Bevestigd: Hedi Slimane verlaat Saint Laurent

Gepubliceerd op 1 April 2016 door Isabelle Vander Heyde
Bevestigd: Hedi Slimane verlaat Saint LaurentBERLIN - JUNE 30: Artist and fashion designer Hedi Slimane talks to the media, during a group show curated by him at gallery Arndt & Partner on June 30, 2007 in Berlin, Germany. (Photo by Miguel Villagran/Getty Images) *** Local Caption *** Hedi Slimane

Het is over en uit tussen Hedi Slimane en Saint Laurent.

Het werd al maanden gefluisterd, en vanmorgen dan toch officieel bevestigd: na vier explosieve jaren bij het Franse modehuis, geeft Hedi Slimane zijn job als creatief directeur van Saint Laurent op.

Kering, het koepelbedrijf achter Saint Laurent, noemt de breuk het logische slotstuk van een "vier jaar durende missie om het label een nieuwe draai te geven. Wat Slimane de voorbije jaren heeft verwezenlijkt, is een mijlpaal voor het modehuis. Het vormt een sterke basis voor een nieuw hoofdstuk dat de levensduur van Saint Laurent eens te meer verlengt, en daar zullen we Slimane en zijn team eeuwig dankbaar voor zijn." Het contract van de designer, dat eerder deze week verliep, werd dus bewust niet verlengd: hij was vanaf het begin een soort van overgangsagent.

In dat licht begrijpen we beter de drastische veranderingen die de Franse ontwerper-fotograaf tijdens zijn Saint Laurent dagen doorvoerde. Hij vervoegde in 2012 de rangen en zorgde meteen voor heel wat opschudding met zijn ingrijpende nieuwe imago voor het klassieke modehuis: eentje vol grunge en rock 'n roll invloeden. Critici beschuldigden hem van de veramerikanisering van een Frans monument, fans verheerlijkten de frisse wind die hij met zich meebracht. Vooral zijn Saint Laurent Music Project, dat hulde brengt aan muziekiconen, kon op veel bijval rekenen. Heel wat successen later zit zijn speciale project er dus op. Benieuwd wat zijn volgende zet wordt! De designer zelf laat hier voorlopig niets over los.

Die van Saint Laurent ligt volgens insiders wel al vast: zij wijzen in de richting van Anthony Vaccarello als nieuwe Saint Laurent ontwerper. De Italiaans-Belgische designer zwaait sinds enkele seizoenen de plak bij Versus Versace (Donatella is dol op zijn razend sexy stijl) en boekt ook onder zijn eigen naam heel wat successen. (Zo ook afgelopen modeweek, waar wij hem live aan het werk konden bewonderen.) Belgische mode staat de laatste jaren dan wel bekend als understated, Vaccarello moet het van bling bling, loeistrakke creaties en héél veel bloot hebben. Een combinatie die niet enkel bij sexy sterren scoort, zoveel is duidelijk.

Van Amerikaanse grunge chick naar Italiaans seksbom? Saint Laurent is niet aan haar laatste imagowissel toe!