend figuur in het tweedehands- en muzieklandschap, is de bezieler achter deze sympathieke upcycling wedstrijd. Zijn intentie was om jongeren enthousiast te maken rond het personaliseren en herinterpreteren van oude kledij, iets waar men rond de jaren 2000 nog weinig interesse voor had. Ondertussen mag Customisez-Moi al enkele fraaie verwezenlijkingen onder zijn palmarès rekenen, waaronder prestigieuze en enthousiaste partners als Maison Guerlain, een opmerkelijke gastverschijning op het defilé van Etam in maart 2015, toen maakten 20 geselecteerde silhouetten uit de wedstrijd hun opwachting op de Etam catwalk.

1/

tweedehands-mode-vintage-defile-4

#2 Je ontdekt er het toekomstige talent van de modewereld …

Customisez-Moi, een vrolijk en excentriek evenement, heeft al menig jong Belgisch talent zien défileren, die sindsdien meedraaien in het professionele mode circuit: Léa Peckre, die een collab deed met Lejaby en sindsdien haar eigen label lanceerde, of Giuseppe Vergone, die momenteel bij Natan werkt.

2/

tweedehands-mode-vintage-defile-3

#3 … en je kruist er de grote namen uit de modescene

De kwaliteit van een event kan je meten aan het prestige van de jury. Al heel wat grote namen passeerde hier achter de jury-bank: Laetita Crahay, Didier Vervaeren, Anthony Vaccarello, Benoît Bethume, Johnny Coca, Glenn Martens, Glenn Sestig en de crème de la crème onder de Belgische mode journalisten. Ook dit jaar is de casting exceptioneel: Pieter Mulier (ex-Dior), Etienne Russo (Maison Eugénie), Matthieu Blazy (Céline), Kenneth Ramaekers (Mode Museum Hasselt).

3/

tweedehands-mode-vintage-defile-5

#4 Het is een plek van pure vrijheid

Voor de komende edities, blijft Bernard Gavilan ernaar streven om jong talent te ondersteunen en de volledige collecties te presenteren. Voor de décors werkt hij samen met enkele kunst academies, een architect en een schilder om de verschillende kunsten te mixen. Een beetje wild, maar vooral heel vrij, kortom Customisez-Moi is een wedstrijd voor de ambitieuze durvers en vooral voor diegene die zich graag amuseren.

4/

tweedehands-mode-vintage-défilé-

#5 Bernard Gavilan maakt zowel onderdeel uit van de vintage geschiedenis van Brussel als van het creatieve landschap van de stad.

"Ik ben geboren in Spanje. Toen mijn ouders zijn aangekomen in België, hebben ze zich in de Marollen geïnstalleerd, het is daar dat ik naar de kinderopvang ben gegaan. In de lagere school heb ik leren zwemmen in het zwembad aan het Vossenplein. Zo ontdekte ik de vlooienmarkt toen ik nog een jongetje was. Ik herinner me nog dat ik aan de jukebox geplakt stond als we op café gingen, en later in de Spaanse bars iedereen begon te zingen als de avond viel. De familie is verhuisd naar het centrum van de stad toen ik 18 of 19 jaar was. Mijn eerste auto, gekocht van mij eerste centen, was om terug te kunnen keren naar de Marollen. Mijn eerste hemd met een Chinese Mao kraag heb ik op de Vossenmarkt op de kop getikt, het was het begin van de jaren 80. Ik ben beginnen werken in een winkel in het centrum die typische fluo latex panty's uit de jaren 80 verkocht. De New Wave zat er aan te komen. Ik ben snel overgeschakeld op Vintage. 's Nachts werkte ik als opdiener bij Mirano. Begin jaren 90, werd ik assistent van één van de belangrijke figuren van de Belgische mode op dat moment, met hem werkte ik samen aan de defilés. Zo ben ik professioneel beginnen werken. Uiteindelijk ben ik verhuisd naar Gent, in 2010 keerde ik uiteindelijk weer terug naar de Marollen. Daar heb ik twee winkels geopend. Ik ben 100% autodidact: alles wat ik over mode weet, heb ik geleerd op de vlooienmarkt. Vintage is een manier van leven. De vlooienmarkt en mij, het is een liefdesverhaal van komen en gaan."

(stagiaire: Isabelle Leempoels)