Dit zijn de beste tips om sneller lang haar te laten groeien

Geüpdatet op 8 september 2022 door Isabelle Foto’s: Shutterstock
Dit zijn de beste tips om sneller lang haar te laten groeien(c)shutterstock

Droom jij van een lange, glanzende haardos? Dit zijn de beste trucjes om lang haar sneller te doen groeien! 

Een natuurlijke verzorging werkt als geen ander om je haardos een bost te geven. Ontdek hier onze favoriete mengsels en enkele oliën die de haargroei bevorderen.

ESSENTIËLE OLIEN 

Rozemarijn en lavendel: een topcocktail voor je lokken. Masseer ze één keer per week in je haar, laat het intrekken en spoel vervolgens uit. De oliën zitten boordevol proteïnes en vitamines: een welkome boost! Wel een nadeel: je loopt met vette haren rond, kies dus goed de dag uit waarop je deze “behandeling” toepast.

Extra tip: met essentiële olie kan je heel gemakkelijk zelf droogshampoo maken. 

Oldschool recept: gember

Gember staat erom gekend je haarwortels een serieus duwtje te geven, het is zelfs één van de meest effectief gebleken middeltjes ooit. Zo ga je te werk:

  • Meng 1 soeplepel gember met twee soeplepels sesam-, olijf- of jojoba olie tot een homogene goedje.
  • Breng dat rechtstreeks op je hoofdhuid aan, scheiding per scheiding, terwijl je met je vingertoppen de huid masseert.
  • Laat 30 minuten intrekken en was vervolgens je haar om restjes product te verwijderen.
haar_sneller_doen_groeien_tips_haargroei_4
(c)Shutterstock

Plantaardige oliën die de haargroei stimuleren

De natuur zit goed in elkaar en biedt heel wat efficiënte ingrediënten om je haargroei te boosten. Onze drie favoriete oliën:

RICINUSOLIE

Ricinus- of castorolie is een stevige olie die niet alleen bekend staat om de wonderen die het voor je haardos doet, maar ook voor je nagels en wimpers. Maak het wat lichter door het met argan- of olijfolie te mengen, breng rechtstreeks op de hoofdhuid aan en masseer zachtjes tijdens een vijftal minuten. Laat dertig minuten intrekken, spoel af en was je haren met shampoo.

haar_sneller_doen_groeien_tips_haargroei_4

Shop it

HENNEPOLIE

Hennepolie is rijk aan ceramisten, één van de belangrijkste bouwstenen van je haar. Het is een rijke olie vol essentiële vetzuren, die een krachtig vloeimiddel zijn voor je lokken. Je gebruikt het als masker op de hoofdhuid of op de lengtes om glans te geven, maar het geeft ook volume, elasticiteit en kracht terug aan je haar. Ideaal voor wie last heeft van broos haar. Dertig minuten als maskertje en uitspoelen maar.

haar_sneller_doen_groeien_tips_haargroei_6

Shop it

LOOKOLIE 

Opgelet, niet voor gevoelige neuzen! Ondanks haar indringende geur, is look een topmiddel voor je hoofdhuid. Breng lok per lok aan (van wortel tot haarpunt), laat 30 minuten inwerken, spoel uit en was je haar met een stevige shampoo –kwestie van de lookgeur tegen te gaan.

ALOE VERA GEL

Aloë Vera is één van de meest geliefde planten van de beautywereld, en terecht: het zit vol mineralen en vitamines (A,B, C en E). De gel stimuleert de talgproductie van je hoofdhuid en verbetert de bloedsomloop. Een twintigtal minuten in te masseren op het hoofd, uitspoelen en drogen.

Wist je trouwens dat aloë vera nog meer verzorgende werkingen op je lichaam heeft? Ontdek hier alle voordelen van aloë vera!

lang-haar-sneller-groeien-tips-blake-lively-hacks-8

KOKOSCRÈME

Het verstevigt en hydrateert de haarvezels en zorgt voor extra volume. Lok per lok aan te brengen op droge haren (van wortel tot punt), 30 minuten laten inwerken, uitspoelen en wassen met shampoo.

Ook kokosolie is trouwens uitstekend voor je beauty routine.

lang-haar-sneller-groeien-tips-blake-lively-hacks-11

AVOCADO OLIE 

Deze olie heeft veel voedende bestanddelen, ideaal dus om broos haar te verzorgen. Zo’n 20 minuten in te masseren op de hoofdhuid volgens de technieken die je eerder in dit artikel leerde, uit te spoelen en vervolgens met shampoo te wassen.

lang-haar-sneller-groeien-tips-blake-lively-hacks-9

MOSTERDOLIE

Hét schoonheidsgeheim van Indische vrouwen. Dit product stimuleert de bloedsomloop en dus ook de haargroei. Breng aan op de haarwortels –het zal aanvankelijk opwarmen, geen paniek: dit is normaal!- en masseer een goede 10 minuten. Let wel op met allergieën, niet iedereen is tegen deze olie bestand.

haar_sneller_doen_groeien_tips_haargroei_7

Shop it

Wat kan je eten om je haar sneller te doen groeien?

Schoonheid zit vanbinnen én komt ook van binnen! Een aangepast en gezond dieet kan eveneens wonderen doen voor je haardos. Dit zijn de top tien voedselsoorten die je haargroei stimuleren:

  • Rood vlees
  • Eieren
  • Voedsel dat rijk is aan Siliciumdioxide, zoals bananen, bier, rozijnen of haver
  • Groene groenten
  • Oesters
  • Zoete aardappels
  • Voedsel dat rijk is aan vitamine C, zoals aardbeien, citroenen, broccoli en groene paprika.
  • Omega 3-rijk voedsel, zoals vette vis (zalm en sardines) en noten.
  • Plantaardige oliën

haargroei_

Een woordje uitleg:

 WATER 

Het is belangrijk je lichaam te hydrateren, maar dat geldt ook voor je haar. Droog haar breekt sneller af, waardoor het uiteraard niet lang groeit. Eén à twee liter water per dag dus!

PROTEÏNEN 

Je lokken en proteïnen zijn de beste vriendjes, meer nog: je haar bestaat grotendeels uit een proteïne genaamd keratine. Hoe meer je ervan binnenkrijgt, hoe sterker en sneller je haar groeit.  Proteïnes zitten in vlees, vis, eieren, soja, kaas, linzen en bonen. Eigenlijk moet je dus op dieet in naam van je lokken.

BRANDNETEL

Eveneens vol vitamines en mineralen: de brandnetel! Te gebruiken in lotionvorm - waag je niet aan the real deal…- als massageolie, of in theevorm. Voor dat laatste breng je 1 liter water aan de kook, voeg je twee soeplepels gedroogde brandnetelblaadjes toe en laat je alles een kwartier intrekken. Smakelijk!

Wist je trouwens dat brandnetel ook een gezonde koffievervanger is?

lang-haar-sneller-groeien-tips-blake-lively-hacks-10

Ook voedselsupplementen kunnen voor dat extra duwtje in de rug zorgen!

VITAMINE B 

Vitamine B lukt dan weer wel! Je kan het als voedingssupplement innemen, maar ook noten en volkoren granen bevatten er veel. Last but not least: biergistpillen! Die vind je bij de biowinkel, drie keer per dag in te nemen en poef: Rapunzel lokken! (Nu ja, met enige nuance dan.)

Je haar juist wassen

Je haar wassen, het is een kunst wiens regeltjes maar al te miskend zijn! Nochtans heeft de manier waarop je te werk gaat enorm veel effect op de look van je haardos. Prent dit in je hoofd:

  • Selecteer je shampoo volgens het type hoofdhuid dat je hebt, en niet de staat van je lengtes: roos, snel vet wordend, geïrriteerd,…
  • Kies dan weer je verzorging wél in functie van je lengtes: broos, gekleurd, uitgedroogd, krullend,… 
  • Ontwar je haar vòòr het wassen met een natuurlijke haarborstel en eventueel enkele druppels olie. Dit doe je omdat water je haar zwaarder maakt en dus, bij het doorworstelen, breekbaarder.
  • Eens je haar netjes ontward is, maak je het grondig nat. (Lees, niet enkel je kruin en bovenste haarlaag, maar ook de lokken in je nek bijvoorbeeld.)
  • Masseer het met je vingertoppen in en niét met je nagels. Dat laatste irriteert je hoofdhuid waardoor er meer sebum -vettigheid!- zal loskomen.
  • Shampoo’s voor veelvuldig gebruik breng je slechts één keer aan en spoel je grondig uit. Verzorgende shampoos (voor een gevoelige hoofdhuid bijvoorbeeld) breng je in twee keer aan en laat je telkens een vijftal minuutjes rusten.
  • Bij het spoelen begin je eerst onderaan in je nek en pak je daarna pas de kruin aan, kwestie van daar geen ophopende shampoo restjes te krijgen.

haar_sneller_doen_groeien_tips_haargroei_3

Scrubben van de hoofdhuid om haargroei te stimuleren

Waarom toch zoveel nadruk op de hoofdhuid? Omdat die alle touwtjes van de haarwortel in handen heeft, het levende deel van een haar. Het zit ingeplant in de scalp en produceert haarvezels. Vervuiling, sigaretten, de verkeerde verzorgingsproducten, productresten,…: het zijn allemaal nefaste zaken voor je hoofdhuid. Resultaat: de levenscyclus van je haar raakt volledig in de war en je lokken groeien veel minder snel dan ze zouden moeten. 

Hoe ga je te werk? Masseer de scrub een vijftal minuten over een nat gemaakt hoofd. Als je last hebt van een gevoelige of fragiele hoofdhuid, is dit niets voor jou. In alle andere gevallen is het super om vuildeeltjes en resten shampoo, styling producten, vervuiling en co te verwijderen. Net als bij een gelaatsscrub maakt het zo de poriën én de weg vrij voor actieve en voedende stoffen. Eenmaal per week uit te voeren, voor het shampooën van het haar.

Haarscrub recept

  • Gebruik grof zout of koffie residu in de mix met wat olijf- of castorolie. Meng tot je een homogene pasta krijgt.
  • Breng op de hoofdhuid aan met circulaire, masserende bewegingen en spoel goed uit.
  • Om het echt helemaal relaxerend te maken, kan je trouwens gebruik maken van een massagetool in silicone!

haar_sneller_doen_groeien_tips_haargroei_1

haar_sneller_doen_groeien_tips_haargroei_

Shop it

Hoofdmassages 

Logische eigenlijk: hoofdmassages stimuleren de bloedsomloop en sturen daardoor meer voedingsstoffen naar je haarwortels. Goed voor ettelijke centimeter extra per maand. Of het lukt? Ongetwijfeld, al moet je hier wel discipline voor hebben, je wordt er moe van je eigen hoofd urenlang te kneden…. Hoe dan ook: hier zijn 5 massages die de haargroei stimuleren.

haar_sneller_doen_groeien_tips_haargroei_5

Shop it

DE JUISTE HAARBORSTEL GEBRUIKEN 

lang-haar-sneller-groeien-tips-blake-lively-hacks-6

Wist je dat de algemene gezondheid, glans, sterkte en zelfs het groeitempo van je haar grotendeels afhangt van je haarborstel -het instrument dat je elke ochtend en avond plichtbewust door je lokken haalt? Last van een doffe, uitgedunde, geïrriteerde haardos? De kans is groot dat jij de verkeerde kamroutine hanteert (of dat je een foute, sulfaat shampoo gebruikt). Wil je echt op korte tijd vooruitgang boeken? Ontdek hier dan welke haarborstel bij jou past. 

Regelmatig naar de kapper gaan

Het klinkt contradictorisch, maar hoe vaker je je haar knipt, hoe sneller het groeit. In theorie moet je naar de kapper van zodra je haareindes fijner worden en+of splijten. Hoe meer gespleten en afgezwakt, hoe slechter je lokken groeien.

Gemiddeld moet je elke 3 à 6 maanden in de kappersstoel plaatsnemen, maar veel hangt af van je type kapsel!

haargroei_

Shopping:

Klaar voor actie? Shop hier alles wat je nodig hebt voor een prachtige dos wilde manen:

En eens je eindelijk resultaat heb behaald, mag je deze prachtige kapsels voor lang haar uittesten! Bovendien kan je dan ook deze fascinerende Instagram hair goals aan, feest!