16-jarige Zweden krijgen spoedcursus feminisme

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door Christin Ho
16-jarige Zweden krijgen spoedcursus feminisme

feminist

Het feminisme is aan een nieuwe opmars bezig in Zweden. Alle 16-jarigen krijgen 'We should all be feminists' van Chimamanda Ngozi Adichie in handen.

Chimamanda Ngozi Adichie doet misschien geen belletje rinkelen, maar haar uitspraken heb je vast al gehoord in Flawless van Beyoncé. De Nigeriaanse auteur is de favoriete feminist van de Amerikaanse zangeres, die in 2012 een inspirerende TED talk gaf over haar ervaringen als Afrikaanse feminist.

Adichie maakt komaf met de vooroordelen die er bestaan over meisjes en vrouwen en de discriminatie die ze ervaren: "We zeggen tegen meisjes dat ze ambitieus mogen zijn, maar niet te ambitieus. Dat ze succesvol, maar niet te succesvol mogen zijn. Omdat ik een vrouw ben, moet ik in mijn achterhoofd houden dat het huwelijk de belangrijkste levensverbintenis is die ik ooit zal kunnen aangaan. We voeden meisjes op en maken hen wijs dat ze concurrenten zijn van elkaar. Niet voor jobs, maar wel omdat ze vechten om het hart van een man."

Het feminisme is belangrijk omdat vrouwen én mannen moeten opkomen voor gelijke kansen en rechten voor vrouwen en mannen. Feministen zijn geen mannenhaatsters die ruzie willen maken, ze zijn wel "personen die geloven in de sociale, politieke en economische gelijkheid van de seksen," aldus Adichie.

Haar TED talk is gepubliceerd in boekvorm en wordt door de Zweedse Women's Lobby verspreid. "Dit is een boek dat ik graag aan mijn mannelijke klasgenoten had gegeven toen ik 16 jaar was. Het is een cadeau voor alle jongeren, onszelf en toekomstige generaties," aldus voorzitster Clara Berglund.