Dìt deed Emma Watson tijdens haar gap year

Ze speelt in de ene blockbuster na de andere, runt een eigen boekenclub en richtte een instagramaccount op om haar volgers kennis te laten maken met ecologische modemerkjes. En tòch vond Emma Watson tijd voor een jaartje vakantie, al bracht ze die niet door zoals wij dat zouden doen: al luierend op een strand meteen piña colada binnen handbereik.

Wél nam ze de tijd om zich in te zetten voor feminisme en de strijd tegen genderongelijkheid. “Ik dacht: nu heb ik een jaar tijd voor mezelf, laat ik eens kijken wat ik kan doen om een verschil te maken.” Dus las ze veel titels voor haar boekenclub en zette ze zich extra hard in voor HeForShe, de solidariteitsbeweging van UN Women voor gendergelijkheid waarmee ze mannen in het feminismedebat wil betrekken. “Die campagne draait voor mij vooral om het ontsluieren van data, statistieken en informatie over heel wat onderwerpen, van seksueel geweld tot ongeletterdheid. Op die manier maak je een probleem zichtbaar. Je kan moeilijk iets bestrijden waar je niets van af weet.”

gallery-1486581368-emma-web

Je zou denken dat de feministische beweging blij is met zo’n bekend - én verstandig - boegbeeld, maar als er één ding is dat ze tijdens dat campagnejaar geleerd heeft, is het leren omgaan met kritiek van andere feministes, die haar verweten vanuit een ivoren torentje te prediken. Aan de Britse ELLE vertrouwde ze toe dat ze gewend is aan het soort commentaar dat bij haar werk als actrice en celebrity komt kijken. “Maar dit was een heel ander verhaal. Er waren dagen dat ik niet uit bed wilde komen, maar ik heb geleerd om mezelf 24 uur te geven om te mokken en te treuren en daarna weer verder te gaan.”

Auteur Claire
Beauty & lifestyle editor

Meer lezen

Kris Jenner gaf een decadent kerstfeestje (en Kylie was er niet bij)

Ook online te ontdekken