Waarom de verborgen boodschap in Diors winterdefilé zo belangrijk is

Gepubliceerd op 6 Oktober 2016 door Isabelle Vander Heyde
Waarom de verborgen boodschap in Diors winterdefilé zo belangrijk is

En wie is Chimamanda Adichie, de mysterieuze muze achter die boodschap? 

De Parijse modeweek zit erop en één van de meest besproken shows is ongetwijfeld het debuut van Maria Chiuri voor Dior. De Italiaanse ontwerpster verliet haar job bij Valentino voor het Franse modehuis en mocht dit seizoen voor het allereerst haar kunnen onder de vlag van Monsieur Dior illustreren. Het werd een defilé vol verwijzingen naar de man zelf en naar zijn opvolgers, maar vooral ook een breukmoment dat voor eens en voor altijd Madame Dior op de kaart zette. Dit moet je onthouden:

1/

Raar maar waar: in het zeventigjarige bestaan van het huis stonden tot nu toe enkel mannen aan het roer. Na het vertrek van iconische stichter Christian Dior volgden grote namen als Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, Patrick Lavoix, Hedi Slimane, John Galliano en Raf Simons. Stuk voor stuk genieën, maar nooit kreeg een vrouw de kans om haar visie op vrouwenmode te etaleren bij het huis. Chiuri brengt daar met de zachte hand verandering in. Enerzijds staat haar begincollectie wars van referenties naar haar illustere voorgangers. Zo herkennen we bijvoorbeeld het bijenmotief van Slimane en de beroemde saddle bag van Galliano. Anderzijds slaat ze een volledig nieuwe weg in met een collectie gebaseerd op... schermers. We zijn mijlenver verwijderd van de strak ingesnoerde New Look silhouetten van Christian Dior zelf, de ontwerpster gaat voor atletische lijnen en een subtiele vorm van androgynie. "Ik wil kleren maken voor moderne vrouwen, op basis van de wereld waarin we vandaag leven," klinkt het in een persbericht. "Schermen is één van de enige sporten waar het uniform voor mannen en vrouwen gelijk is.  Het is ook een discipline waarin het evenwicht tussen gedachte en daad belangrijk is, tussen het hoofd en het hart."

2/

Temidden de maagdelijk witte schermsters ook één opvallend shirt met het opschrift "we should all be feminists", een verwijzing naar het gedachtegoed van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Adichie. Die laatste mocht trouwens plaats nemen in het midden van de eerste rij, tussen Dior gezichten Rihanna en Jennifer Lawrence, en was daarmee de discrete eregast van dit modefeestje.

dior_rtw-ss2017_look-18

chimamanda-adichie
De eregaste aan de ingang van de show.

3/

Chiuri is trouwens niet de enige die dweept met Adichie. Ook Beyoncé is een grote fan en verwerkte één van haar essays in de tekst van de song Flawless. Niet toevallig knalde dit nummer dan ook uit de boxen terwijl de modellen over de catwalk schreden. Je hoort Chimamanda vanaf 1:27 aan het werk:

Ontdek hier trouwens haar volledige speech:

De wereld krijgt maar geen genoeg van de humoristische feministe: één van haar boeken, Americanah, zou binnenkort verfilmd worden met niemand minder dan Brad Pitt en Lupita Nyong'o in de hoofdrollen!

4/

De feministische boodschap van Chiuri gaat verder met een bijzondere campagne. In een reeks video's gaat de ontwerpster onder het motto #TheWomanBehindMyDress op zoek naar de vrouwelijke helden van haar backstage teams. Naar wie kijken kleedsters, stylisten, modellen, maar ook de Dior muzes zelf op? Je ontdekt het hier: