Ibiza: 10 tips voor beginners

Geüpdatet op 4 juli 2019 door Marjolijn Vanslembrouck Foto’s: Klaas Vanslembrouck
Ibiza: 10 tips voor beginners

Ik was gewaarschuwd: Ibiza zou liefde op het eerste gezicht zijn. Een hartstochtelijke coup de foudre. Mijn hart laat zich niet zo snel veroveren, dus vloog ik met onbevooroordeelde, ja zelfs kritische geest richting de Balearen. Maar al gauw moest ik hen gelijk geven.

1. Slaap in het beste hotel

Even kort door de bocht: er zijn twee soorten Ibiza-gangers, die hard party people en zij die op zoek gaan naar rust en ongerepte natuur. Die eerste slapen bij voorkeur in giga hotels annex clubs genre Ushuaïa Beach Hotel en Ibiza Rocks Hotel, de anderen zoeken een Airbnb op een idyllische locatie met zicht op zee. Wie liever niet in hokjes denkt en dus beide kanten van het eiland wil ontdekken, zit goed in Hotel Es Vive, vlak bij Ibiza Stad. Een grondige opknapbeurt leverde het art-decohotel onlangs de Trip Advisor-stempel ‘beste hotel van Ibiza’ op. En de gloednieuwe 24h Balance Package geeft je de nodige boost na een club night. Geen streng programma dat je enkel op pure wilskracht tot een goed einde brengt, je krijgt er een toegangs­ticket voor een club naar keuze bij en er is ook ruimte voor cocktails (watermelon martini!) op het dakterras met zicht op Formentera of in de Experience Club in de kelder. Het lunch- en dinermenu komen in een aangepaste, lichtere versie, de full body massage daarentegen is extra stevig. Kan deugd doen na een nachtje dansen. 24h Balance Package bij Hotel Es Vive

Es-Vive

2. Vergeet je dieet

Diëten op vakantie is sowieso een slecht idee, maar wie dat op Ibiza wil doen, is er pas echt aan voor de moeite. De zeevruchtenpaella is er zalig smeuïg, de pasta alla vongole heerlijk puur (zoals in El Chiringuito Cala Gracioneta, net boven San Antonio) en de cocktails drinken erg vlot weg. Bovendien zijn de porties er zo royaal dat het gevaar op een indigestie constant om de hoek loert. Geniet, maar met mate.

Cocktails

3. Beken kleur

Ibiza is een eiland van love & peace, van adembenemende zonsondergangen en azuurblauwe kusten. Denk daaraan, zodat je niet ter plekke tot de constatatie komt dat je enkel zwarte outfits inpakte. Geen nood natuurlijk, in elk dorp en op elk strand vind je winkeltjes met kleurrijke kaftans, sandaaltjes met franjes en juweeltjes. Breng de hippie in je naar boven. Een lange jurk is de geschikte outfit voor een romantische strandwandeling, maar wil je het moment voor de eeuwigheid vastleggen, hou dan rekening met de wind. Wapperende haren zijn sexy, een wapperende jurk is dat niet altijd en geeft volume waar niet nodig.

Punta-Galera
Zicht op Punta Galera

4. Kuier op een hippiemarkt

Ook op een van de vele hippiemarkten kan je je last minute een Ibiza proof look aanmeten. Wij bezochten die in Sant Joan de Labritja in het noorden, maar de grootste, bekendste en dus meest toeristische is de Las Dalias Hippy Market, iets verder naar de oostkust. Leren armbanden en accessoires, kanten tops, kleurrijke sjaals, dromenvangers en biologische/artisanale producten, je vindt er alles wat je je bij een hippiemarkt voorstelt.

Hippie-markt

5. Vind authentiek Ibiza

Zij die het kunnen weten, denken nostalgisch terug aan lang vervlogen tijden, zo’n dertig jaar geleden, toen Ibiza nog aan de hippies en niet aan de toeristen toebehoorde. Tijden veranderen, maar wie goed zoekt, vindt vandaag nog steeds dat authentieke plekje waar de tijd stil bleef staan. Een fruit- en groentenmarktje in Ibiza bijvoorbeeld, of restaurant El Carmen in Sant Josep de Sa Talaia, met zicht op Es Vedra (zie volgende).

marktje-Ibiza-stad

6. Tart het lot aan Ibiza’s Bermudadriehoek

Geen magischere plek op Ibiza dan het rotseiland Es Vedra, in het zuidwesten. Op twee kilometer van het druk bezochte strand van Cala d’Hort steekt de rots een goeie vierhonderd meter boven de zee uit. De mythes en legendes over het natuurmysterie zijn legio. Es Vedra is de derde meest magnetische plek op aarde, na de Noordpool en de Bermudadriehoek, al durven geologen dat te betwisten. Toch slaan kompassen er tilt en raken ook overvliegende vogels het noorden kwijt. De leukste mythe: de berg is de top van Atlantis en de natuurlijke grot van de verzonken stad bevindt zich ergens aan de tegenoverliggende kust. Wie die wil vinden, moet wel volhardend zijn, want wegwijzers staan er uiteraard niet. Lokale hippies zien in Es Vedra bovendien een landingsplaats voor buitenaardse wezens, maar ook Jimi Hendrix beweerde ooit met aliens gecommuniceerd te hebben op de terugweg van het Woodstock Festival...

El-Carmen
Restaurant El Carmen met zicht op Es Vedra

7. Zoek de hipste club van het moment

Luidop ‘waar is da feestje’ brullen als je de luchthaven van Eivissa buitenrijdt, is even overbodig als boertig. De uitvalswegen staan vol billboards die dj’s (David Guetta!), party’s (in ons geval opening nights) en clubs promoten. Zo goed als overal is er feest, zij het dan geconcentreerd rond San Antonio in het westen (Es Paradis, Eden), Playa d’en Bossa en Ibiza Stad in het zuidoosten (Pacha, Ushuaïa) en San Rafael (Amnesi) in het midden. Zoek dus gewoon uit welke club tijdens je verblijf de beste party organiseert. Wij waren op zoek naar een ander Ibiza, zie puntjes 5 en 8, en bespaarden ons de moeite.

Pacha

8. Probeer verloren te rijden

Niet makkelijk, want letterlijk op elk kruispunt staan wegwijzers naar Eivissa (Ibiza Stad) in het oosten of San Antonio in het westen. Verloren rijd je dus nooit écht, het eiland is bovendien maar een zakdoek groot. Maar toch, doe een poging. Negeer bordjes die een private weg aanduiden en ga off road, desnoods op onverharde wegen. Vooral het noordwesten is prachtig, je rijdt er door velden met olijfbomen, cactussen, wilde bloemen en ruïnes van windmolens en langs kleine dorpen met witte kerkjes (Santa Agnès de Corona, San Mateu d’Albarca).

platteland

9. Word sentimenteel bij zonsondergang

Met je lief op een desolaat strand of op een drukbevolkt terras, kies zelf hoe je de zonsondergang op Ibiza beleeft. De klifrotsen van Punta Galera (net boven San Antonio, niet te verwarren met de gelijknamige plek in het noorden) zijn erg in trek bij avontuurlijke zonnebaders, die er vanop de rotsen de zee in duiken en van een waanzinnige zonsondergang genieten. Wij kozen voor het terras van La Torre, iets meer naar het zuiden. Bestel enkele tapas, een liter sangria en doe zoals de rest: applaudisseer eens de zon volledig in de zee is gezakt.

sunset
Zonsondergang bij La Torre

10. Hang the DJ

Op Ibiza ontsnap je nergens aan de loungemuziek, aan het hotelzwembad, op het dakterras, in een afgelegen strandbar, op restaurant... Overal, altijd. Ben je niet het loungeachtige type, tracht die dan te negeren, wij stonden er zelf van versteld hoe makkelijk dat ging. Ambieer je daarentegen een carrière als dj, dan is Ibiza de place to be om je kans te wagen. Neem dus zeker wat vinyl mee in je bagage.

Meer fotogenieke Ibiza tips vind je in de handige gids I Never Believed In Love At First Sight, Until I Saw Ibiza

LEES OOK: vijf verborgen baaien op Ibiza