Interview: Charlotte Dellal van Charlotte Olympia

Geüpdatet op 14 Maart 2016 door ELLE België
Interview: Charlotte Dellal van Charlotte Olympia

Charlotte Dellal en Charlotte Olympia zijn één en dezelfde: vrouwelijk, glamoureus en speels. De schoenen- en handtassenontwerpster met een spinnenweb als logo, brengt ons terug naar de Hollywood glamour van de jaren 40 en 50. 

Dankzij Eurostar kregen we op London Fashion Weekend de unieke kans om eventjes in Charlotte's web "gevangen" te zitten, en dit is het resultaat:

Hoe zou je het DNA van Charlotte Olympia omschrijven?

Charlotte Olympia is te beschrijven in drie woorden: vrouwelijk, glamoureus en speels. Zowel de Dolly Pump, de Kitty Flat als de Pandora Clutch box staan alle drie symbool voor mijn merk.
charlotte olympia

Charlotte Olympia heeft al met grote namen samengewerkt: het make-upmerk MAC, de luxueuze lingerie van Agent Provocateur en de flipflops van Havaianas. Mocht je carte blanche hebben, welke samenwerking staat nog op jouw verlanglijstje?

Deze drie samenwerkingen waren echt al om van te dromen. De voorwaarde voor een succesvolle samenwerking is dat het label dezelfde energie en sensibiliteit heeft als Charlotte Olympia. Met bijvoorbeeld Agent Provocateur ging ik in zee, omdat het al 15 jaar mijn favoriete lingeriemerk is. Aangezien ik half Braziliaans ben, waren Havaianas bij wijze van spreken mijn eerste schoentjes. Ik heb het merk altijd gekend en zal er ook altijd van houden. Wie ik wel nog graag van mijn lijstje wilt afvinken is de interieurontwerper Fornasetti, omdat ik enorm van zijn interieur hou.

Colabs Charlotte Olympia

De lijst van Charlotte Olympia winkels is al erg uitgebreid, van Londen over Las Vegas tot Hong Kong. Mogen we binnenkort een winkel in België verwachten?

Er zijn ontelbaar veel mooie plaatsen waar ik graag een vestiging zou lanceren, België is er één van. Ook Brazilië is nog niet aan de beurt gekomen. Momenteel wordt een elfde winkel geopend in Moskou, dus het is nog even afwachten waar de volgende winkel neerstrijkt.

Interview: Charlotte Dellal van Charlotte Olympia - 5

 

Maar je bent dus nog nooit in België geweest?

Neen nog niet, maar ik heb een zoontje dat verzot is op Kuifje. Bovendien ben ik dol op jullie chocolade, dus België staat zeker en vast op het verlanglijstje (lacht).

Er bestaat ook zoiets al de Charlotte Olympia Beurs. Hoe kunnen de mensen zich aanmelden en wat houdt die beurs juist in?

De Charlotte Olympia Beurs is bedoeld voor de tweedejaarsstudenten uit Cordwainer, de school waar ik zelf mijn opleiding als schoenenontwerper heb volbracht. Met deze beurs geef ik aan getalenteerde jonge mensen de unieke kans om hun studie of hun passie verder te zetten. Niet alleen ikzelf, maar ook de mensen uit mijn ontwerpteam komen rechtstreeks van Cordwainer. Het is dus een geweldige manier om talent te vinden en te voeden. Aangezien ik erg graag samenwerk met jonge en gemotiveerde zielen, zijn de stagiaires meer dan welkom bij mij, en dus bij Charlotte Olympia.

1/

Op de openingsdag van London Fashion Week heb je je nieuwste collectie mogen tonen. De show, “The girl who fell to earth” gedoopt, voelde aan als het bekijken van een science fiction film. Is het een rechtstreekse link naar “The man who fell to earth” met David Bowie in de hoofdrol?

Dat was oorspronkelijk niet de bedoeling. Mijn modeshow is inderdaad geïnspireerd door de retro sci-fi film, aangezien ik een enorme fan ben van de jaren 40 en 50. Stuk voor stuk hebben mijn collecties deze ondertoon. Aan deze collectie, een mix van science fiction en glamrock, ben ik een jaar geleden begonnen. David Bowie is vorige maand overleden, dus dat is meer een toeval. De muziek daarentegen is wel degelijk een eerbetoon aan de rockzanger. Ik heb wel eens een collectie gemaakt dat geïnspireerd was door hem met onder andere de Bowie boots en de Ziggy boots. Als ik door één soort rock gefascineerd ben, dan is dat wel glamrock: platformzolen, glinsterend en gewoonweg alles waar ik van hou, zoals David Bowie. Toeval en geen toeval dus.

modeshow charlotte olympia

Wat betreft de make-up en de haarstijl van de modellen hadden we de indruk dat ze een beetje op jou leken, zeker wegens de rode lippenstift. Is dit ook toeval of niet?

Al mijn collecties kenmerken zich door mijn persoonlijke liefde voor het oude Hollywood. Het was niet de bedoeling om ze op mij te doen lijken, maar wel om ook via de make-up en het haar de kern van mijn merk weer te geven. Voor mijn eerste modeshow was het belangrijk om 100 % het DNA van Charlotte Olympia te tonen. Misschien zal dit minder het geval zijn bij mijn tweede collectie. Make-upartiest Val Garland en Sam McKnight hebben de klassieke jaren 40 look wel wat gemodernizeerd, met bijvoorbeeld meer glitter en meer uitgebrusht haar. Sommige modellen hadden ook enkel de rode lippenstift.

Één van de modellen was Alice Dellal, jouw zus. Het lijkt mij dat jullie een speciale band hebben. Zowel zij als één van jouw broers hielden je ook gezelschap op de uitreiking van de British Fashion Award.

Het was eigenlijk puur toeval, ik wist totaal niet dat mijn broer daar ging zijn. Hij is namelijk getrouwd met een model, met wie hij dus naar de uitreiking kwam. Het feit dat mijn familie daar was, maakte mijn avond echt compleet. Het is leuk iets te winnen als je het kan vieren met de mensen van wie je houdt (glundert). Het was dus opnieuw een toeval. Mijn zus wel iets minder, aangezien ze in de modewereld zit, maar mijn broer daarentegen, dat was een totale verrassing (lacht)alice dellal 3

Nu we toch bezig zijn over de British Fashion Award, proficiat met de Accessory Design Award! Wat betekent zo’n prijs voor jou persoonlijk en voor jouw merk?

Het is een fantastische prijs om in ontvangst te nemen, want er zijn zodanig veel goede schoenen- en handtassenontwerpers. De prijs is niet enkel belangrijk voor mij, maar voor mijn hele team. Wat we samen volbracht hebben, moet samen gevierd worden.

Staat de award dan op het bureau of thuis?

(Zonder aarzelen) Op het bureau, allemaal trouwens. Mijn naam staat er misschien wel op, maar het is de inzet van een hele groep gemotiveerde mensen. “You can’t do anything by yourself”. 

british fashion award

Met deze wijze woorden eindigde het gesprek met de elegante Charlotte Dellal.

(Stagiaire Isabeau Verbist)

P.S.: Met de Eurostar ben je nog in geen twee uur in hartje Londen, dus ideaal voor een dagje shoppen. Om nog meer tijd te winnen kan je dankzij Standard Premier al van een lekkere maaltijd genieten op de trein.
Nog een aanrader is het 2 FOR 1 arrangement waarmee je twee tickets voor de prijs van één kan kopen voor de deelnemende musea, bijvoorbeeld het National Portrait Gallery waar nu de expo Vogue 100: A Century of Style loopt. Waar wacht je nog op?