5 x ecologische modetips

Geüpdatet op 24 Januari 2019 door Christin Ho
5 x ecologische modetips
eco6
Foto: Olivia Wilde voor H&M Conscious collectie 2015

Van 30 november tot 11 december vindt in Parijs de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats om oplossingen te zoeken voor de klimaatverandering. Wat kun jij doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Elle.be geeft vijf bewuste en duurzame modetips.

1/

1.Eco-vriendelijke wastips

5 x ecologische modetips - 3
Foto: Thinkstock
  • Verwijder en absorbeer vlekken onmiddellijk met zout. Sop vervolgens een tandenborstel in een potje met azijn en wrijf ermee over de vlek. Er komt meer handenarbeid aan te pas, maar je maakt Moeder Aarde gelukkig met een wasbeurt minder.
  • Niet al je kledingstukken snakken naar een wekelijkse wasbeurt. Een jeansbroek laat je best een nachtje rusten in de diepvriezer om bacteriën te doden.
  • Laat de droogtrommel achterwege. Je verbruikt minder energie en de hitte zal de vezels van je kledingstukken niet aantasten.
  • Was je kleren in koud water. Het is milieuvriendelijker en je zult langer het gevoel hebben dat je in nieuwe kledingstukken rondloopt omdat de originele kleur langer bewaard blijft.

2/

2. Draag zorg voor je schoenen

High Heels in the shoe store
Foto: Thinkstock

We zouden allemaal de schoenenkast van Carrie Bradshaw willen om ze te vullen met 1001 paar schoenen, maar het is beter voor het milieu om te investeren in tien verschillende soorten schoenen. Koester ze, verzorg ze goed en ze gaan langer mee.

3/

3. Ken je stoffen

Bolts of Fabric
Foto: Thinkstock

Net zoals bij groenten en fruit, berokkenen stoffen die gemaakt zijn van biologische vezels geen schade aan de natuur en de mens. Je hoeft je leven niet 360° graden te draaien om groener te leven. Je favoriete modeketens zoals H&M brengt jaarlijks een conscious collectie uit, een lijn met alleen duurzame kledij. Ook modeontwerpster Stella McCartney toont met haar collecties aan dat een ecologische mode-industrie mogelijk is.

LEES OOK: Interview. In de ecologische voetsporen van Stella McCartney
LEES OOK: Stella McCartney strijdt tegen dierenmishandeling

4/

4. Screen je favoriete merken met de Fair Fashion app

eco4

Hoe doen je favoriete merken het op ecologisch vlak? Wat hebben zij te zeggen over eerlijke mode? Zijn ze werkelijk bezig met het produceren van duurzame kledij? Kom het te weten via de Fair Fashion app voor iOs en Android apparaten.

5/

5.Koop vintage 

5 x ecologische modetips - 11
Foto: Thinkstock

Vintage shop til you drop! In de eerste plaats ben je op zoek naar unieke kledingstukken uit vervlogen tijden, in de tweede plaats ben je (on)bewust een ecologische shopper. Onze favoriete online vintage adresjes: Marketplace - Asos, Urban Renewal - Urban Outfitters, What Goes Around Comes Around NYC