Top 15 boetiekfestivals in Europa

Geüpdatet op 26 Mei 2016 door Isabelle Vander Heyde
Top 15 boetiekfestivals in Europa

Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop zijn één ding, maar er valt ook heel wat te zeggen voor gespecialiseerde boetiekfestivals die het allemaal wat kleinschaliger, maar daarom niet minder origineel aanpakken. Van kunstige glampings via underground stadsraves tot volle maan feestjes diep in de bossen , dit zijn de 15 kleinere festivals om niet te missen in binnen- en buitenland! 

1/
1.BAREFOOT FESTIVAL

Barefoot 1

Wanneer? 6 augustus in het Nachtegalenpark, Antwerpen.

Wat? Underground muziek, kunstinstallaties, yoga workshops en de verheerlijking van „zelfexpressie”: kunstige, gekwelde en minder gekwelde zieltjes reppen zich deze zomer naar het Antwerpse Nachtegalenpark, waar het Barefoot Festival creativiteit in al haar vormen viert. Je wordt er ondergedompeld in een andere wereld, zonder alledaagse bekommernissen die je uit de droom halen.

Sfeer? Er heerst ieder jaar een dresscode, dit keer kom je best in het thema ‘Wasteland Mad Max’ (denk aan een woestijnachtig, goud-bruin kleurenpalet). De ‘Leave No Trace’-policy maakt dit ook een milieuvriendelijk festival.

Klik hier voor meer info.

Barefoot 2

Barefoot 3

2/

2. DEEP IN THE WOODS

Deep In The Woods 3

Wanneer? 2, 3 en 4 september in Heer, Namen.

Wat? DITW is naar eigen zeggen geen muziekfestival, wel een „chille plattelandspicnick voor muziek- en kunstliefhebbers. Bedoeling is banden te smeden tussen verschillende generaties, muziekgenres en kunststromingen. Dat alles uiteraard diep, heel diep in het bos.

Sfeer? Deep in the Woods krijgt zo’n 1 250 gasten verspreid over het weekend, de organisatoren houden het bewust klein en verkopen enkel weekendtickets. Maar daarvoor krijg je heel wat in de plaats: muziek, workshops, yogasessies, sauna en vooral rust, diep in de Waalse bossen.

Klik hier voor meer info.

Deep In The Woods 4

Deep In The Woods 1

Deep In The Woods 2

3/

3. BORGERWOOD

Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.25.23

Wanneer? 22 en 23 juli in Spoor Oost en Trix, Antwerpen.

Wat? Onder het motto „music from da hood” viert Borgerwood voor de tweede maal op rij (vooral) muziek van eigen bodem in hartje Borgerhout

Sfeer? Fris, sexy en anders, dat is Borgerwood in een notendop. Een weekend lang vind je op de hippe industriële site naast muziek ook een zeefdrukatelier en vintage kleding en vinylstandjes. Het festival zet in op duurzaamheid en beloont bijvoorbeeld wie met de fiets komt. Ook de site wordt door lokale ontwerpers met duurzame en gerecycleerde materialen aangekleed. Een kleurrijk festival, net als Borgerhout zelf.

Klik hier voor meer info.

Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.24.23

Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.24.34

4/

4. DOWN THE RABBIT HOLE

DTRH 1

Wanneer? 24, 25 en 26 juni in de Groene Heuvels in Beuningen, Nederland.

Wat? Zoals Alice via een onfortuinlijke val in het magische Wonderland terechtkwam, lijk je op Down The Rabbit Hole in een droom terecht te komen. In het holst van de nacht verandert dit electrofestival in de speeltuin uit je stoutste dromen. Op twaalf spannende plekken valt tot zonsopgang van alles te ontdekken; dansvloeren, films, elegante cocktails, verstopte feestjes – als het niet gekker kan, bestaat het niet.

Sfeer en gezelligheid? Luilekker aan de vijver met de zoete stem van Michael Kiwanuka op de achtergrond, een rondje zwemmen of een vlot bouwen, uit de bol gaan op een geheim feestje, kunst en theater ontdekken... DTRH is als een zwoele kortbijvakantie.

Klik hier voor meer info.

DTRH 3

DTRH 5

DTRH 4

DTRH 2

5/

5. BALATON SOUND

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

Van 6 tot 10 juli aan het Balatonmeer in Hongarije

Wat? Vier dagen zonnig feesten aan de oever van Europa’s grootste meer, lounges op en aan het water, cocktailbars, piers en meer dan dertig verschillende podia vanwaar een interessante mix van DJ’s, elektronische- en live acts, hip-hop artiesten en bands hun kunnen laten horen. Dit jaar viert het festival haar tiende verjaardag, verwacht je dus aan een extra spetterende editie.

Sfeer? Bikini’s, neon lichten, heel veel water en feesten tot de zon weer opkomt: klinkt als muziek in de oren!

Klik hier voor meer info.

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

6/

6. ELECTRIC ELEPHANT

electric 1

Wanneer? van 7 tot 11 juli in Croatië.

Wat? Croatië vormt met haar azuurblauwe kustlijn, gouden stranden en eeuwige zon de perfecte getaway. Op het Electrice Elephant festival breng je je dagen luilekker in de zon door, of juist luid feestend op één van de vele feestboten die aanmeren. Eens de zon ondergaat, dans je onder de blote lucht op house, dico en elektronische tonen.

Sfeer? De grote vakantie van je kinderdromen, maar dan met een héél coole soundtrack.

Klik hier voor meer info.

tumblr_nhtgny4yh61u7db16o1_500

tumblr_nhtfadq4WS1u7db16o1_1280

tumblr_nhte82aCR11u7db16o1_500

7/

7. KLEINHOUSE OPEN AIR

Kleinhouse

Wanneer? 11 juni aan het Noordkasteel, Antwerpen.

Wat? Na een eerste succesvolle editie maakt de organisatie achter Kleinhouse Open Air zich op voor een al even dansbaar vervolg. Terwijl de indrukwekkende line-up van nationale en internationale dj's het beste van zichzelf achter de draaitafels geven, genieten festivalgangers die even niet op de dansvloer terug te vinden zijn, van de gezellige chill out hoekjes in de bosrijke omgeving. Ook deze keer bundelde de organisatie achter het festival krachten om het hele festivalterrein op een zo ecologisch verantwoord mogelijke manier in te richten.

Sfeer? Dit kleine boetiekfestival zit verscholen in het groen aan de oevers van de Schelde en werkt samen met Natuurpunt en Ovam om er een zo milieuvriendelijk mogelijk event van te maken. Het is een intiem, gezellig feestje, met retro geïnspireerd meubilair en een fijne fashion market. Wie na het festival nog wil doordansen, doet dat op de afterparty in de nabijgelegen spiegeltent.

Klik hier voor meer info. 

Kleinhouse 4

Kleinhouse 3

8/

8. PARADISE CITY

Paradise City 1

Wanneer? 25 en 26 juni in Kasteel Ribaucourt, Perk.

Wat? Twee dagen lang vormt het grote domein van Kasteel Ribaucourt in Perk bij Brussel het decor van Paradise City. Verwacht je aan indie muziek, organisch festival food (met de groeten van Sofie Dumon en Wim Ballieu!) en een gezellig groene omgeving. Duurzaamheid en ecologie zijn de sleutelwoorden van het festival -denk maar aan ecologische, propere toiletten, gefilterd kraantjeswater, veggie fingerfood, herbruikbare bekers en zelfs een composthoek. Speciaal aan deze editie is het bijzondere VIP-concept: elitaire, afgesloten ruimtes passen niet binnen de Paradise City filosofie, maar een prinselijke service dan weer wel. Daarom gaat het festival in zee met TSJING, een smartphone applicatie waarmee festivalbezoekers die een VIP ticket kopen, hun drank en voedsel op afstand kunnen bestellen en deze ook tot bij hen geleverd kunnen krijgen, waar ze zich ook bevinden op het festivalterrein. De  Paradise City VIPS hoeven dus niet aan te schuiven en kunnen lekker blijven feesten terwijl hun wensen recht naar hen komen.

Sfeer? Voor twee dagen ben je een echte ‘queen of the castle’, want het festival gaat door op een kasteeldomein aan de rand van een meer. Hier maak je trouwens het meest kans om gestreetstyled te worden, al hoef je niet in de laatste hipster-outfit op te dagen om te genieten van de ‘elegante’ elektronische muziek en losse sfeer. Een relaxed, milieuvriendelijk weekendje weg met een aangename soundtrack.

Klik hier voor meer info.

Paradise City 2

Paradise City 4

Paradise City 3

9/

9. WECANDANCE

WCD-cover-2-970x508

Wanneer? 13 en 14 augustus op het strand van Zeebrugge

Wat? Piepjong en nu al een vaste waarde in het Belgische festivallandschap: WECANDANCE neemt je voor de vierde keer op rij mee naar een surrealistisch coole wereld vol originele pop-ups, elektronische beats en mooie mensen. Dit jaar is het thema de ruimte, verwacht je dus aan buitenaards coole decors!

Sfeer? Zien en gezien worden is key op het razend hippe WECANDANCE. Wie schoon volk wil spotten, zet maar beter haar alien zonnebril op en rept zich naar het strand van Zeebrugge. De dress code, dit jaar dus ET-minded, wordt er heel serieus genomen, je bent gewaarschuwd!

Klik hier voor meer info.

sylvie_31_marleen_22

10/

10. BEST KEPT SECRET

Schermafbeelding 2016-05-26 om 15.47.34

Wanneer? 17, 18, 19 juni in Beekse Bergen in het Nederlandse Hilvarenbeek

Wat? "Wij bouwen de boel op, jullie breken de tent af": Best Kept Secret mengt de oerHollandse nuchterheid met de niet te breken feestdrang die onze Noorderburen zo kenmerkt. In een bosrijke omgeving -mét zwemvijver- wordt je getrakteerd op heel wat muzikale acts, maar ook op geheime shows op en naast het water, leuke belevenissen zoals de akoestische karaoke en verrassende foodstands.

Sfeer? BBQ, camping en lekker zot doen op de live tonen van Bloc Party, Christine and The Queens en Yelawolf.
Klik hier voor meer info.

SCHOMMELKOPPEL

meisje-gebloemd-hemdje

11/

11. Oasis

Schermafbeelding 2016-05-26 om 15.54.03

Wanneer? 16 tot 18 september in Marrakech, Marokko.

Wat? Mag het wat meer zijn? Plan dan een trip naar het luxefestival Oasis, waar je drie dagen lang kan genieten van zon, massages en yoga overdag, en disco, house en elektro muziek 's nachts. Het driedaagse muziekfest vindt plaats in het prachtige luxehotel The Source, verwacht je dus aan heel wat verwennerij.

Sfeer? Geen back to basic camping hier, wel een luxueuze ervaring onder de Marokkaanse zon en ontspannen boho vibes.

Klik hier voor meer info.

Schermafbeelding 2016-05-26 om 15.54.17

Schermafbeelding 2016-05-26 om 15.54.26

Schermafbeelding 2016-05-26 om 15.54.34

12/

12. MEADOWS IN THE MOUNTAINS

Meadows 4

Wanneer? 10 tot 13 juni in Rhodope Mountains, Bulgarije.

Wat? Geen A-list line-up, wel veel dj’s en underground bands uit alle windstreken. Er valt genoeg muziek te ontdekken om tot de vroege uurtjes door te gaan én… je maakt het allemaal mee vanop een mistige bergtop!

Sfeer? Een dikke tien vanwege de magische locatie. Internationale bladen beschrijven de sfeer als een mix van Glastonbury en Burning Man, verwacht je dus aan een hoog artistiek en hippiegehalte. Alles staat in het teken van zen en mindfulness: yoga, meditatie, massage, tantraworkshops, cacaoceremonies. Enkel voor open geesten.

Klik hier voor meer info.

Meadows 5

Meadows 3

Meadows 2

Meadows 1

13/

13. FLOW FESTIVAL 

Flow

Wanneer? 12, 13 en 14 juli in Helsinki, Finland.

Wat? Een indrukwekkende line-up van muziek en kunst voor dit driedaagse feest in hartje Helsinki. Je maakt er kennis met de meest uiteenlopende muziekgenres, van rock via soul en jazz tot folk en hedendaagse club tonen. Het eten op Flow is bijna even hoogstaand als de muziek. Dertig door de organisatoren uitgekozen high profile restaurants, cafés en bars mogen er hun ding komen doen. De kernwoorden zijn lokaal, organisch en duurzaam. Ook kunstliefhebbers kunnen zich uitleven op Flow, het festival brengt in samenwerking met de University of the Arts Helsinki een uitgebreid kunst- en designprogramma.

Sfeer? Young, hip & urban!

Klik hier voor meer info.

Flow 1

Flow 2

14/

SIREN FEST

Siren 1

Wanneer? 21 tot 24 juli in Vasto, Italië.

Het festival gaat door in en om Vasto, een idyllisch oud Italiaans kuststadje. Mysterieus verlichte middeleeuwse gebouwen, romantische pleinen en Siren Beach, het strand waarop je even een siësta kan houden. Perfect voor wie niet houdt van geïsoleerde festivalweides. Je krijgt er vier dagen lang DJ-sets allerhande, filmscreenings en heerlijk eten voorgeschoteld.

Sfeer? Romantisch, luilekker én een interessante mix van Renaissance x beach party vibes.

Klik hier voor meer info.

Siren 3

Siren 2

15/

15. Farm FestivalSchermafbeelding 2016-05-26 om 16.17.11

Wanneer? 29 en 30 juli in Somerset, Verenigd Koninkrijk.

Wat? Dit festival wil bewust lokaal, ‘homemade’ en betaalbaar blijven. Bijna alles wat je er ziet - van het hoofdpodium tot de cider - is handgemaakt. Jong muziektalent krijgt alle kansen en naast muziek is er ook (letterlijk) ruimte om kunst, toneel en films te ontdekken in een idyllisch plattelandsdecor. Oh, en in Engeland durft het publiek al wel eens een verkleedpak uit de kast trekken op festivals. Wie zich zo’n ‘fancy dress’ wil aanmeten, wordt hier alvast niet scheef bekeken.

Sfeer? English countryside funk -denk Kate Moss die met haar hippe girlsquad een plattelandsfeestje bouwt…

Klik hier voor meer info.

Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.17.59

Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.17.45

Schermafbeelding 2016-05-26 om 16.16.47