Top 10 televisie achter tralies

Geüpdatet op 19 Januari 2016 door Elise
Top 10 televisie achter tralies

gevangenis

Series, films en TV-shows die zich afspelen achter de duistere schermen van beruchte gevangenissen, ze blijven ons beroeren. Weinig tralala, veel tralalalies. Aan keuze geen gebrek, dit zijn onze favorieten: 

  1. Making a Murderer

making-a-murderer-steve-avery-mugshot.jpg.pagespeed.ce.kA53Tl4Q6Z

Waarom? Intrigerender dan House of Cards en verslavender dan Suits: de tiendelige documentaire Making a Murderer. Deze briljante Netflixcreatie houdt kijkers wereldwijd in de ban.

Wat? De docu vertelt het leven van moordverdachte Steven Avery. De Amerikaan zat 18 jaar onterecht vast voor verkrachting, maar werd twee jaar na zijn vrijlating weer opgepakt. Deze keer voor moord.

Wanneer? Hyperrecent: de release was 18 december 2015.

1/
2. Orange Is the New Black

orange-is-the-new-black-interview-600x369

Waarom? We kunnen beginnen aftellen naar de reünie met de ladies van Litchfield in een vierde seizoen van de serie. Het uitgelezen moment om de serie nog maar eens te herbekijken.

Wat? Nieuwe avonturen van Piper en co, hooray! Uit de trailer blijkt bovendien dat de entourage uitgebreid wordt met een mysterieuze nieuwe inmate...

Wanneer? Nog vijf maand geduld, vrijdag 17 juni is het zover.

2/

3. American Crime Story

tralies

Waarom? Ontdek hoe Kris Jenner lang voor de realisatie van Keeping up with the Kardashians niet vies was van een goede portie drama.

Wat? In het het eerste seizoen wordt - breed uitgesmeerd over tien afleveringen - gefocust op de voormalige rugbyster O.J. Simpson, die in de jaren negentig verdacht werd van de moord op zijn vrouw Nicole Brown en haar minnaar. De rechtszaak veroorzaakte een gigantische mediastorm. Wat de Kardashians hiermee te maken hebben? Robert Kardashian, de biologische vader van Kim en co, trad op als één van de advocaten. Pittig detail: hij en Kris waren jarenlang de beste vrienden van Simpson en zijn vrouw. Waar Robert staalhard in de onschuld van zijn vriend bleef geloven, koos Kris echter de kant van de noodlottige Nicole. Tijdens meerdere zittingen verscheen Kris –intussen hoogzwanger, gescheiden van Robert én opnieuw getrouwd met Bruce Jenner - in Nicoles oude kleren.

Wanneer? Wordt verwacht in 2016

3/

4. Breakout

breakout

Waarom? Nachtraven kennen het hele repertoire van docuzender National Geographic wel zo’n beetje: van eeuwige herhalingen van Apocalyps WWII tot The Dog Whisperer. Onze favoriet op de zender is zonder twijfel de documentairereeks Breakout.

Wat? Denk aan Prison Break, maar dan met waargebeurde verhalen.

Wanneer? De documentaire dateert uit 2010.

4/

5. Prison Break

prison break seizoen 5
Michael: ‘I’m getting you out of here.’ Lincoln: ‘It’s impossible.’ Michael: ‘Not if you designed the place, it isn’t’.

Waarom? Uitstekend nieuws voor Prison Break fans: de Amerikaanse zender Fox bevestigt de komst van een vijfde seizoen voor de actiereeks. Hoog tijd dus om de reeks nog eens opnieuw te bekijken.

Wat? Behoeft geen verdere informatie, toch?

Wanneer? De opnames beginnen in maart, wij zijn razend benieuwd naar de eerste setbeelden.

5/

6. The Shawshank Redemption

shawshank
"Remember Red, hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies."

Waarom? Het verhaal is er eentje (uit de virtuoze pen) van Stephen King. De film wordt door veel fans beschouwd als een van de beste (gevangenis)films aller tijden. Toentertijd werd de film genomineerd voor zeven Oscars - waarvan hij er geen enkele won - maar hij sleepte wel veel andere awards in de wacht. 

Wat? Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hoewel hij volhoudt dat hij onschuldig is, krijgt hij toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Daar sluit hij een bijzondere vriendschap met medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman). De twee ontdekken dat het leven ook binnen de muren niet ophoudt.

Wanneer? De film dateert uit 1994.

6/

7. The Green Mile 

greenmile
"Please boss, don't put that thing over my face, don't put me in the dark. I's afraid of the dark."

Waarom? Deze meeslepende klassieker scoort al jaren hoog in verschillende filmrankings en staat op het moment zelfs op nummer 1 in de IMDB top 250.

Wat? Paul Edgecomb (Tom Hanks) slijt zijn dagen in een bejaardentehuis en blikt terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Zijn herinneringen dateren in het bijzonder terug naar 1935,waar hij ten tijde van de Grote Depressie een bijzondere band ontwikkelde met één van de gevangenen. De gigantische zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Langzamerhand komen Paul en de andere bewakers erachter hoe bijzonder Coffey precies is.

Wanneer? De filmrelease was in 1999.

7/

8. Escape from Alcatraz

alcatraz

Waarom? Escape from Alcatraz is simpelweg een van de grootste gevangenisklassiekers. Bovendien is Clint Eastwood in de rol van Frank Morris geniaal.

Wat? Op 18 januari 1960 landt Frank Morris onder zware bewaking op Amerika's meest beruchte gevangenis op het eiland Alcatraz - een stokoude geïsoleerde vesting waar uitsluitend bloeddorstige misdadigers terechtkomen en vanwaar geen terugkeer mogelijk is. De spitsvondige Morris - gedreven door een sterke vrijheidsdrang - probeert wat niemand ooit voor elkaar kreeg: ontsnappen. 

Wanneer? Al in 1979 werd het verhaal verfilmd.

8/

9. Oz

oz

Waarom? HBO staat garant voor kwaliteit. De serie 'Oz' is geen uitzondering op deze regel. Deze briljante serie is rauw, realistisch en enorm meeslepend.

Wat? Oz is de Oswald State Correctional Facility, een maximaal beveiligde gevangenis waar geweld dagdagelijkse kost is. De eenheidsverantwoordelijke past een nieuwe strategie toe en organiseert een experimentele gevangeniseenheid waar hij gevangenen verantwoordelijkheidlaat nemen voor hun daden, met het doel om later - als ze hun tijd hebben uitgezeten - een beter mens te worden.

Wanneer: De serie dateert uit 2012.

9/

10. Papillon

papillon

Waarom? De film - gebaseerd op een waargebeurd verhaal - wordt door velen als meesterwerk gezien. Niet alleen de cast is indrukwekkend (Steve McQueen, Dustin Hoffman en Victor Jury), ook de thema's (vrijheid, overlevingsdrang, etc) zijn nog steeds brandend actueel. 

Wat? Henri Charriere, een kleine crimineel, wordt onterecht veroordeeld voor moord en krijgt bijgevolg een levenslange gevangenisstraf op Frans Guyana. Hij is vastberaden om te ontsnappen, maar zijn eerste poging mislukt. Als straf wordt hij naar een gevangenis verplaatst waar nog nooit iemand uit ontsnapt is. Na jaren eenzame opsluiting beraamt hij een allerlaatste ontsnapping.

Wanneer: Een golden oldie uit 1973.

10/

11. Wentworth

wentworth

Waarom? Helaas geen serie gewijd aan onze favoriete gevangene uit Prison Break, maar wel een spannende Australische dramaserie die zelfs een Nederlandse remake kreeg.

Wat? Hoe neemt een doodgewone kapster en moeder de touwtjes in handen in één van de meest intimiderende gevangenissen van Nederland?

Wanneer: De serie werd voor het eerst uitgezonden op 1 mei 2013.