Superfood: 5 handige basisrecepten

Geüpdatet op 26 februari 2018 door Isabelle
Superfood: 5 handige basisrecepten

superfoodKeukenprinses of niet, tijd om een verdieping van je frigo volledig aan het zogenaamde superfood te wijden -producten die zò goed voor je gezondheid zijn, dat ze in de volksmond meteen maar superkrachten krijgen aangemeten... 

Vijf doodeenvoudige –alom bekende- recepten die wonderen doen voor je lichaam:

1/
Appels

Een bom aan antioxidanten en aan bestanddelen die je cholesterol op peil houden. Appels bevatten vooral veel vitamine C, dé opkikker voor je huid.

Appelslaatje: 

1

Benodigdheden: 2 rode appels, 125 ml balsamico vinaigrette, 1 pak sla, 70 g brie, nootjes naar keuze.

How to: Snijd de appel in schijfjes en besprenkel die met vinaigrette. Voeg de salade toe en schep weer goed om. Snijd de brie in plakjes en meng dat net voor het opdienen –samen met de noten- door het slaatje.

(tussen haakjes: ook noten staan als superfood genoteerd!)

2/

Broccoli 

Ook hier heel wat antioxidanten. Broccoli werkt uitstekend om hart- en vaatziekten te voorkomen én geeft je ogen een energieboost. Geen bril nodig voor fanatieke broccoli-eters…

Geroosterde broccoli met knoflook en citroen:

2

Benodigdheden: 2 kroppen broccoli, 2 theelepels olijfolie, 1 theelepel zout, een halve theelepel zwarte peper, 1 teentje knoflook, een halve theelepel citroensap.

How to:

- Warm de oven voor op 200°

- Meng de broccoli (in afzonderlijke bloempjes) in een grote kom met de olijfolie, het zout, de peper en de geperste knoflook.

- Leg de afzonderlijke stukken broccoli naast elkaar op bakpapier.

- Laat 15 à 20 minuten bakken in de oven –tot je met een vork gemakkelijk in de broccoli kan prikken.

- Giet er net voor het opdienen het citroensap over voor een frisse afwerking.

3/

 Olijfolie 

Wie met de juiste olijfolie kookt, kan haar lichaam wapenen tegen heel wat kwaaltjes. Het bevat positieve vetten en antioxidanten en doet je cholesterol alleen maar deugd. Let wel dat je een gezonde soort olie, zoals Extra Vierge, gebruikt.

Een smaakvol aperitiefje:3

Vul een groot glas met olijfolie, een ander met geraspte parmezaan. Geef je gasten enkele Italiaanse broodstengels om eerst in de olie, dan in de kaas te dippen: héérlijk!

4/
Zalm 

Proteïnen, vitaminen, mineralen en de zo kostbare Omega 3 vetten: het is geen toeval dat zalm wonderen doet tegen een kater. Het is ook een uitstekend wapen tegen depressie en dementie.

Zalmtartaar met appel:

4

Benodigdheden: 500 gram zalm, 2 groene appels, het sap van een halve citroen, peper en zout.

How to: Snijd de zalm en de appels in fijne –mag echt heel klein zijn- stukjes. Meng die in een kom met het citroensap, veel peper en zout. Heerlijk fris!

5/
Bananen 

Te vaak afgeschreven als het enige stuk fruit waarvan je verdikt… Bananen bevatten inderdaad meer energie dan hun “collega’s”, maar dat werkt alleen maar positief voor jou: ideaal als steun tijdens een zware werkdag. Verder zitten ze boordevol voedende bestanddelen voor huid en haar, én houden ze je bloeddruk onder controle. Go banaan!

Ontbijt van gebakken banaan:

5

Benodigdheden: 2 bananen, een potje room, walnoten

How to:

  • - Snijd de bananen doormidden en bak ze aan elke kant 2/3 minuten op een zacht vuurtje met een beetje olijfolie.
  • - Giet nu de overtollige olijfolie weg en voeg een scheut room toe, laat die even opwarmen.
  • - Voeg als afwerking de walnoten toe.