5 mythes over de anticonceptiepil ontkracht

Doet de pil mijn libido verlagen? Verlaagt langdurig gebruik van de pil de kans op kinderen krijgen? Wij zochten advies over dit voorbehoedmiddel bij een pro.

Pssst, LEES OOK: Hoe condooms een vagina gezond houden

#1. De pil heeft een effect op mijn libido - JUIST

LÉA, 26 jaar : «Ik had gehoord dat de pil vrouwen even rigide maakte in bed als Moeder Teresa maar ik geloofde het niet. Ik gebruik de pil al sinds mijn 16e, sinds ik Guillaume mijn vriend ontmoette. We zijn tien jaar samen en in bed verloopt alles goed, zelfs doorheen de jaren. Op een dag was mijn stripje pillen op en besloot ik om er geen meer te kopen.William en ik wilden graag een kind en we zouden de tijd nemen om te zien hoe lang het duurde. Geen druk. Wat we niet verwacht hadden, was de terugkomst van mijn libido. Alsof ik mijn lichaam had wakkergeschud. Het verlangen kwam nog natuurlijker, ik ben ondernemender dan ooit, ik betrap me erop mezelf aantrekkelijker te voelen in de slaapkamer. Ik was haast vergeten hoe lekker seks was! »

DE MENING VAN EEN PRO : «Er zijn veel elementen die invloed hebben op het libido, maar soms geeft de pil een negatief effect », legt Luc Segal, gynaecoloog en vruchtbaarheidsspecialist, uit. «De natuur zit uitstekend in mekaar: het vrouwelijk lichaam is zo geprogrammeerd dat hun libido toeneemt tijdens hun ovulatie, de meest vruchtbare periode van de cyclus. De anticonceptiepil blokkeert juist deze eisprong om zwangerschap te voorkomen, daarom zijn die pieken van verlangen lager. Een laag libido kan ook te wijten zijn aan een progestageen pil. In het kort: in tegenstelling tot de "klassieke" pil, die oestroprogestatief is, bevat deze pil enkel progesteron, een "kalmerend" hormoon en geen oestrogeen, het "plezierhormoon". Bespreek altijd goed met je gynae welke pil het meest geschikt is voor jouw behoeftes.»

Auteur Elise
Community manager & editor ELLE.be

Meer lezen

10 tekenen die bewijzen dat hij je superleuk vindt

tekenen verliefd

Zo ontmoet je je soul mate volgens je sterrenbeeld

horoscoop soul mate

Ook online te ontdekken