How to: model worden

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Anne Poelmans
How to: model worden

opening model wordenWie heeft er nooit gedroomd van een leven in de spotlights, een dressing vol designerkleren en een eervolle vermelding als muze van een bekende ontwerper? Een reality check zet ons snel met de voetjes op de grond, maar voor enkele uitverkorenen behoort dit allemaal wél tot de mogelijkheden. Wat zijn de ideale maten? Hoeveel verdient een model? Wie wordt de nieuwe muze? Alles wat je ooit wilde weten over het modellenbestaan.

Hoe belangrijk zijn de perfecte maten?
Het komt er in de eerste plaats op aan te beantwoorden aan specifieke criteria. “De eerste vereiste is groot zijn, heel groot”, bevestigt Marc Dochez, general manager bij Dominique Models. “De ideale lengte ligt tussen 1m73 en 1m80. Onder deze minimumlengte past de kleding minder goed, waardoor kleinere modellen niet zo interessant zijn voor shoots. Daardoor hebben ze een dunner portfolio wat hun opnieuw minder aantrekkelijk maakt voor potentiële klanten.” Daarnaast moet een model uiteraard ook slank zijn. “Dat betekent niet per se ultra mager, maar wel perfect in proportie, gespierd, sportief gebouwd. Kortom: je moet een mooi lichaam hebben”, zegt Marc Dochez. Bij andere modellenbureaus, zoals IMM (International Model Management) waar de modellen gescreend worden voor de internationale modescene, zijn de criteria nog strenger. “Wij casten nooit meisjes onder de 1m73: de ideale basislengte om te defileren ligt vast op 1m77 -1m78 en de kledingmaat bedraagt 36”, verduidelijkt Carine Caillieret, directeur bij IMM. Een carrière als internationaal catwalkmodel is dus niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er meisjes die blijven doorzetten om hun droom te realiseren, ook al passen ze niet in het perfecte plaatje. Met haar ‘mini’-lengte van slechts 1m69 wist de Belgische Claire Laffut (Dominique Models) op haar negentiende toch een contract bij het Parijse agentschap Ford te versieren. “Als klein meisje moet je ook extra fijn zijn, de verhoudingen blijven dezelfde. Omdat ik van nature niet supermager ben, heeft mijn bureau in Parijs me opgedragen om onder begeleiding van een coach wat kilo’s te verliezen. Een strikte voorwaarde voor ik me mag gaan voorstellen aan nieuwe klanten.”

Vanaf welke leeftijd kun je model worden?
Vandaag moet je minstens achttien zijn om voltijds als model te kunnen werken. Wat niet betekent dat je niet vroeger kunt beginnen. “Vanaf de leeftijd van veertien jaar kun je in een modellenbureau ingeschreven worden”, vertelt Marc Dochez. “Modellenwerk heeft in dat geval meer iets van een hobby: de beginnende modellen leren het vak kennen via testshoots in het weekend die bestemd zijn voor hun ‘book’. Jonge meisjes ondergaan zo’n metamorfose tijdens de puberteit, het is dus belangrijk dat we ze om de twee à drie maanden terugzien om hun fysieke evolutie te kunnen volgen en een vertrouwensband met hen op te bouwen.”

Wat is een ‘book’?
Een book of portfolio is het belangrijkste visitekaartje van een model en wordt aangelegd zodra ze in een modellenbureau is ingeschreven. Naast alle verschijningen, campagnes en redactionele covers worden ook alle testshoots bij verschillende fotografen in het book verzameld. Als een model overtuigend genoeg is voor het agentschap, wordt ze doorgestuurd naar Parijs voor nog een reeks testshoots die ook weer in haar book terechtkomen. Maar dit alles heeft uiteraard zijn prijs. “Het modellenbureau schiet in het begin alle onkosten voor, maar zodra het model begint te werken, moet ze alles beetje bij beetje terugbetalen. Uiteraard hoeft ze niets te betalen als ze niets verdient”, legt Marc Dochez uit. “Een shoot kost tussen de 150 en 200 euro, dat is snel terugverdiend. Bovendien kan het soms heel snel gaan: sommige meisjes maken een blitscarrière met één polaroid!”

Hoeveel verdient een model?
Het inkomen van een model is variabel en hangt af van de opdrachten die ze krijgt, de bepalingen van het contract, haar ervaring... “Zodra je naam gemaakt hebt, kun je veel geld verdienen en echt leven van het modellenwerk”, gaat Carine Caillieret verder. “Een beginnend model krijgt gemiddeld 1 200 euro voor een defilé in Parijs. Trek daar de commissie voor het agentschap (zo’n 20%) en de belastingen van af en op het einde van de rit houdt ze nog 400 euro over. Een bedrag dat soms niet eens alle onkosten - hotel, vervoer, levensonderhoud - kan dekken. Een topmodel daarentegen kan gemakkelijk enkele miljoenen vragen voor hetzelfde werk.”
“Aan mijn laatste campagne, een shoot van één dag, heb ik 1 300 euro netto overgehouden”, vertelt Claire Laffut. “Ik werk als zelfstandige, wat het complex maakt op mijn negentiende. Als student kun je profiteren van een statuut van zelfstandige in bijberoep. Maar ik heb mijn studies opgegeven, dus nu moet ik ook sociale bijdragen betalen, mijn boekhouding bijhouden...”
Model zijn is eigenlijk een mini-onderneming: sommige meisjes zijn volledig zelfstandig, anderen zijn zelfstandige in bijberoep of werken onder contract of hebben een gecombineerd statuut... Vraag bij inschrijving in een modellenbureau altijd na welke formule of welk statuut voor jou het voordeligst is. Voor de administratie kun je terecht bij een creatief adviesbureau zoals SMart, dat al je contracten en opdrachten beheert en de facturatie regelt.
“Meisjes onder de achttien jaar raden we aan om het geld op een geblokkeerde rekening te zetten tot ze meerderjarig zijn”, zegt Jean-François Sauvenier, directeur van ABAM (de Belgische Vereniging van Model Agentschappen). Op de site vind je een overzicht van alle tarieven. Voorbeeld: een beginnend model verdient voor een shoot van twee uur 215 euro, een pro 950 euro. Tussen deze twee extremen worden nog een tiental andere tarieven gehanteerd. Bekijk de tabel op www.abambvma.be

Het volledige artikel lees je in het magazine van augustus 2014

(Tekst Tine Zwaenepoel, Elsa Fralon & Marie Guerin )