Tips om je kerstmaaltijd te fotograferen

Geüpdatet op 23 December 2015 door ELLE België
Tips om je kerstmaaltijd te fotograferen

instafood

#instafood is veruit een van de populairste hashtags op Instagram. Het blijft een ware kunst om dat zalmhapje of fondueschoteltje zo appetijtelijk mogelijk in beeld te brengen. Enkele handige tips: 

  1. Vind het juiste perspectief

70ed039a6084c6fab43c1c09ac4652d8

Fotografeer van bovenuit of schuin van boven. Stel je foto-app in op 'vierkant'. Zo zie je meteen hoe ver het beeld reikt.

2. Ga voor natuurlijke belichting

Processed with VSCOcam with g3 preset
Processed with VSCOcam with g3 preset

Let there be light! We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk belichting is. Wazige en donkere foto's van eten zijn onaantrekkelijk. Wil je zoals een echte pro doen? Houd een wit A4-papier naast je setting voor meer licht. Neem je bord mee naar buiten. Verlichting binnenshuis is vaak sterk en fel en kan je foto's eendimensionaal maken. iPhonegebruikers hoeven maar op het lichtste puntje in de foto te klikken en de belichting past zich daarop aan.

1/

3. Overdrijf niet met filters

20f883235c395668c6665f77ee39fb6a

Filteren tot er niets meer van overschiet, is de grootste valkuil bij veel Insta-amateurs. Volledig afzweren, is dan ook weer niet goed. De kunst ligt erin om uit te kiemen welke filter bij wat soort eten past. Granola met "toaster"-filter ziet er opeens smakelijker uit. Ook "Lomo-fi"- filter is ideaal voor foodfoto's. Vergeet ook je instagraminstellingen niet: wat schuiven met het "helderheid"-balkje of wat spelen met "schaduwen" kan nooit kwaad. Kleuren beter laten uitkomen, doe je met de"verzadiging"-functie.

4. Ga voor een kleurcontrast

instafood

Laat je kleuren met elkaar contrasteren. Plaats selderstokjes naast wortel, blauwe bes naast aardbeien. Let op: limiteer je tot drie kleuren en vermijd dat je foto eruit ziet als een kleutertekening.

2/

5. Speel met vormen

e9d474c5f356ea912f9898f8d0b96415

Wil je je volgers niet alleen verrassen maar ook jaloers maken op jouw gerechtje? Think out of the box en zoek een originele vorm waarin je je groentjes wil snijden.

Neem een dunschiller en schil flinterdunne reepjes wortel en komkommer in plaats van de typische julienneblokjes. Ken je de spiraliser al? Maak pastaslierten uit courgetten of zoete aardappels. Probeer de herkomst van bepaalde voedselbestanddelen te verdoezelen.

6. Wees ordelijk en netjes

instafood

Overzichtelijke foto's hebben een aangenaam gevoel van symmetrie en een rustgevende kwaliteit, die de "likes" zal blijven binnenhalen. Wil je fruitsoorten fotograferen en heb je ze in meerdere kleuren? Rangschik ze op kleur.