De meest voorkomende fouten bij het koken

Gepubliceerd op 28 December 2015 door ELLE België
De meest voorkomende fouten bij het koken

cooking

Was je kerstdiner toch niet zo'n succes ondanks al je voorbereidingen? Ontdek hier wat fout liep. 

De voorbereiding:

  • Het recept niet doorlezen

Voorbereiding is alles, maar time management ook: je wil niet voor de verrassing komen te staan dat je vlees nog twee uur moet marineren terwijl je over een uur al gasten moet ontvangen.

  • Verkeerde ingrediënten kiezen

Stick to the recipe! Als je afwijkt van de ingrediënten uit een recept, veranderen de chemische processen die nodig zijn voor een luchtige cake of stevige pudding. Vervang dus niet zomaar kokosolie met boter, maar zoek een receptje waar kokosolie wordt gebruikt. Kies bovendien ingrediënten van goede kwaliteit en weeg alles nauwkeurig af.

  • Vlees rechtstreeks uit de koelkast in de oven plaatsen

Dit is een no go. Laat het vlees eerst een kwartier op kamertemperatuur komen. Op die manier zal het gelijkmatiger garen. Anders loop je het risico op stuk vlees met een heerlijk krokante korst maar een rauwe textuur binnenin.

1/

Tijdens het koken

cash-warren-twitter

  • Niet proeven

Proeven is essentieel! Het lijkt een klein detail maar het kan het verschil betekenen tussen een goede en een slechte maaltijd. Tijdens het hele bereidingsproces moet je op verschillende momenten de smaken uitproberen om er zeker van te zijn dat je het gewenste gerecht krijgt.

  • Een overvolle pan 

Een pan volstouwen met vlees, groentjes of patatjes is geen goed idee. Wanneer je de hele oppervlakte bedekt, gaan de etenswaren dampen in plaats van aan te bakken. Bye bruine korst… Bij twijfel, gebruik twee pannen.

  • Vlees te vaak draaien

Laat je eten zo veel mogelijk met rust tijdens het koken. Op het ogenblik dat je het vlees makkelijk kan losmaken uit de pan, draai je het om.

2/

Na het koken

gwyneth

  • Groenten niet laten schrikken

Groenten blijven knapperiger wanneer je ze kort kookt en naderhand laat schrikken onder koud water. Boo!

  • Cakes en broden te kort bakken

Vergeet het trucje met de tandenstoker. Om zeker te zijn dat je cake goed gebakken is, kijk je best naar de kleur van de cake. Is deze wat bleekjes? Wacht dan nog een paar minuten wachten. Blijf wel in de buurt en voorkom een zwartgeblakerd gebak.