7 reisbestemmingen voor 2016

Gepubliceerd op 31 December 2015 door ELLE België
7 reisbestemmingen voor 2016

reisbestemmingenHet nieuwe jaar moet nog goed en wel uit haar startblokken schieten maar de wereldreiziger in ons kijkt nu al uit naar wat 2016 te bieden heeft. Wat dacht je van deze zeven bestemmingen?

Wie beter dan reisjournalist Sebastiaan Bedaux om dé must visits voor 2016 uit de doeken te doen. Deze globetrotter deelt zijn reisverhalen al jaren in talloze magazines en stampte onlangs een gloednieuwe reisblog Ambassadør.land uit de grond. Als consul van deze digitale ambassade houdt hij reisliefhebbers op de hoogte van het laatste travel news en de coolste reisbestemmingen en hotspots.

  1. TORONTO

Toronto-2
Lang werd Toronto weggezet als saai en grijs, maar die tijden zijn voorbij. De grootste stad van Canada staat symbool voor de nieuwe koers van het land: fris, open-minded en extreem multicultureel. En om de hoek ligt spectaculaire natuur.

Gouden tip op een mooie dag in Toronto: ‘doe wat de locals doen en pak de ferry naar Ward’s Island.’ De tipgever is Tracy Ford, al jarenlang werkend en wonend in Canada’s grootste stad. ‘De ferry vertrekt vanuit het centrum, kost maar zeven dollar en binnen tien minuten sta je aan de overkant op de Toronto Islands. Daar kijk je over het water en zie je de skyline in al haar pracht. Vanaf Ward Island steek je wandelend of op een huurfiets zo door naar Centre Island of Toronto Island Park. Er zijn overal plekjes waar je kunt zitten en picknicken, en omdat de eilanden autovrij zijn, is het er altijd rustig.’

Meer lezen over deze plek? Klik hier.

1/

2. ZAGREB

SAMSUNG CSC
Met de opening van een nieuwe dagelijkse verbinding tussen Brussel en Zagreb – met dank aan Brussels Airlines – schuift de Kroatische hoofdstad plots flink op in menig bucket list. Volledig terecht overigens, want Zagreb is een verrassend interessante en hippe bestemming die nog niet onder de voet is gelopen door legers Chinese toeristen.

Gouden tip voor shoppers: op Gradec Hill, een van de twee heuvels van de stad, ligt de ene hipster winkel naast de andere. Van een winkeltje met hondenparfum tot originele stukken van lokale designers. Je keert vast niet met lege handen naar huis.

Meer lezen over Zagreb? Klik hier.

2/

3. NIEUW-CALEDONIË

Nieuw-Caledonië

Op een slordige 17.000 kilometer van Brussel/Amsterdam, vakkundig verscholen tussen de Australische oostkust en de internationale datumgrens ligt Nieuw-Caledonië te schitteren onder het Zuiderkruis. De paradijselijke Franse archipel is één van ’s werelds meest idyllische bestemmingen, maar van (massa)toerisme is vreemd genoeg nauwelijks sprake.

Perfect voor wie houdt van: lange vluchten (maar liefst 30 uur onderweg!), verlaten hagelwitte stranden, wilde jungles en een adembenemende onderwaterwereld.

Meer lezen over dit aards paradijs? Klik hier.

3/

4. MONTENEGRO

7 reisbestemmingen voor 2016 - 9

Diep in de Balkan verscholen tussen Kroatië, Bosnië, Servië en Albanië ligt de ‘Zwarte Berg’, alias Montenegro, een klein bergachtig land (de oppervlakte van Vlaanderen) met een flinke kustlijn van bijna 300 kilometer lang. Het land werd een vijftal jaar geleden al gespot als de ‘up-and-coming’ bestemming aan de Middellandse Zee, nadat Lonely Planet het loofde om haar natuurpracht. Recent stond de Kotor Baai helemaal bovenaan de favorietenlijst van Lonely Planet.

Zeker doen: Tara Canyon (de tweede grootste canyon ter wereld), Kotor Baai en feesten op het strand van Budva.

4/

5. PORTLAND

Portland
Portland, de grootste stad van Oregon, is in alle opzichten een Amerikaans buitenbeentje. Fietsers op ‘fixies’ en bakfietsen domineren de straten, restaurants promoten vegetarische en biologische producten en overal hangt de bedwelmende geur van lokaal bier, koffie, marihuana en stripclubs. De onofficiële slogan van Portland – “Keep Portland weird” – vat de sfeer dan ook uitstekend samen.

Gouden tip: live muziek in Doug Fir. Veganistisch eten in Natural Selection.

5/

6. BENIN

Benin
Absoluut een buitenbeentje in deze lijst, maar West-Afrika verdient zeker na het hele ebola-gebeuren ook onze aandacht. In Benin is er trouwens nooit sprake geweest van ebola. Het toerisme staat er nog in haar kinderschoenen, maar het land heeft wel heel wat te bieden: de grootste markt van West-Afrika, het is de bakermat van de voodoo en in het noorden van het land ligt een prachtig natuurpark. (met vier van de vijf 'Big Five')

Zeker bezoeken: de stad op palen Ganvié net buiten het stadscentrum van Cotonou.

6/

7. DOMINICA

Dominica
Columbus ontdekte Dominica op een zondag – vandaar ook de naam van het eiland. En zondag is het er altijd gebleven. Geen zorgen, geen stress. Op het Nature Island van de Cariben is iedereen gelukkig. Het is bovendien een van de weinige eilanden ter wereld zonder resorts, maar daar zou in 2017 wel eens verandering in kunnen komen. Bezoek het dus zeker in 2016.

Meer lezen? Klik hier.