Hoe vervuilend is een festival écht?

Geüpdatet op 16 juni 2017 door Isabelle
Hoe vervuilend is een festival écht?

Paradise City maakt zich op voor een derde editie. Drie drie dagen lang davert het prachtige domein rond het kasteel van Perk met dreunende beats op haar grondvesten, maar dit gaat niet ten koste van de omliggende natuur.

Het Belgische ecofestival is immers uniek in haar duurzame aanpak en werd daar in 2016 voor beloond met een OVAM GroeneVent Award. Hoe vervuilend is een festival eigenlijk en hoe kan je tòch feesten zonder het milieu naar de vaantjes te helpen ? Wij stelden de vraag aan organisatoren Dimitri Verschueren en Gilles De Decker: 

Wat is de ecologische impact van een “klassiek” festival?

Een festival heeft een gigantische ecologische voetafdruk omdat heel veel mensen zich op korte tijd mét de wagen –goed voor heel wat CO2 uitstoot- naar eenzelfde plek begeven en enorm veel afval produceren. Denk maar aan de duizenden plastieken bekertjes die worden verbruikt, het afval dat mensen laten rondslingeren, de goedkope tenten die na afloop doodleuk worden achtergelaten, de gigantische hoeveelheid vlees die wordt verbruikt. Bovendien worden er tijdelijke dorpen gebouwd, wat uiteraard ook impact heeft. Er is ook enorm veel elektriciteit nodig en de generatoren die daarvoor worden ingezet, produceren heel wat CO2.

Wat kan je er concreet aan doen?

Er zijn tal van kleine oplossingen die het verschil kunnen uitmaken, van werken met herbruikbare energiebronnen via het aanbieden van carpool oplossingen –wij doen dat via Uber en Zipcar-  tot kleine praktische zaken zoals de introductie van herbruikbare in plaats van plastieken bekers. De catering op de festivalweide is volledig ecologisch: we zijn dit jaar 100% vegetarisch en werken enkel met lokale, organisch gegroeide producten. Na afloop worden de etensresten verzameld en opnieuw uitgedeeld. Om waterverbruik te drukken, werken we niet met plastieken flesjes, maar bieden we gefilterd kraantjeswater aan, eet- en drankbonnetjes werden vervangen door een herlaadbaar festivalbandje en we er zijn gratis Kartenten beschikbaar (kartonnen, waterdichte tenten die achteraf volledig gerecycleerd worden). Ook wat de faciliteiten betreft, werd alles op alles gezet om overmatig verbruik tegen te gaan, de WC’s zijn bijvoorbeeld duurzame vacuümtoiletten.

ecofestival_ecologisch_festival_vervuiling_paradise_city_2017_tips_duurzaam_7

ecofestival_ecologisch_festival_vervuiling_paradise_city_2017_tips_duurzaam_6

Waar haal je de ideeën en technische kennis voor die milieuvriendelijke oplossingen vandaan?

Er komt heel veel van de leveranciers zelf, het is aan ons om hen te overtuigen out of the box te denken en mee te zoeken naar alternatieven. Je komt er met een mix van goede ideeën en overtuigingskracht!

Wat gebeurt er met het restafval na afloop van het festival?

We ijveren eerst en vooral om zo weinig mogelijk restafval te produceren, maar het zal er uiteraard toch altijd zijn. Dit jaar hebben we een grondige samenwerking met een afvalpartner om zo optimaal mogelijk te kunnen recycleren en composteren -dankzij dat laatste vermijd je transport en verwerking van het afval. Hetzelfde geldt voor de decors en het festivaldorp: ons belangrijkste decor is en blijft de omringende natuur, dus veel aankleding hebben we niet nodig. De stukken die we toch gebruiken, zijn erg minimalistisch en natuurlijk en worden elk jaar opnieuw hergebruikt.

Wat kunnen festivalgangers zelf doen om hun ecologische voetdruk te beperken? 

Op zich kan je met een gerust geweten naar Paradise City komen, aangezien we er zelf al alles aan gedaan hebben om vervuilende elementen te neutraliseren, maar er zijn natuurlijk altijd extraatjes: probeer te carpoolen of met het openbaar vervoer naar de feestweide te komen, laat ter plekke niets slingeren, probeer minder vlees te eten en koop zeker geen “wegwerpspullen” zoals goedkope tenten, broeken of sweaters speciaal voor het festival.

Paradise City is ondertussen aan haar derde editie toe, wat is er zoal veranderd sinds het begin?

We zijn nog meer de nadruk op duurzaamheid gaan leggen en zijn volledig vegetarisch geworden –wat niets wegneemt van de culinaire ervaring: je kan in het Sofie Dumont restaurant terecht voor heerlijke gerechten. Naast het restaurant spreidt zich en comfort deck uit met een prachtig, panoramisch zicht over het festival en de omliggende natuur. Nieuw is ook dat we dit jaar drie dagen lang gaan feesten. Er komt ook een butler service, waarbij je via een app drank en eten naar je toe kan laten komen.

ecofestival_ecologisch_festival_vervuiling_paradise_city_2017_tips_duurzaam_5

ecofestival_ecologisch_festival_vervuiling_paradise_city_2017_tips_duurzaam_4

Praktisch:
23, 24, 25 June 2017
Kasteel van Perk (Kasteelhoekstraat 1, 1820 Steenokkerzeel)

Klik hier voor meer info over Paradise City en voor de volledige lineup.

ecofestival_ecologisch_festival_vervuiling_paradise_city_2017_tips_duurzaam_11