Hoe praat je over de aanslagen met je kind?

Geüpdatet op 23 Maart 2016 door ELLE België
Hoe praat je over de aanslagen met je kind?

Hoe praat je met je kind over de gebeurtenissen van deze ochtend?

We vroegen het aan dokter Emmanuel de Becker, hoofd van de dienst kinderpsychiatrie aan het Brusselse Saint-Luc ziekenhuis: „het is essentieel met hen te communiceren en de gebeurtenissen uit te leggen op een manier die zij kunnen begrijpen.”

Enkele tips:

Luister. De eerste stap is begrijpen hoe het kind de situatie zelf ervaart, wat het wel of niet weet of meent te weten en welke vragen er zijn. Op die manier kom je te weten wat zijn angsten zijn. Niet elk kind uit dat op dezelfde manier: „sommigen drukken zich uit door middel van een tekening, anderen door woorden. Aan ons om ze aan te moedigen te tonen wat op hun hart ligt.”

Geef antwoorden en stel gerust. Benadruk het feit dat er heel veel wordt gedaan voor onze veiligheid. Politiemannen en soldaten staan paraat om ons te beschermen. „Het idee van „de dood” is voor kinderen onder 7/8 jaar nog erg abstract. Na die leeftijd wordt het idee van gemis steeds concreter. Pas je discours dus aan naargelang de leeftijd van je kind. Zo kan je voor oudere kinderen inderdaad toegeven dat de dood nu eenmaal deel uitmaakt van het leven, maar dat we verder leven in herinneringen. Tegelijk moet je ook benadrukken dat alles in het werk wordt gesteld om nog zo lang mogelijk samen te blijven.”

Vermijd teveel informatie. Er wordt momenteel heel wat gezegd, getoond, gesuggereerd en geraden. Vermijd dat je kind in contact komt met al die informatie en laat het zeker niet meekijken naar nieuwsbulletins -alleen al de beelden van gemaskerde mannen met wapens, of van emotionele volwassenen kunnen traumatiserend zijn. „Als volwassene heb je de rol van filter: jij legt uit wat er gebeurt, maar schermt het kind tegelijk af van teveel informatie.” Hetzelfde geldt voor je eigen emoties en angst: die laat je niet zien aan een kind, want het doet al zijn zekerheden wankelen.

Geniet van het moment. Dit klinkt vreemd, maar als jullie uit angst thuis zijn gebleven, kan je net zo goed een leuke activiteit met de hele familie doen. Pannenkoeken bakken, knutselen, tekenfilms kijken,…: „Op die manier toon je dat het leven niet stil blijft staan en dat er ook in onzekere tijden plaats is voor geluk en leuke dingen.”

(Via ELLE Belgique, Marie Guerin)