Verrassing: de Antwerpse en Brusselse modescholen slaan de handen in elkaar

Gepubliceerd op 11 Mei 2016 door Isabelle Vander Heyde
Verrassing: de Antwerpse en Brusselse modescholen slaan de handen in elkaar

Aangename verrassing dit voorjaar: de modescholen van Antwerpen en Brussel bundelen  hun krachten in de strijd voor meer openheid en tolerantie.

L'école Nationale Supérieure des Arts Visuels de la Cambre en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten: twee wereldwijd erkende scholen, twee visies, twee verschillende steden. Beiden brengen sinds jaar en dag toptalent voort, maar tot nu toe kruisten hun wegen elkaar bitter weinig. In 2016, het jaar van de gruwelijke aanslagen in Zaventem en Brussel, komt daar verandering in. Deze lente kondigen beide scholen hun eindejaarsdefilés met eenzelfde poster aan: een beeld uit Walter Van Beirendoncks collectie van afgelopen herfst. Daarvoor bedrukte het hoofd van de Antwerpse modeafdelingen zijn tunieken met een niet mis te verstane boodschap: „stop terrorising our world!” Enkele maanden later zou het noodlot toeslaan in ons land, maar de Belgen vechten terug. Door een gezamenlijk statement te maken, willen de Vlaamse en Brusselse academies een boodschap van harmonie en eensgezindheid uitdragen.

unnamed

Dit zeggen ze er zelf over:

Walter Van Beirendonck, hoofd Modeafdeling Antwerpen: „Fotograaf Pierre Debusschere en La Cambre docent Pierre Daras contacteerden me kort na de aanslagen in Brussel met de vraag of ze dat specifieke stuk mochten shooten voor de affiche van de eindejaarsshow van La Cambre. Omdat ik als hoofd van de Modeafdeling toch wel erg gelinkt ben aan Antwerpen, leek het me eerst een beetje vreemd, maar meteen daarna besefte ik de kracht van zo'n statement wanneer beide scholen exact dezelfde boodschap brengen. Het wordt tijd dat we komaf maken met die zogezegde scheiding tussen de Antwerpse en Brusselse mode. Plus, we geven hiermee uiteraard ook een politiek signaal: tegen terrorisme.”

Tony Delcampe, hoofd La Cambre: Walter en ik hebben nooit persoonlijk geclasht terwijl onze opleidingen toch vaak tegen elkaar uitgespeeld werden, maar we hebben ook nooit samengewerkt. Het is mooi om nu eensgezind en met één duidelijke boodschap naar buiten te komen.”