Game changers in het MoMu Antwerpen

Gepubliceerd op 30 Januari 2016 door Christin Ho
Game changers in het MoMu Antwerpen

Het MoMu Antwerpen brengt in haar nieuwe expositie een ode aan de 'Game changers' in de mode-industrie. 

momu1
Foto: Comme des garçons

De expo ‘Game Changers – Het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden’ focust op het grensverleggende werk van pioniers van de jaren 1920-1930 en de jaren 1980-1990 die experimenteerden met een nieuw silhouet waarbij het lichaam meer bewegingsruimte kreeg en architecturale vormen ontstonden.

Invloeden uit Japan, zoals de kimono, zorgden aan het begin van de 20e eeuw voor de bevrijding van de vrouw uit haar nauwe korset. Modeontwerpers zoals Madeleine Vionnet, Paul Poiret en Coco Chanel gaven in de jaren 1920-'30 elk op hun manier vorm aan deze vrijheid, door zowel technische innovaties als moderne ideeën over vrouwelijkheid. Aan het einde van de 20e eeuw werden de grenzen van het vrouwelijk silhouet verder afgetast door Japanse en Belgische ontwerpers als Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester en Martin Margiela. Zij maakten ruimte voor nieuwe vormen en lichaamscontouren en gaven een nieuwe invulling aan wat als mode kon beschouwd worden.

Centraal in de expositie staat de Baskische modeontwerper Cristóbal Balenciaga (1895-1972), die als scharnierfiguur tussen beide periodes de architect van de vernieuwing wordt beschouwd. Zijn oeuvre komt uitgebreid aan de bod. De andere ontwerpers in de expositie werkten gelijkaardige radicale ideeën elk op hun eigen manier verder uit en verlegden zo mee de grenzen van het klassieke vrouwelijk silhouet.

De expo verenigt 100 unieke couture en prêt-à-porter silhouetten van o.a. Cristóbal Balenciaga, Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Gabrielle Chanel, maar ook Issey Miyake, Ann Demeulemeester, Comme des Garçons, Yohji Yamamoto, Maison Martin Margiela.

Game changers - het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden
18/03-14/08
MoMu Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen