Thais bestellen voor dummies

Geüpdatet op 26 februari 2018 door ELLE België
Thais bestellen voor dummies

Snap je ook niets van het menu in een Thais restaurant? We helpen je op weg! 

De Thaise keuken staat bekend om haar combinaties van zoete, zure, zoute en hete smaken. Verse kruiden mogen ook niet ontbreken en daarnaast wordt bijna elk gerecht standaard gewokt. Een kleine introductie:

1/

De basics

Voor je voor Thais kiest, moet je weten dat Thais eten vaak bestaat uit ingrediënten en kruiden als chilipepers, kokosmelk, koriander, kaffir (een limoenachtige vrucht), galangal (een soort gember), citroengras en palmsuiker (vergelijkbaar met bruine suiker qua zoetheid).

thai 2

Daarnaast kan je kiezen tussen geparfumeerde jasmijnrijst, gebakken rijst (oftewel khao phat), roergebakken* rijstnoedels of platte eiernoedels als bijgerecht.

*roerbakken is een ander woord voor ‘wokken’: het omscheppend bakken van kleine stukjes eten op een hoog vuur, op korte tijd, met weinig vet en in een wokpan. Hierdoor blijven de smaken van het eten optimaal!

Qua saus wordt vaak gebruik gemaakt van soyasaus (zoetzuur), Nam Pla (zoute vissaus), Nam Prik (mengeling van soyasaus en Nam Pla) of oestersaus (een zoute, lichte soyasaus) als smaakmakers.

Het meest bekende zijn echter de verschillende Thaise curry's.

2/

Curry’s

Thaise curry’s (aka gang/kheng/khaen/keng) zijn currypasta’s die bestaan uit een mix van verschillende kruiden en specerijen. Vaak kan je de verschillende curry’s gerust onderling wisselen, want ze smaken bij elk gerechtje wel even goed.

Gele curry is op basis van kurkuma, smaakt scherp en kruidig en wordt vaak gegeten met kip of vis.

Rode curry is op basis van rode chilipepers, smaakt erg scherp en kruidig en wordt vaak gegeten met vlees.

Groene curry is op basis van groene chilipepers, smaakt scherp, kruidig en fris en wordt vaak geserveerd met groenten, kip of zeevruchten.

Je kan ook kiezen voor paneng (een mildere rode curry variant met pinda’s, typisch met rund- of varkensvlees) of massaman (bevat kaneel, kruidnagel en kardemon, smaakt zoetig, zurig en kruidig, en wordt vaak gegeten met rundvlees en aardappelen).
Deze gerechten zal je vaak tegenkomen in een Thais restaurant:

3/

Tom Yam

Een van de bekendste Thaise soepen is Tom Yam, dit is een pikante, zoetzure soep. Thaise soepen herken je op een menulijst door het woord ‘tom’.

thai 3

 

4/

Pad Thai

thai 7

Een echte Thaise klassieker voor Westerlingen is het gerechtje Pad Thai. Dit bestaat uit roergebakken rijstnoedels met stukjes gebakken ei en palmsuiker, en vaak ook uit stukjes pinda. Lekker met kip (kai) of garnalen (kung)!

5/

Som Tam

thai 5

Som Tam is een pikante, groene papayasalade.

6/

Larb

thai 4

Larb/laab is een pikante gehaktschotel met chili, lente uitjes en sjalotjes.

7/

Kai Yang

thai 6
© eatingthaifood.com

Kai Yang is gegrilde kip die gemarineerd werd in vissaus, koriander en look.

Smakelijk!