Dit doet Dries van Noten met zijn prijzengeld

Geüpdatet op 18 Februari 2019 door ELLE België
Dit doet Dries van Noten met zijn prijzengeld

Drie keer raden aan wie hij zijn prijzengeld schenkt... 

Dries van Noten bewijst weer eens dat onze onvoorwaardelijke liefde voor de Belgische modeontwerper gegrond is. Dinsdagavond ontving hij in het Bernarduscentrum in Antwerpen de laatste provinciale Cultuurprijs en schonk die meteen weg aan de Antwerpse modeacademie!

In 2008 mocht van Noten al de International Award van de Council of Fashion Designers of America  in ontvangst nemen, eind 2009 werd de Couture council award for artistry of fashion van het Fashion Institute of Technology in New York aan hem uitgereikt, in 2015 kreeg hij in Frankrijk de titel 'Officier de l'Ordre des Arts et Lettres' en nu kan hij die collectie aanvullen met een prijs uit eigen land.

Het is de lieveling van de modewereld gegund, maar zelf schenkt hij het bedrag van 7.500 euro liever aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie. De school waar hij zelf afstudeerde en zijn bloeiende carrière begon.

“Ik ben zeer vereerd en erkentelijk dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen. Waardering in mijn eigen provincie en stad is uiteraard een fijn gevoel. Ik zou deze erkenning van creativiteit graag willen delen met de nieuwe generatie en daarom zou ik het geld verbonden aan de prijs willen schenken aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie om deze jonge creatieve mensen extra te ondersteunen.” sprak van Noten.

Het is geen onlogische keuze om de jonge generatie te steunen, want met de keuze voor de succesvolle modeontwerper, wilde de jury de modesector als geheel eren. De cultuurprijs huldigt om de 2 jaar een persoon die op uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot het culturele gebeuren in de provincie. Aangezien vanaf 1 januari 2018 het provinciebestuur niet langer bevoegd zal zijn voor cultuur is Dries van Noten de laatste om hem te ontvangen. Een mooi statement voor een stad die veel aan de mode te danken heeft.

(stagiaire Isabelle Leempoels)