Must visit: Expo From Nature To Abstract

Gepubliceerd op 28 Februari 2016 door Christin Ho
Must visit: Expo From Nature To Abstract

Abstracte kunst is voor velen de moderne kunst bij uitstek. De grootse ambities van de pioniers – Kandinksy, Malevich, Mondriaan – hadden een wereldwijde beweging op gang gezet. De expo From Nature To Abstract biedt een breed overzicht van abstracte kunst.

Abstracte kunst is meer dan een reservoir waar tot vandaag uit geput wordt door bijna alle vormgevers. Ook in België werden jonge kunstenaars geïnspireerd door de grote Kandinsky, Malevich en Mondriaan. Na 1945 vindt de abstracte kunst een breder draagvlak. De herkenbare stijl van de kunstenaars sluit sterk aan bij de grootschalige verbouwing van de omgeving. Van land art tot in installaties of zelfs performances is de abstracte kunst waarschijnlijk de meest dominante stroming in de hedendaagse kunst.

abstract1
Pierre Flouquet
abstract2
Foto: Willy De Sauter

From Nature to Abstract biedt in drie delen een breed overzicht van de abstracte kunst, in België en in het buitenland. Het eerste deel gewijd aan de pioniers heeft meteen een historische primeur met Développement d’un thème en rouge: Carnaval van Jules Schmalzigaug uit 1914. Met dit pas ontdekte eerste abstracte schilderij van een Belgische kunstenaar mag Schmalzigaug nu echt bij de grote pioniers worden gerekend. Het tweede deel bestrijkt de twee decennia na 1945 waarin de abstracte kunst een brede moderne stroming wordt. Deel drie toont de ontwikkeling na 1965 waarin de abstracte vormentaal aanleiding is voor onophoudelijk nieuwe experimenten.

Praktisch

Deel I van 19 maart tem 9 mei 2016 & Deel II van 14 mei tem 30 juni 2016 in galerie Ronny Van de Velde, Zeedijk 759 (hoek Golvenstraat), 8300 Knokke
met werken van Pablo Picasso, Pierre Flouquet, Jules Schmalzigaug, Francis Picabia, René Magritte, Wassily Kandinsky, Victor Servanckx, Otto Van Rees,...
www.ronnyvandevelde.com

Deel III van 18 maart tem 14 mei 2016
in gallery Sofie Van de Velde, Lange Leemstraat 262, 2018 Antwerpen
met werken van Dan Van Severen, Willy De Sauter, Guy Mees, Richard Long, Bernd Lohaus, Amedée Cortier,...
www.sofievandevelde.be