5 recepten die van jou de ster van de aperitiefplank maken

Geüpdatet op 1 maart 2018 door ELLE Partner
5 recepten die van jou de ster van de aperitiefplank maken

De tip van onze redactie voor een geslaagd aperitief? Volg de trend en versier een grote houten plank met verse groenten, kleurig fruit en onze vijf sprankelende recepten, vergezeld door een heerlijk glaasje Vins d'Alsace. Santé!

VIN-ALSACE-planche
Onze tip? Ga naar een doe-het-zelfwinkel en kies een mooie houten plank uit. Laat die verzagen tot je een plank hebt van 90 cm lang en 45 cm breed. Nu hoef je ze enkel nog te versieren... en samen met je vriendinnen van een lekker wijntje genieten!

VIN-ALSACE-dips-683x1024

Groentedip
(4 pers.)

- 250 g stevige plattekaas
- 1 soeplepel mosterdzaadjes
- 1 soeplepel sojasaus
- Peper en zout
- Fijngesneden bieslook

Was de groenten en snij ze in staafjes of in blokjes en leg ze op een bord. Meng de plattekaas in een kommetje met de mosterd, de sojasaus, een deel van de bieslook, peper en zout. Strooi er de rest van de bieslook over en bewaar in de koelkast tot het tijd is om op te dienen.

VIN-ALSACE-muscat2Combineer met... 

Een Muscat d’Alsace. Zijn droge en lichte aroma's van verse druiven geven het aperitief een geraffineerd tintje. Perfect om samen met knapperige groenten en hun bijhorend sausje te serveren.

Meer info

Vins d'Alsace biedt frisse wijnen met een geparfumeerd boeket aan. Kortom: de ideale wijn voor een gezellig avondje onder vrienden!

1/

VIN-ALSACE-poivrons-683x1024

Gevulde paprika's met tonijn en plattekaas
(4 pers.)

- 15 rode minipaprika's
- 1 blikje tonijn natuur
- 3 soeplepels stevige plattekaas
- 1 koffielepel fijngesneden bieslook
- 2 koffielepels paprikapoeder
- ½ koffielepel Piment d'Espelette met zout
- 1 soeplepel citroensap
- 2 soeplepels olijfolie

Bak de minipaprika's gedurende 40 min. in de oven op 150°C. Stop ze daarna in een afgesloten plastic zak tot ze lauw zijn. Houd ze onder koud water, maak ze leeg en dien leg ze even opzij. Meng de overige ingrediënten en vul de paprika's.
VIN-ALSACE-pinot-blanc

Combineer met...

Een Pinot blanc d'Alsace: eenvoudig klaargemaakte aperitiefhapjes vragen om een tedere partner die hun delicate smaak niet verstoort. Met zijn discreet fruitige smaak en matige zuurgraad is de Pinot blanc de galante metgezel van de gevulde paprika's.

2/

VIN-ALSACE-torsades

Kaasstengels
(4 pers.)

- 1 rol bladerdeeg
- Comtékaas
- Mimolettekaas

Snij het bladerdeeg in stroken van 2 cm breed en 5 cm lang. Draai de verkregen stroken om elkaar heen. Rasp comté over de ene helft van de stengel en mimolette over de andere. Plaats in de oven op 200°C en laat de stengels bakken tot ze een mooi kleurtje krijgen.

VIN-ALSACE-cremantCombineer met...

Een Crémant d'Alsace voor de feestelijke noot. Zijn subtiele en delicaat frisse smaak en fijne bubbels laten je gehemelte tintelen... Zijn grootste troef? Hij voelt zich overal thuis, van het aperitief tot het dessert.

3/

VIN-ALSACE-saumon

Verrine van zalm, croustillant met sesamzaadjes

Snij enkele plakjes gerookte zalm in blokjes. Besprenkel met citroen en tuinkruiden en plaats ze in de koelkast. Intussen snij je de brickvellen in fijne reepjes en leg je die op een blad bakpapier dat je snel even in de oven plaatst. Verdeel de zalmblokjes over de verrines, werk af met de brickcroustillants en besprenkel met sesamzaadjes.
VIN-ALSACE-rieslingCombineer met...

De Riesling d'Alsace. Deze wijn is een van de grote successen van de wijngaarden uit de Elzas en hij wordt dan ook terecht als een van de beste witte wijnen ter wereld beschouwd. Hij heeft een erg verfijnd boeket met subtiele fruitaroma's (citrus, perzik, peer, compote...) en florale aroma's (witte bloemen), maar ook anijs, komijn, zoethout en venkelzaad.

Meer info
Alleen in de Elzas zijn alle typische smaken in één regio te vinden.

4/

VIN-ALSACE-houmous

Hummus & rauwkost

- 200 g gekookte kikkererwten + 30 g voor de afwerking
- 150 ml water
- 85 g tahin (crème van sesamzaad)
- 40 ml citroensap
- 1 g zout
- 1 teentje knoflook
- 4 soeplepels olijfolie

Laat de kikkererwten uitdruppelen en verwarm ze in 150 ml water (ze moeten lauw zijn). Mix de lauwe kikkererwten (behalve de 30 g voor de afwerking) met hun water en met het teentje look tot je een gladde pasta verkrijgt (het kan wel 10 minuten duren). Voeg er de andere ingrediënten aan toe terwijl je nog 1 minuut blijft mixen. Giet de crème in een mooie kom, schenk er een geutje olijfolie over en plaats de rauwe groenten er naar smaak in.

VIN-ALSACE-pinot-gris

Combineer met...

Bij Libanese voorgerechtjes kiezen we een Pinot Gris d'Alsace voor zijn ronde smaak. De Pinot Gris is over het algemeen weinig intens maar hij is aromatisch heel complex. Hij ontwikkelt typische gerookte toetsen en heerlijke aroma's van gedroogde vruchten, abrikoos, honing, bijenwas, ontbijtkoek... Elzaswijnen zijn de gedroomde partner van alle gerechten ter wereld.

Wist je 't al? De Elzas is een streek van wijn en tradities. Deze mooie, typische regio kan bogen op zeven uitzonderlijke druivenrassen, Grand Cru’s en AOC-wijnen. Heb je de smaak te pakken? vinsalsace.com

Dit artikel is gerealiseerd in samenwerking met Vins d'Alsace.