Zo bereken je welke selfie het meeste likes zal krijgen

Geüpdatet op 3 Oktober 2017 door ELLE België
Zo bereken je welke selfie het meeste likes zal krijgen

selfiecollageStaat je filmrol vol selfies voor potentiële Instagramposts? Kan je maar niet beslissen welke foto je best kiest? Deze robot biedt hulp. Aan de hand van de nieuwste technologie berekent hij welke selfies het best zullen scoren op sociale media. Doe de test:

Doctoraatsstudent Andrej Karpathy ontwierp een systeem dat maar liefst twee miljoen selfies analyseerde en zo een formule kon afleiden voor de ideale selfie. Pixel per pixel wordt het beeld geanalyseerd. Simpele zaken, zoals vormen en kleuren spelen een belangrijk rol, maar ook complexe visuele patronen zijn belangrijk in de beoordeling, legt Karpathy uit.

Door te zoeken op de hashtag #selfie vond Karpathy de twee miljoen selfies, die hij vervolgens verdeelde in twee categorieën: goed versus slecht, gebaseerd op het aantal likes. Daarbij elimineerde hij de selfies met te veel hashtags en gebruikers met te veel of te weinig volgers.

Meer Instakennis? Met deze tips verhoog je in no time je aantal volgers! 

De succesformule voor likes

Na de selectie van goede en slechte selfies, voerde Karpathy zo'n 50.000 selfies in die het systeem nooit eerder had gezien. Op basis van de criteria uit de vorige test, kon de robot nu zelf de selfies verdelen in een goede en slechte groep.

Wat maakt je selfie succesvol? Lange lokken, vage kleuren, een mooie filter en een kader. Zoom in zodat je voorhoofd in het midden wordt afgesneden en zorg ervoor dat je gezicht het midden van de kader inneemt. Onpopulaire selfies hadden volgens de robot vooral een slechte belichting, te veel mensen op de achtergrond en een te ingezoomde close-up.

Doe de test
Karpathy maakte ook een Twitter bot, die de selfies van anderen onder de loep neemt. Laad je eigen selfie op en wacht geduldig op de beoordeling van Twitter bot. Haast onmiddellijk kom je te weten hoe goed (of slecht) jouw selfie scoort. Spannend!