6 mythes over permanente ontharing ontkracht

Geüpdatet op 21 april 2022 door Laure Vandendaele
6 mythes over permanente ontharing ontkracht

Ontharen met een laser is duur, pijnlijk en niet geschikt voor donkere huidtypes. Althans, dat is wat veel mensen denken. "Het is nochtans niet altijd waar", zegt dokter Ilan Karavani van de Antwerpse Carpe kliniek. "Laseren is uiteindelijk zelfs goedkoper dan scheren".

Als Kim Kardashian geen ontsierend haartje op haar lichaam heeft, is dat te danken aan een intensieve behandeling met lasers. De realityster is bijgevolg 'zo glad als een zeehondje' (haar woorden) en moet nimmer nog aan de slag met een scheermesje. Zelfs de 'babyhairs' op haar haarlijn moesten er enkele jaren geleden aan geloven. Permanente laserontharing zit in de lift maar heeft nog steeds met een aantal hardnekkige vooroordelen te kampen. Wij staken ons licht op bij dr. Ilan Karavani van de Carpe kliniek in Antwerpen.

Laserontharing is duur

Als ik mijn bikinilijn laat waxen betaal ik 20 euro, laat ik diezelfde regio laseren betaal ik om de zes weken 85 euro. Bij Carpe tel je per sessie zelfs 100 euro neer. Als je weet dat er tot acht sessies nodig zijn om een zone haarvrij te krijgen, tikt het bedrag aardig aan. Al hangt er volgens dokter Karavani vanaf hoe je het bekijkt. "Er is natuurlijk de initiële investering maar nadien wordt het goedkoper. Stel dat je 20 euro betaalt om je oksels te laten waxen, heb je daar maximum twee weken plezier van. Tel daarbij de tijd die je voor het ontharen moet uittrekken en de pijn die je ondergaat. Voor een lasersessie betaal je 50 euro maar je bent meteen een maand haarvrij. Na een tweede sessie ben je al twee maanden haarvrij en na drie sessies misschien zelfs zes maanden. Na een jaar betaal je nog 50 euro voor een onderhoudssessie en ben je 356 dagen haarvrij. Kortom: na de initiële investering, ben je voor de prijs van een kopje koffie haarvrij."

1/

Laserontharing in pijnlijk

Tussen mijn tweede en derde ontharingsessie zat bijna twee jaar. De reden? De pijn. Hoewel ik best een hoge pijngrens heb, kon ik de  brandende pijn die de laserflitsen veroorzaakten maar moeilijk aan. De bij momenten ondraaglijke pijn was dan ook voldoende reden om de sessies voor onbepaalde tijd op te schorten. Doorbijten is de boodschap, hoe minder haartjes 'geflitst' moeten worden, hoe minder pijn. Al hangt van dokter Karavini ook veel af van het type laser dat gebruikt wordt. "Wanneer de haarfolikel door de laser verhit wordt, kan dat pijnlijk zijn. Om die pijn te neutraliseren moet de huid gekoeld worden. Dat kan via in de behandelkop ingebouwde koeling of via externe koeling. Een laser met externe koeling, zoals de Fotona, kan de huid sneller koelen waardoor de behandeling minder pijnlijk aanvoelt."

2/

Laserontharing is permanent

Wie ervoor kiest om zich met een laser te laten ontharen, moet weten dat permanent is deze context niet altijd permanent is. Het is belangrijk dat de mensen goed geïnformeerd zijn en de resultaten matchen met de verwachtingen. "Wanneer de laser erin slaagt het haartje in de anagene fase, de groeifase waarbij het haartje nog in de huid zit, weet te bereiken, en de juiste cellen kapot maakt, is het haartje permanent verwijderd. Maar dan moet alles, van groeifase, het pigment van het haar, de pulstijd en energie van laser meezitten. Maar als je wel 10.000 haren per zone behandelt, is het niet verwonderlijk dat je niet altijd die perfecte condities bereikt. Het is dus niet verwonderlijk dat er nadien haartjes terugkomen, maar dat betekent niet dat het ontharen geen succes was. De haar follikels die wél in je juiste omstandigheden geraakt zijn, komen effectief niet meer terug. Als 80 % van de haren na vier sessies verwijderd zijn, mag je van een succes spreken."

3/

Hoe jonger je laat laseren, hoe sneller je haarvrij bent

Vroeg begonnen is half gewonnen, maar dat gaat voor laserbehandeling niet op. "Tieners en twintigers (en zelfs dertigers) zijn nog onderhevig aan groeihormonen waardoor er meerdere sessies nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken."

4/

Donkere huidtypes kunnen niet behandeld worden

Heb je een bleke huid en donkere haartjes? Dan ben je de perfecte kandidaat om gelaserd te worden. Maar - goed nieuws voor donkerdere huidtypes - ook deze velletjes kunnen steeds beter behandeld worden. "De toestellen worden steeds beter en we kunnen beter met golflengte, pulstijden, energie en lenzen spelen. Hierdoor kunnen we de meer gepigmenteerde huid laseren zonder dat die te veel energie opneemt en er brandwonden kunnen ontstaan.

5/

Donshaartjes kunnen niet verwijderd worden

"Een van de grootste uitdagingen voor de laser is het verwijderen van donshaartjes op het gezicht van jonge meisjes. Ik denk bijvoorbeeld aan bakkebaarden en een behaarde bovenlip. Voor hen kan laser shaving een mogelijk zijn. Na een behandeling vallen alle haartjes uit, maar dit komt eerder door de shock en het resultaat is niet permanent. Toch kan het tijdelijk voor mooie resultaten zorgen en is het minder gedoe dan scheren of waxen. Als er tijdens de sessie toch een aantal haarfollikels kapot gemaakt worden, is dat alleen maar mooi meegenomen."

Meer info op carpe.be