Dit moet je doen om je viervoeter koel te houden

Gepubliceerd op 23 juni 2017 door ELLE België
Dit moet je doen om je viervoeter koel te houden

Met de huidige hittegolf zoeken we naar alle mogelijke manieren om af te koelen. Vergeet echter niet dat ook je hond en kat last van de hitte hebben!

De volgende 10 tips helpen het leven van je huisdier aangenamer te maken bij hoge temperaturen.

#1 Maak het binnenshuis donker en zorg buiten voor schaduw

Mag je hond binnen zitten? Doe dan alle ramen en gordijnen dicht zodat je huis lekker koel blijft. Moet ie buiten blijven? Zorg dan dat er altijd ergens een plekje in de schaduw is om te gaan liggen. Creëer deze plek desnoods zelf met behulp van een parasol of door een nat wit laken op te hangen. Katten vinden vaak zelf wel ergens een plekje om af te koelen!

#2 Plaats koelelementen in de mand

Wikkel een doek rondom een koelelement (om vrieswonden te vermijden) en plaats deze in de mand of het hok van je huisdier. Geen koelelementen op overschot? Maak dan van een plastieken flesje een koelelement door deze voor 2/3e te vullen met water en een nachtje in de vriezer te leggen. Je hond of kat kan hier nadien lekker tegenaan gaan liggen!

1/

#3 Voorzie vochtige doeken als matje om op te liggen

Een koude, natte dweil is altijd aangenaam voor je hond om op te gaan liggen. Je kat zal er misschien niet happig op zijn, maar met een vochtige doek zacht over de vacht wrijven, helpt ook tegen de hitte.

#4 Borstel dagelijks

Losse haren worden zo weggenomen en de huid krijgt meer ademruimte. Trimmen daarentegen is een slecht idee omdat de huid zo te hard wordt blootgesteld aan de zon en sneller kan verbranden.

2/

#5 Insmeren met zonnecrème

Kortharige honden en katten (en dieren met een witte vacht) smeer je best in met een zonnecrème van factor 30. Je kan een zonnecrème voor baby’s of voor de gevoelige huid gebruiken (test dan op een stukje van de dierenhuid of dit geen allergische reactie veroorzaakt), of eentje speciaal voor dieren. Plekjes die je best meteen insmeert zijn de oren, neus en rug.

#6 Plaats koel drinkwater op verschillende plekken in en buitenshuis

Ververs dit drinkwater meerdere keren per dag. Je kan er ook enkele ijsblokjes aan toevoegen, maar overdrijf hier niet mee! IJskoud water is ook niet goed.

3/

#7 Zet een plonsbadje in de tuin

Je hond laten zwemmen in een meer ter verkoeling klinkt verleidelijk, maar kan echter best gevaarlijk zijn! Door de gestegen watertemperatuur kan dit water namelijk een hogere hoeveelheid bacteriën bevatten. Een plonsbadje gebruiken als minizwembad voor je viervoeter is dus een beter alternatief!

#8 Wandel alleen in de vroege ochtend of late avond met je hond, en liefst alleen op gras

Zowel mens als dier vermijden beter het doen van fysieke inspanningen in hoge temperaturen. Als je toch naar buiten gaat met de hond, doe dit dan wanneer de buitentemperatuur het laagst is. Laat je hond dan wel alleen maar op gras wandelen, want een hete asfalt-, beton- of zandgrond kan de poten van je hond (en kat) verbranden! Geen gras in de buurt? Zorg dan voor sokjes die direct contact met de hete grond vermijden.

4/

#9 Maak verkoelende snacks

Voorzie stukjes fruit die veel water bevatten (watermeloen, appel…) of geef ingevroren stukjes vlees in plaats van droge honden- en kattenkoekjes. Het is ook leuk om diervriendelijke ijsjes te maken door yoghurt in te vriezen op een stokje (hou dan wel in de gaten dat je hond of kat zich niet in het stokje verslikt!)

#10 Last but not least, ga je ergens naartoe met de auto? Laat je huisdier NOOIT, maar dan ook NOOIT achter in de auto.

Zelfs niet met opengezet raam! Je auto verandert op zeer korte tijd in een serre waarin temperaturen extreem hard stijgen, waardoor je huisdier zéér snel oververhit geraakt en sterft.

Als je je hond of kat niet kan meenemen, maak dan een afspraak met je buur, familielid, vriend(in) of dierenoppas om even op je huisdier te passen en/of deze dagelijks van vers water te voorzien. Er zijn ook tal van leuke plekken waar je huisdier terecht kan als je op vakantie gaat. 

(Stagiaire Eva Matthys)