Getest: ijsduiken

Gepubliceerd op 18 December 2015 door Elise
Getest: ijsduiken

diveDuiken in de bergen? "Meteen!", dachten we en het ijs was gebroken.

Wat: Het principe van ijsduiken is al jaren oud. Het Lac de Tignes vriest elke winter tot vijf centimeter dicht en het plaatselijke duikteam ziet dat als de uitgelezen kans om je de wondere wereld onder het ijs te tonen.

Hoe: Na een korte briefing ("enkel door de mond ademen, verticaal blijven en bovenal: niet panikeren") staan we zenuwachtig te popelen om aan dit avontuur te beginnen. Van top tot teen gehuld in droogpak, claustrofobisch duikmasker en hermetisch afgesloten handschoenen, begeleidt de instructeur me naar een vakkundig gemaakte holte in het ijsoppervlak, waarin zijn collega me opwacht. Zoals een aangespoelde zeeleeuw glij ik op mijn buik het water in en voel hoe ik zachtjes onder het aardoppervlak zink.

Eenmaal op bestemming (zo'n drie meter dieper) duwt de begeleider me in slow motion alle kanten op. Hij wijst me enthousiast op de pracht en praal van moeder natuur onder zeeniveau. Ik zie een kermis aan ijssterretjes, -belletjes, -glinstertjes. We zweven zowaar verder onder de ijskap van het meer in Tignes. Hij trekt me bovendien stevig tegen zijn "gilet" waardoor de kans om te verdwalen in het duister - mijn grootste angst! - tot een minimum wordt herleid. Ondanks me verzekerd is dat ik onder water geen kou zou vatten, doe ik mijn naam als frileuse alle eer aan en spoel ik na een dik kwartier aan als een  onderkoelde, rimpelige zeerob.

 

Ervaring: Als PADI-bezitter heb ik al wat zeebenen, maar ervaring is hier allerminst een vereiste. IJsduiken is namelijk compleet verschillend van duiken in een "ordinaire zee". De ongelooflijke stilte, de gekke kleuren en de harmonische luchtbellen zorgen voor een rustgevende spanning in mijn lichaam. De wellness die aan deze activiteit vooraf ging, is er niets tegen: een onvergetelijke ervaring.