Waarom jouw huid nood heeft aan een ‘essence’

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
Waarom jouw huid nood heeft aan een ‘essence’

Heb jij al een essence in je badkamerkastje staan? Lees hier alles over de uit Zuid-Korea overgewaaide hydraterende superwatertjes.

Koreaanse vrouwen gebruiken al jaren een essence in hun 10 stappen tellende huidverzorgingsritueel maar ook in Europa winnen de vloeibare skinboosters aan populariteit. Steeds meer Europese merken brengen een eigen versie op de markt maar wat is zo'n essence precies en waarom zou ook jij een extra laagje in je huidverzorgingsritueeltje moeten opnemen?

Cleansers, toners en exfloliërende producten (probeerde je al eens een poeder variant?) zijn intussen helemaal ingeburgerd maar ‘essences’ zorgen hier en daar nog voor de nodige verwarring. Een essence lijkt immers op een toner maar is dat zeker niet. Even naar de essentie van een essence.

Een essence is een lichte vloeistof vol actieve ingrediënten die je na het reinigen van je gezicht (en ook na de toner) aanbrengt. Hierdoor blijft de huid een beetje vochtig en is die beter in staat om een serum en crème op te nemen. Simpelweg gezegd zorgt een essence voor een hydraterend laagje dat de huid klaarstoomt om een serum of crème dieper op te nemen.

Een essence doet qua textuur denken aan een toner maar toch gaat het hier wel degelijk om twee verschillende producten met andere eigenschappen en ingrediënten. Een toner bestaat uit water en essentiële oliën en dient om de laatste restjes cleanser van de huid te verwijderen. Een toner bevat overigens vaak alcohol om sneller op te drogen. Een essence heeft een fijnere textuur die gemaakt is om diep in de huid te dringen en bevat meer actieve ingrediënten. Een ideaal extra laagje om de huid in balans te brengen na het reinigen en het smeren van een toner.

Een toner breng je met een watje aan, een essence tokkel je bij voorkeur (net als de Koreaanse vrouwen) met je vingertoppen in de huid. De warmte van je vingers en de lichte druk op de huid helpt om de bloedsomloop te stimuleren.

De Belgische webshop Honeysu.com is gespecialiseerd in Koreaanse huidverzorgingsproducten en heeft verschillende ‘essences’ in het gamma waaronder The First Treatment Essence Intensive Moist van Missha op basis van gefermenteerde gist. (nog zo'n Koreaanse trend)

The First Treatment Essence Intensive Moist van Missha, 39 90 euro

--> Klik verder voor een essence die bij jouw huidtype past

1/

Voor de huid die last heeft van vlekjes

essence vinoperfect caudalie

Ondanks de waterachtige textuur zit ook het essence van Caudalie vol actieve bestanddelen. Glycolzuur gaat dode huidcellen verwijderen, het extract van witte pioenroos zorgt voor een egale teint en druivenwater hydrateert en kalmeert. Bovendien versterkt het essence het serum uit hetzelfde gamma en vormen ze een uitstekend duo voor de strijd tegen (pigment)vlekken.

Vinoperfect Essence Concentré Éclat van Caudalie, 29,90 euro

2/

Voor de droge huid

essence hydramemory comfort zone

Dit essence is verrijkt met het NMF complex waardoor vochtverlies van de huid verminderd wordt. Tamarind zorgt voor extra hydratatie, net zoals de mix van natuurlijke extracten van appel, linzen en schil van watermeloen. Bovendien zijn 99 procent van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong en is de formule vrij van parfum. Perfect voor de gevoelige huid en dan ook de favoriet van ELLE.

Hydramemory Essence van Comfort Zone, 55 euro

3/

Voor de vale huid
essence origins
Lichte, olievrije textuur met basterdwederik en Perzische slaapboom verfijnt de structuur van de huid en zorgt voor een gezonde gloed.

Essence Lotion with Dual Ferment Complex van Origins, 29,00 euro

4/

Voor de rijpe huid

Luchtig essence dat helpt om de jeugdige uitstraling van de huid te bewaren. Vier verjongende ingrediënten houden de huid gehydrateerd en een polysaccharide beschermt de huid tegen vervuiling van buitenaf.

NCTF Reverse Essence Lotion van Filorga, 44,90 euro

5/

Voor de slappe huid

essence kanebu sensai cellular hydrachange

Dit zijdezacht essence doordrenkt de huid met vocht en zeer geconcentreerde actieve ingrediënten, voor een stevigere, soepele huid.

Hydrachange Essence van Sensai, 129,90 euro