Hoe moet je je wapenen tegen cholesterol?

Gepubliceerd op 22 december 2017 door ELLE België
Hoe moet je je wapenen tegen cholesterol?

Wat is cholesterol? Een parameter om alleszins rekening mee te houden … Hier zijn alvast enkele tips om de feestdagen door te komen zonder je zorgen te maken! 

Een hartenbeul

Cholesterol is onmisbaar voor de werking van het lichaam. Het is een vet dat voor twee derde door de lever wordt aangemaakt en voor een derde door de voeding wordt aangeleverd. Cholesterol is in al onze celwanden aanwezig en maakt ze soepel en sterk. Hij beschermt ze bovendien tegen externe aanvallen. Om de verschillende organen te bereiken, circuleert cholesterol in het bloed door middel van dragers. HDL, beter bekend als ‘goede cholesterol’, pikken de overtollige cholesterol in het bloed op en voeren hem af naar de lever, waar hij eerst wordt omgezet en vervolgens geëlimineerd. LDL, die bekend staan als ‘slechte cholesterol’, voeren deze uit de lever naar alle cellen.

In de eerste plaats: anders eten en bewegen!

Het is geen geheim: om je cholesterolgehalte op natuurlijke wijze te verlagen, moet je zowel je eetgewoonten als je levensstijl veranderen.

1/

Enkele eenvoudige principes:

Principe nummer 1: meer vezels en mineralen

+Alle fruit en groenten: vers, diepgevroren, gestoomd, uit de oven

+Volkorenbrood, granen, rijst

+Gedroogde groenten (linzen, sperziebonen, tuinbonen, …)

Principe nummer 2: meer omega 3

+Vette vis (haring, makreel, sardine, zalm, …)

+Koolzaadolie, notenolie, olijfolie

+Plantaardige margarines

+Noten en amandelen

+veldsla, postelein sla

Principe nummer 3:  minder verzadigde vetten

  • Boter, verse room. Geef de voorkeur aan ... plantaardige oliën.
  • Vet vlees, fijne vleeswaren, slachtafval. Geef de voorkeur aan ... vetarm vlees: kalfsvlees, gevogelte ... / vis, minstens twee keer per week.
  • Kaas met meer dan 40 % vet. Geef de voorkeur aan ... yoghurt en plattekaas.
  • Broodjes, koekjes en gebak. Geef de voorkeur aan ... volkorenbrood / fruit, sorbet
  • Zout. Geef de voorkeur aan ... kruiden en specerijen
  • Alcohol: drink meer water.

Principe nummer 4: zorg goed voor jezelf

  • Beweeg: matige en regelmatige fysieke inspanningen versterken hart en bloedvaten.
  • Houd je gewicht op peil: weeg jezelf een keer per week.
  • Stop met roken! Tabak is een belangrijke cardiovasculaire risicofactor.

Cholesterolvrij feestmenu!

Vis en zeevruchten zijn de bondgenoten van een evenwichtige voeding. De lipiden die je in zeevruchten aantreft, zijn overwegend polyonverzadigde vetzuren. Zij genieten de voorkeur in onze voeding.

Wist je dat Ook heel magere mensen te veel cholesterol kunnen hebben?

2/

De boost van voedingssupplementen

Bepaalde voedingssupplementen die in de apotheek worden verkocht hebben een aangetoond positief effect op het cholesterolgehalte. Denk maar aan rode rijstgist (die zijn eigenschappen dankt aan ‘natuurlijke statines’, hoofdzakelijk monacoline K). Monacoline K bestaat in twee vormen: de zure vorm en de lactone vorm. De zure vorm garandeert een maximale efficiëntie en de minste nadelige effecten.

ARTECHOL in is een voedingssupplement op basis van rode rijstgist (met hoofdzakelijk monacoline K, overwegend aanwezig in de zure vorm), choline, thiamine en een gepatenteerde bacterie (Lactobacillus rhamnosus Lipo671®). Deze natuurlijke oplossing draagt bij tot een goed cholesterolgehalte en ondersteunt een normale hart- en leverfunctie.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van laboratorium Phacobel!

Vraag advies aan je arts of apotheker bij het kiezen van een voedingssupplement.