ELLE dagboek: over brekebeentjes, stiletto’s, Rihanna en een kameel

Gepubliceerd op 23 Oktober 2015 door Isabelle Vander Heyde
ELLE dagboek: over brekebeentjes, stiletto’s, Rihanna en een kameel
151015_Sarenza10Y9119
Team Pink Glitter Unicorn. Focused.

Parijs, elf uur ‚s avonds, een met roze neon verlichte loods. Collega M huilt glitters, collega MN heeft een rode kaart en ikzelf bevrijd me met behulp van een traumaschaar uit torenhoge stiletto’s die met ducktape muurvast aan mijn enkels zijn gebonden. Het leven van een ELLE redactrice kan soms zwaar absurd zijn…

Lasne, tien uur ‚s morgens, een week eerder: of we deel willen nemen aan een stiletto run? Sure! Als we één ding leren op de meest serieuze webredactie van het land (naast vlechten leggen, de perfecte manicure beheersen en hoe je een sushiplateau in vijf tellen naar binnen werkt), is het wel om nooit een uitdaging uit de weg te gaan. Toevallig komt Sarenza aankloppen met dé uitdaging van de eeuw: een race op stiletto’s (een makkie voor de beroepsacrobaten die we zijn) om de tiende verjaardag van de succesvolle webshop voor schoenen te vieren. Het Franse bedrijf weet hoe je ELLE redactrices moet lokken, en vergezeld haar uitnodiging van drie dozen vol glitterend moois voor onze voeten -de Happy10 collectie, hier te scoren by the way. De inzet? Wie de estafette race wint, krijgt tien jaar (TIEN JAAR!) lang gratis schoenen bij de retailer. De verleiding is te groot en collega MN schrijft ons in onder de teamnaam „Pink Glitter Unicorn”. Toegegeven, meer unicorny kon het niet, maar op zo’n, door duizenden glitters omgeven, moment denkt niemand helemaal helder na.

Allen naar Parijs dus, waar Sarenza voor de gelegenheid een verlaten loods omtoverde tot Sarenza Wonderland -denk food trucks, gigantische stiletto-glijbanen, een fitness parcours, roze neon, Aladin in hoogsteigen persoon én een verdwaalde kameel. Die laatste heet Dolores en wil niet met ons op de foto.

Eerder die dag hebben we al uitgebreid kennis kunnen maken met de competitie tijdens een warm-up sessie in de bijzonder hippe gymclub Klay -een absolute must voor al wie in de Lichtstad ooit de onweerstaanbare drang voelt om de beentjes te strekken. Blijkt dat niemand echt een gevaar vormt, op drie welgevormde Rihanna lookalikes na. Ze zien er razend fit uit, lijken over een natuurlijke gave voor evenwicht te beschikken en hebben diezelfde krankzinnige „wij doen alles voor tien jaar gratis schoenen” blik als Team Pink Glitter Unicorn in de ogen. Op de race verschijnen ze in bontjas en neon pruiken, wat ons meteen doet beseffen dat elk team blijkbaar verkleed moet zijn. Oeps. Wij beroepen ons dan maar op de aanwezige verkleedkist en houden de eer hoog met vleugels, kronen en genoeg glitters op het gezicht om een volledig smurfendorp te kunnen verlichten. Extra details: de pumps worden met meters ducktape aan onze enkels gebonden, wat het lopen blijkbaar gemakkelijker maakt.

Schermafbeelding 2015-10-22 om 17.59.53
Het moordwapen: de buzzer en zijn extra scherpe zuil...

Over naar de race. Die bestaat uit verschillende etappes van 3x80 meter. Lijkt weinig, maar is een heuse uitdaging als je op hakken van minimum acht centimeter waggelt, door een zwembad én een zandbak moet ploeteren en vervolgens een laatste sprintje moet trekken naar de buzzer die je teamgenoot laat weten dat zij mag vertrekken. Team Rihanna Lookalike moet tot onze eigen verbazing reeds in de eerste rondes het onderspit delven, waar wij als glitterende gazelles de ene na de andere overwinning boeken. De sfeer zit erin, de hoogmoed stijgt en de natte zandkorrels in onze schoenen stapelen zich op (hallo blaren).

151015_Sarenza10Y9339

151015_Sarenza10Y9245

151015_Sarenza10Y9236

In de halve finale lijkt de overwinning zelfs even een feit: collega M en mezelf lopen als eersten over de eindstreep, als collega MN dit ook waarmaakt, mogen we ons finalist noemen. Net voor dit glorieuze feit ook écht een feit wordt, duikt uit het niets echter een loopster met venijnig kort pruikje op. Of ze is blind en ziet MN aan voor haar buzzer, of ze heeft oprecht snode plannen, want net voor de eindstreep zet ze haar schouders in diens onderrug. Kettingreactie: MN tuimelt naar voren, sleurt Venijnig Pruikje in haar val mee, samen kegelen ze onze buzzer met zuil en al omver, een zuil die ik op het nippertje kan ontwijken, maar die ongenadig hard op de voet van een te vroeg juichende collega M belandt.

151015_Sarenza10Y9345
Venijnig Pruikje versus collega MN, een drama in de maak.

Resultaat: M stort neer en huilt tranen met tuiten (wat opvallend mooi is, als je met glitters bent opgemaakt!), ik val ten prooi aan een nerveuze slappe lach bui, MN krijgt een rode kaart toegewezen, Venijning Pruikje claimt de overwinning en knijpt er discreet tussenuit, Team Rihanna Lookalike blijkt hyper sympathiek, heeft het over bedrog en klaagt Team Venijnige Pruikjes aan bij de jury, die laatsten liggen uit de competitie, de rode kaart van MN wordt ingetrokken, het aanwezige Team Eerste Hulp blijkt uit overijverige studenten Geneeskunde te bestaan, ze pakken M meteen in met een traumadeken/zilverpapier, mijn slappe lach bereikt een piek, één van de studenten geeft me haar traumaschaar en raadt me aan mijn stiletto’s ook te verwijderen voor er nog meer ongelukken gebeuren, we zoeken een manier om M naar buiten te dragen, waar is Dolores als je haar nodig hebt?, een reus met opgeschilderd Zorro masker biedt zijn diensten aan, dat vinden we grappig, een taxi voert ons naar het ziekenhuis, waar M na lang wachten met een kilometers verband én een doktersbriefje voor een week platte rust naar buiten waggelt.

Stiletto's zijn even geen optie meer, al beschikt Sarenza ook over een waardig sneaker aanbod...