Vooruitblik Paris Fashion Week

Gepubliceerd op 1 Maart 2016 door Marjolijn Vanslembrouck
Vooruitblik Paris Fashion Week

Laatste stop van het catwalkseizoen: Parijs. Met veel shows en showrooms van Belgen, een belangrijk debuut en enkele huizen zonder kapitein. 

  1. Enkele afwezigen.

Zowel A.F.Vandevorst, als Alexander McQueen verkozen dit seizoen Londen boven Parijs. Ze defileerden er allebei tijdens LFW vorige week, en deden dat zoals verwacht met verve. Tsumori Chisato en Iris Van Herpen tonen hun collecties uitzonderlijk niet op een defilé, maar organiseren een presentatie.

  1. Stuurloze modehuizen?

bye-designers-784x686

Christian Dior en Lanvin, twee van de belangrijkste huizen hier in Parijs, moeten het dit seizoen zonder hun kapitein doen. Respectievelijk Raf Simons en Alber Elbaz verlieten de afgelopen maanden hun vaste stek, de ene vrijwilliger dan de andere. Allebei gaven ze het helse tempo en bijgevolg het gebrek aan tijd en ruimte voor creativiteit, aan als hoofdreden. De wintercollecties die beide luxehuizen straks tonen, werd getekend door de creatieve teams.

  1. Hét debuut.

o-DEMNA-GVASALIA-facebook

Ook Alexander Wang zong afgelopen oktober zijn zwanenzang bij Balenciaga, hij wou zich meer op zijn eigen, erg succesvolle lijn focussen. Overkoepelende modegigant Kering (ook eigenaar van ondermeer Alexander McQueen, Bottega Veneta, Gucci en Saint Laurent) maakte wél snel werk van de opvolging. Zij kondigden begin oktober, net na de Balenciaga show, al de - volgens velen erg onverwachtse - aanstelling van Demna Gvasalia (34) aan. Gvasalia is en blijft ook de leading man achter het erg gehypete Vetements, dat hij ondermeer samen met zijn broer Guran leidt. De van oorsprong Georgische ontwerper studeerde in 2006 af aan de Antwerpse Modeacademie, waarna hij leidinggevende functies bij Maison Martin Margiela en Louis Vuitton had. Alweer een Belgische connectie aan een top luxehuis.

  1. Glenn Martens en de LVMH prijs.

glenmartens

De Antwerps geschoolde Bruggeling Glenn Martens (32) woont al jaren in Parijs, waar hij eerst zijn eigen label uit de grond stampte, maar dat vervolgens on hold zette om Y/Project te leidden. Hij was er al jaren rechterhand, maar toen hoofdontwerper Yohan Serfaty in 2013 overleed, nam hij de creatieve leiding over. Het van oorsprong mannenlabel, bekend om zijn donkere, leren looks, is intussen uitgebreid naar een dameslijn in een ruimer gamma aan materialen. De kernwoorden waarmee Martens de lijn omschrijft: attitude, comfort, straight forward en een mix van een Belgische concept, met Franse chic en Britse cool. Y/Project is een van de 23 genomineerden voor de gerenommeerde LVMH prijs, waaruit op 2 en 3 maart door een vakjury acht finalisten worden geselecteerd. De uiteindelijke toekenning gebeurt ergens in juni. Duimen voor Martens dus!

  1. Iris Apfel in Le Bon Marché.

iris-apfel-04

Nog tot 26 maart wijdt de luxueuze department store Le Bon Marché een expo aan het exentrieke stijlicoon/interieurontwerpster Iris Apfel, u wel bekend van de grote ronde brillen, de eclectische looks en de overdaad aan juwelen, is intussen 93 en kwam al tien jaar niet meer in de lichtstad. Ze mocht er etalages inrichten, er staan tien van haar favoriete silhouetten tentoon gesteld en er is een pop-up shop waar je ondermeer xl zonnebrillen van Selima Optique, een door Apfel ontworpen wollen tas en armbanden van Luc Kieffer kan kopen.