8 goede modevoornemens

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
8 goede modevoornemens

1

Elk jaar nemen we onszelf voor om minder te kopen en meer te sparen, helaas zonder veel succes. Dit jaar doen we het beter met 8 modevoornemens die wél haalbaar zijn.

1. Ontwikkel je eigen look

Voorkeuren hebben we allemaal, maar mode wordt pas echt fun als je jouw eigen look kunt ontwikkelen met bewuste keuzes en stokpaardjes. Dat is iets wat niet van de ene dag op de andere lukt, dus waarom gun je jezelf geen volledig jaar om uit te zoeken wat je echt graag draagt.

Inspiratie is hét sleutelwoord dus ga zeker op zoek naar beroemdheden en misschien wel vrienden die het gevoel voor mode in je wakker maken. Je zal zien dat iedereen vasthoudt aan bepaalde elementen die telkens terugkomen en een deel van iemands persoonlijk wordt. Emanuelle Alt kan niet zonder een tomboyisch look met veel zwart, terwijl Taylor Swift zweert bij vintage en rode lippenstift.

1/

2

2. Let op met fast fashion

Die is het gevaarlijkst als we zomaar wat in de stad dwalen zonder echt te moeten shoppen. Kijken mag gerust nog, maar overweeg om selectiever te kopen in 2015. Het is natuurlijk makkelijk om bij elke feestelijke uitnodiging naar de ketens te hollen voor een nieuwe jurk. Maar niet alleen je portemonnee en je te kleine kleerkast zal het je vervloeken, je komt ook nog eens terecht in een vicieuze cirkel van wegwerpconsumptie. Eentje waar je niet bij iedereen mee in de smaak valt. Vraag jezelf daarom dit jaar wat vaker af of je het écht nodig hebt. Wanneer je toch verleid wordt door de goedkope ketens, kies dan een trendstuk waar je mee kan uitpakken. Zo ben je tenminste geen fortuin kwijt aan veranderlijke modegrillen.

2/

3

3. Maak een investeringsplan

Wie een beetje van mode houdt, koestert nieuwe liefdes voor -helaas peperdure- designercollecties. Maar er zijn mogelijkheden. Kies één tijdloos designerstuk dat je al zo lang wilt zoals die stoere Acne boots, die lederen jas van Saint Laurent of een ketting van Cartier, en maak een plan. Deel de prijs door twaalf en probeer elke maand dat bedrag bij elkaar te sparen. Sla die manicure eens over of verkoop een deel van je kleding online. Ook al duurt het een jaar om dat designerstuk bij elkaar te sparen, je weet dat je er je hele leven plezier van zal hebben.

3/

4

4. Blijf je geweldige zelf

Een look ontwikkelen is één ding, maar outfits creëren waar je echt achter staat is iets anders. Heeft jouw droomitem te veel prints voor de gemiddelde hippie? Of vindt zelfs je oma die dure vintagejurk op je wishlist niet mooi? Trek het je niet aan, maar doe vooral je eigen zin. Laat die rare blikken of vervelende commentaren voor wat ze zijn. Jij wilt er gewoon niet uitzien zoals iedereen en gelijk heb je!

4/

5

5. Houd je basics in ere

Of ze nu de hoofdrol spelen in je garderobe of slechts als ondersteuning dienen, basics zijn en blijven belangrijk. Een tot op de naad versleten zwarte broek, grijze T-shirts met gaten in of witte sneakers met onuitwisbare vlekken,… wat er ook mis is, vervang ze allemaal. Bij voorkeur door degelijke en duurzame basics waar je maanden of zelfs jaren mee verder kan.

5/

6

6. Wat er onder zit telt ook

Waarschijnlijk zijn er maar een aantal mensen die jou in je ondergoed zullen zien, maar dat betekent niet dat je geen zorg moet dragen voor je lingerie. Winkel voor je ondergoed alsof je voor je jassen en mantels zou winkelen. Zorg dat alles comfortabel zit, dat alles blijft zitten én dat je verliefd wordt op wat je ziet! Het zal je houding en je attitude flink veranderen.

6/

7

7. Draag zorg je voor aankopen

Hoe makkelijk het ook is, je kleren op één hoop gooien omdat je te lui bent om ze op te ruimen is niet de oplossing. Zijde blousen kunnen al dat gekreukel niet aan terwijl jassen en vooral wollen truien hun snit verliezen als ze te lang en te scheef op de stoel blijven hangen. Maak er een gewoonte van om alles netjes op te bergen. Investeer zo nodig in extra stevige kapstokken, een grotere kleerkast of een nieuwe schoenenrek. Alles is goed om je garderobe netjes te organiseren om je kleren zo lang mogelijk nieuw te houden.

Hetzelfde geldt voor de kleding die je wilt opbergen voor het volgende seizoen. Zorg voor voldoende ruimte om overbodige spullen weg te steken.

7/

8

8. Blijf zorgen voor die frisse wind

Veel kopen kan iedereen, maar om toch nog het bos door de bomen te blijven zien in de loop van het jaar is het belangrijk om regelmatig je kleerkast op te frissen. Gooi weg wat stuk is, geef weg wat je niet meer draagt of verkoop een aantal stukken die nog in een degelijke staat zijn. De beste kleerkasten bestaan uit de betere combinaties tussen high en low fashion, nieuw en vintage. De handigste methode om niet in geld- en plaatsgebrek te komen is om telkens een paar oude kledingstukken weg te doen als je net nieuwe kleren hebt gekocht. Zo blijf je altijd houden van wat je draagt.

(Stagiaire Kiënta Martens)