10 wintergerechten in een light jasje

Geüpdatet op 17 oktober 2017 door Admin
10 wintergerechten in een light jasje

's Winters verlangen we spontaan naar warme gerechte: stoofschotels, gratins, en ander lekkers. Helaas zijn deze niet altijd even gunstig voor de lijn. De hoeveelheid calorieën perk je snel in met deze light tips voor 10 klassieke wintergerechten. 

1/

1. Zuurkool

Zuurkool zelf is geen dikmaker maar de hoeveelheid vlees die eraan toegevoegd wordt, is dat wel. Opteer voor magere ham en spek. Of kies voor kip of ander wit vlees. Vermijd aardappelen en voeg bijvoorbeeld gepureerde groenten toe ter vervanging.

2. Tartiflette

Een bestseller tijdens de winter. Helaas bevat deze lekkernij ook heel wat vetrijke kaas. Gepureerde groenten kunnen ook hier een alternatief bieden.

3. Uiensoep

In plaats van de uien te stoven in boter, kan je ook ze ook garen in kippenbouillon. Maak de bouillon ook zelf als je tijd vindt. Zo elimineer je heel wat vetstoffen.

4. Stoofvlees.

In dit recept is bier geen boosdoener, wel de combinatie van suiker in de alcohol met vet afkomstig van het vlees. Kies voor mager vlees of voor een minder zoet bier. Een lager alcoholgehalte in het bier helpt ook.

2/

5. Shepherd's Pie. 

Stoom de groenten in plaats van deze stoven. Kies voor zuiver en natuurlijk rundvlees.

6. Gerechten met wild.

Bij deze gerechten is de saus de grote valstrik. Probeer de marinade te baseren op basis van chili, sap en sinaasappelschil. Ook jeneverbessen, laurier, rozemarijn en rode bessen zijn een optie. Je laat het geheel gewoon 2 uurtjes sudderen. Of hou een deel van de marinade apart en voeg goede olie toe -liefst van de eerste pers.

7. Hutsepot.

Nogmaals, het geheim ligt bij de saus en bereidingswijze. Vraag voor een licht gerecht een mooi en ontvet stuk vlees.

8. Tarte Tatin. 

Suiker en boter zijn de twee grote boosdoeners, dus probeer ze tot een minimum te beperken. Investeer daarom in vers fruit en bijhorende natuurlijke suikers. Kaneel is ook een goede smaakmaker voor dit gerecht.

9. Warme chocolademelk.

Het is niet voor ieders smaakpapillen weggelegd, maar je vervangt de koeienmelk en room beter door sojamelk. Gebruik fondant-chocoladeof chocolade met hazelnoten in plaats van melkchocolade.

10. Glühwein. 

Alcohol bevat van zichzelf al heel wat suikers, er nog extra toevoegen aan glühwein is dus niet meer nodig. Opteer liever voor andere smaakmakers zoals sinaasappel, citroen, kaneel of vanille.

Op het internet vind je heel wat recepten terug voor Glühwein zonder alcohol, op basis van druivensap.

Met dank aan Martine Piccavet, nutritherapeute, voor haar hulp en advies. Haar eigen site vind je hier.