Ontwerper Vetements naar Balenciaga

Gepubliceerd op 7 Oktober 2015 door Marjolijn Vanslembrouck
Ontwerper Vetements naar Balenciaga
Demna Gvasalia

 De Belgisch geschoolde Demna Gvasalia (34) volgt Alexander Wang op als artistiek directeur bij Balenciaga.

De Georgische ontwerper studeerde af aan de Modeacademie van Antwerpen en verdiende zijn strepen bij Louis Vuitton en - toen nog - Maison Martin Margiela, maar werkte zich de laatste seizoenen in de kijker met het erg succesvolle Vetements. ’Wunderkind’, zo beschrijft de internationale pers hem, zijn label was een van de favorieten voor de LVMH Prize 2015 - maar won uiteindelijk niet - en dé hype op de modeweken afgelopen maart. Vorige week toonde hij de SS16 collectie in Le President, een kitscherig Chinees restaurant in het Parijse Belleville.

Zijn handtekening doet erg aan die van een jonge Martin Margiela denken, met termen als 'anti-fashion’, 'deconstructie’‚ oversized mannelijke tailoring’ en 'underground street’ als leidraad. Het designteam van Vetements bestaat naast Demna, ook uit zijn broer Guram en enkele van hun vrienden, die bijna allemaal MMM op hun cv hebben staan.

 De aankondiging van de Kering groep komt enkele dagen na Alexander Wangs zwanenzang - een maagdelijk witte collectie - bij het modehuis. Gvasalia neemt de functie per direct op en zal zijn eerste collectie tijdens de Parijse modeweek in maart tonen. Daarnaast blijft hij ook het designteam van Vetements leiden.