4 vragen aan Lancia designer Rossella Guasco

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door ELLE België
4 vragen aan Lancia designer Rossella Guasco

Cover Lancia

De nieuwe Lancia Ypsilon is beschikbaar! Zoom op het nieuwste model met Rossella Guasco, die als designer voor het Italiaanse bedrijf werkt.

Wat was uw persoonlijk parcours voordat u ging werken op de designafdeling van Lancia ?

Ik ben architect van opleiding en, na mijn studies, heb ik stage gelopen in het designcenter van Lancia bij de afdeling « kleuren en materialen ». En hier werd mijn passie geboren voor deze job, die ik niet meer heb losgelaten tot op vandaag ! Het is een job waar men zich elke dag opnieuw in vraag moet stellen, bij elk nieuw project. De job vergt elke dag opnieuw creatieve energie, en dat werkt zeer motiverend ! Vandaag ben ik verantwoordelijk voor de afdeling « kleuren en materialen » voor Fiat Chrysler Automobiles (Nvdr : de groep waartoe Lancia behoort) en werk dus voor alle merken van onze onderneming.

17/06/2009, Centro Stile Fiat, Torino, per Autocar
Rossella Guasco, responsable du département « couleurs et matières » pour la nouvelle Lancia Ypsilon. Elle est photographiée ici au centre de design du groupe Fiat Chrysler Automobiles, à Turin.

Hoe wordt het design op het vlak van kleuren en materialen bepaald ?

Wij volgen de nieuwste trends, wij bezoeken designbeurzen in gans Europa, werken met modehuizen, zijn geabonneerd op alle sites op het vlak van de nieuwste trends, organiseren workshops en wij beschikken over een uitgebreide interne bibliotheek in ons design center. De « moodboards » zijn belangrijke werkinstrumenten binnen ons werkdomein, wij vertrekken altijd van een totaalproject, en houden rekening met stijlinvloeden om deze te kunnen herleiden in concrete voorstellen op het vlak van materialen en kleuren. Kortom, ons werk bestaat uit het meest emotionele en zintuiglijke deel binnen het automobieldesign. Wij kleden de auto aan, zowel exterieur en interieur. Door middel van kleuren en materialen geven wij de auto karakter, een persoonlijkheid. Kortom, wij geven de auto een ziel.

1/

17/06/2009, Centro Stile Fiat, Torino, per Autocar

Hoeveel tijd neemt het creatieve proces in beslag voor wat betreft de definitie, ontwikkeling en realisatie van de kleuren en materialen ?

Het proces « kleuren en materialen » is heel nauw verbonden met de ontwikkeling van een nieuw model : van twee jaar en een half tot ongeveer drie jaar. Wij werken in het begin parallel met onze collega-designers. Vanaf de eerste stijlschetsen spreken wij met hen over materialen, concepten, mogelijke technologieën, wij organiseren interne brainstorming-sessies binnen het design center. Langs de andere kant hebben we eveneens periodieke uitwisselingen met de andere departementen: de ingenieurs, product, laboratoria, uitwisselingen i.v.m. waargenomen kwaliteit, enz. Het werk in verband met een project eindigt nooit, zelfs als de definitieve keuze van de kleuren en materialen ongeveer één jaar op voorhand worden vastgelegd - een keuze die steeds wordt beslist in samenspraak met het topmanagement van de onderneming - stopt het proces hier niet, dit gaat verder tot het stadium van de productie van de auto tot uiteindelijk de commercialisering. Enkele maanden later beginnen we opnieuw te brainstormen over de evolutie van het model, bijvoorbeeld om een facelift voor te bereiden. Elk nieuw project is voor ons in feite als de geboorte van een kindje, dat deel uitmaakt van ons leven, en dat we nooit zullen achterlaten.

Wat was het concept voor het interieur van de nieuwe Lancia Ypsilon ?

De nieuwe Ypsilon is het resultaat van een diepgaande studie om de stijl van Lancia te actualiseren en de personalisering aan de recentste designtrends uit te werken. Vanaf deze analyse werden drie interieursferen ontwikkeld (Silver, Gold en Platinum) die overeenstemmen met drie verschillende persoonlijkheden. Het interieur werd opgefrist met nieuwe kleuren, nieuwe materialen en nieuwe stoffen. Met Lancia bevindt men zich heel nauw met de modewereld, waar originaliteit en innovatie de toon zetten.

LanciaYpsilon-Design-3