Een snelcursus modevocabulaire

Geüpdatet op 26 Februari 2016 door ELLE België
Een snelcursus modevocabulaire

Booker, call back, new face, chart, line-up... Zijn deze termen voor jou ook Chinees? ELLE to the rescue

Booker - booking

De booker is de schakel tussen de klant en het model. Bookers zorgen voor de contracten, logistiek, planning, castings en onderhandelen in de plaats van het model. Ze zorgen er als het ware voor dat het model in dienst wordt genomen door de klant.

Call back

Wanneer een model op casting gaat, krijgt ze via een 'call back' te horen of ze al dan niet geselecteerd werd door de klant.

Chart

De 'chart' is een fiche die de planning en alle bijkomende informatie bevat die modellen nodig hebben om hunverplaatsing te regelen: de locatie, datum, uurregeling, naam van de klant, enzovoort.

Fitting

Bij de 'fitting' passen de modellen de kleren die ze op het defilé, shoot of event moeten dragen. Indien nodig doet de stylist en/of designer nadien nog enkele (kleine) aanpassingen aan het kledingstuk.

Dior-and-I-THUMB
Fitting bij Dior

Go see

De 'go see' is de voorstelling van meerdere modellen door het modellenbureau aan de verschillende klanten uit de sector: castingdirecteurs, pers, PR,... Het is de ideale gelegenheid om newbies te introduceren.

Head book of head sheet

Een 'head book' is een montage van verschillende foto's van het model. Het agentschap gebruikt dit om het model aan de klanten te promoten. 

1/

2013-05-16-IMG_20130514_112659_724

Line-up

De 'line-up' is de selectie van modellen die defileren. Een ander woord hiervoor is 'cabine'.

Montagecomposite

Dit is een soort identiteitskaart waarop de naam, afmetingen en mooiste foto's van het model staan. De modellen delen deze vaak uit op de 'go see'.

New face

Dit is de naam die wordt gegeven aan beginnende modellen.

Royalties

'Royalties' zijn de gebruiksrechten op de foto's van het model. Hiervoor krijgen ze een vergoeding uitbetaald.

Scout

De 'scout' is door het agentschap aangeduid om nieuwe modellen te zoeken en aan te brengen. Hij/zij zoekt vaak op openbare plaatsen, deelt visitekaartjes uit en zorgt voor een afspraak met het modellenbureau. Een scout begeleidt modellen die hun eerste stappen in het wereldje zetten en leveren hen uiteindelijk af als 'volwaardige' mannequins.

Tear sheet

De 'tear sheet' bevat alle publicaties in tijdschriften van de mannequin. Het is een bewijs van hun prestaties en werk. Mannequins hebben hun tear sheets steeds op zak.

Voucher

Een 'voucher' is een administratief document dat door het agentschap wordt verstrekt. Hierop moeten de fotograaf, de stylist of andere betrokkenen het aantal gepresteerde uren invullen. Het zorgt voor een correcte uitbetaling.

(stagiaire Sarah Van Damme)