IN BEELD: Cruise collectie van Dior

Geüpdatet op 2 Juni 2016 door Laure Vandendaele
IN BEELD: Cruise collectie van Dior

Gisteren hield de cruise trein halt in Woodstock, waar Dior zijn collectie in het statige Blenheim Palace voorstelde.

Terwijl heel wat Britten gisteren de trein naar huis namen, spoorden de lucky few – bestaande uit beroemdheden en pers – richting Woodstock, een gehucht in Oxforshire. Laatste halte van hun pendeltocht was het statige Blenheim Palace, de gelegenheidslocatie waar modehuis Dior de cruisecollectie voor 2017 zou voorstellen. Chanel deed dat een paar weken geleden in Havana en afgelopen weekend showde Louis Vuitton de tussenlijn in Rio. De locatie van Dior was misschien iets minder exotisch maar daarom niet minder indrukwekkend. Ook het Britse weer stelde niet teleur en liet zich van haar meest voorspelbare kant zien: het regende. ‘Maar in Parijs is het nog erger’, zei Sidney Toledano, CEO bij Dior.

Het modecircus laat zich door een beetje regen niet afschrikken. Een onrustig klimaat zat anglofiel Christian Dior, geboren in Normandië, immers in de genen. Als liefhebber van de Britse cultuur, keuken en stijl koos Dior al in 1954 voor het spectaculaire barokke landgoed om er zijn show voor te stellen. Opvolger Yves Saint Laurent deed het nog eens over in 1958. Achtenvijftig jaar later is het de beurt aan ontwerpersduo Lucie Meier en Serge Ruffieux, sinds het vertrek van Raf Simons aan het hoofd van het designteam, om er een creaties voor te stellen. In de wangelgangen werd gefluisterd dat het modehuis deze gelegenheid zou aangrijpen om de langverwachte opvolger van onze landgenoot bekend te maken, maar welke klinkende naam de toekomst van Dior zal schetsen, is nog steeds niet bekend.

LEES OOK: Chanel showt cruisecollectie in Havana

Tot ‘the big reveal’ houden Zwitsers Meier en Ruffieux het fort recht. Het duo borduurde (in sommige gevallen soms wel letterlijk) op de lijnen die Simons voor het huis had uitgezet. Zo blijft de geschiedenis van het huis verweven, denk bijvoorbeeld aan de moderne interpretatie van het iconische bias-jasje of een mantel met new look-stijl. Toch hebben ook eigentijdse ontwerpers een invloed op het Dior vandaag. De pofmouwtjes en broeken met van aan de knie wijd uitlopende pijpen flirten met eerder werk van J.W. Anderson, de jonge ontwerper die sinds enkele seizoenen in de LVMH-groep werd opgenomen.

Heel wat beroemdheden waren voor de gelegenheid naar het platteland afgezakt om er de zitjes op de eerste rij in te palmen. Onder meer Alexa Chung, Emma Roberts, Kate Beckinsale en Bianca Jagger mochten de collectie van dichtbij bewonderen. Ook The Weeknd was van de partij, al had de artiest vast meer oog voor zijn liefje Bella Hadid dan voor de kleren die ze showde. Na de show werd het feestje gezet in de lokale ‘pub’ die voor de gelegenheid tot ‘The Lady Dior’ omgedoopt werd.

LEES OOK: Louis Vuitton showt cruise collectie in Rio

Het zit trouwens wel goed tussen Bella Hadid en Dior. Een dag nadat het zusje van Gigi haar catwalkdebuut voor het huis maakte, mag ze zich de kersverse ambassadrice van Dior make-up noemen. Creatief directeur Peter Philips stuurde de modellen gisteren trouwens met smokey zwarte wenkbrauwen de catwalk op. Alsof de rook van de stoomtrein die verder door het modelandschap dendert op het gezichten was blijven hangen.

DIOR_CRUISE_2017 Finale_@ Adrien Dirand

Bekijk hier de volledige collectie.