Must see: de Olivier Theyskens expo in het MoMu

Vandaag opent in het Antwerpse Modemuseum de restrospectieve over het werk van de Belgische ontwerper Olivier Theyskens. Een absolute aanrader.

Theyskens was twintig toen hij in de herfst van 1997 zijn eerste collectie in Parijs toonde. Twintig jaar later, na omzwermingen langs Rochas, Nina Ricci en Theory, werkt hij sinds vorig jaar opnieuw aan zijn eigen lijn. De expo in het MoMu toont een half leven in de mode - Theyskens is er vandaag 40.

Ook voor Kaat Debo, hoofd van het MoMu is deze expo extra emotioneel. Het is de laatste voor de tijdelijke sluiting in april 2018. Dan gaat het museum twee jaar dicht voor een grondige renovatie en uitbreiding. "Het is een privilege voor het MoMu om met Olivier Theyskens een periode van vijftien jaar in dit pand te kunnen afsluiten. Onze curatoren Karen Van Godtsenhoven en Lydia Kamitsis wilden er iets uitzonderlijk van maken."

Olivier Theyskens,She Walks in beauty,Momu,expo,modemuseum Antwerpen,Antwerpen,Belgisch,mode

Olivier Theyskens: "Ik kon het eerst niet geloven"

De Frans-Brusselse ontwerper, die momenteel opnieuw in Parijs woont en werkt, was in Antwerpen voor de opening. "Het was een uniek avontuur, ik hou enorm van musea en van expo's. De verwachtingen waren erg hoog en het was een fantastische ervaring zo close met het museum te kunnen samenwerken. De andere kant van zo'n mode- en kostuumafdeling zien, ervaren hoe zij werken, was een droom die werkelijkheid werd."

Theyskens is twintig jaar als ontwerper aan het werk, als autodidact ook, want hij brak zijn studies aan het Brusselse La Cambre na twee jaar af om meteen in Parijs te defileren. Hij is verbaasd dat het MoMu nu al een retrospectieve wou brengen. "Het is zo vreemd, ik heb het gevoel dat ik nog maar aan het begin sta van mijn eigen label. Pas na drie maanden kon ik geloven dat Kaat mijn eigen werk wou tentoonstellen, en me niet gewoon vroeg als curator voor een expo met stukken uit hun archief (lacht)."

Meer lezen

MEET: De vriendjes - en 1 vriendin - van de Victoria's Secret Angels

Deze Victoria's Secret Angel hangt na 17 jaar haar vleugels aan de haak!

7 ideeën voor een stijlvolle kerst uit de Zalando Party Gift Guide by ELLE

EXCLUSIEF: Delvaux meets Game of Thrones!

delvaux game of thrones

Ook online te ontdekken