Blokspecial: 7 heerlijke koffie alternatieven

Geüpdatet op 29 augustus 2018 door ELLE België
Blokspecial: 7 heerlijke koffie alternatieven

Staat blokken voor jou ook gelijk aan liters koffie drinken? Gelukkig bestaan er heel wat alternatieven als je eens wat anders wil dan het klassieke bakje troost. Wij lijsten alvast onze favorieten op.

1. Chai latte

Dit pittige Indiase kruidendrankje op basis van kaneel, kardemom, kruidnagel, gember, peper, sterke zwarte thee, melk en zoetmiddel is ontzettend simpel om te maken. Het enige wat je nodig hebt is een chai-kruidenmix (deze bijvoorbeeld van Chalo) en melk. Goed roeren et voilà, je kan er weer uren tegenaan.

Alternatieven voor koffie chai latte

1/

2. Beetroot latte

Een latte op basis van rode biet, jep it’s a thing. Het melkdrankje ziet er niet enkel Instagramwaardig uit, maar is ook super gezond. Rode bieten bevatten immers ontzettend veel ijzer en zijn een ware boost voor je immuunsysteem. Ideaal dus tijdens deze donkere dagen van studeren, studeren en… studeren.

Wat heb je nodig om dit drankje te maken? 

  • Amandelmelk
  • Een eetlepel biet in poeder- of sapvorm
  • 1/7 koffielepel kaneel
  • 1/2 koffielel vanille extract
  • Optioneel: 1/2 koffielepel cacao- of koffiepoeder

Doe alle poederingrediënten samen in een glas of kom en meng goed zodat er zich geen brokken vormen. Voeg vervolgens beetje bij beetje de amandelmelk toe en blijf steeds roeren.

Alternatieven voor koffie beetroot latte
(c) Instagram @rlondondiary.

2/

3. Matcha latte

Wie kent matcha nu nog niet? Sinds matcha latte zo’n twee jaar geleden zijn intrede deed in ons land, is het niet meer weg te denken uit ons leven. Het wordt gemaakt op basis van groene theeblaadjes, melk en water. In Japan zweren ze al jaren bij het drankje en dat wel om zijn heilzame werking voor ons lichaam. Het groene goedje bevat namelijk L-theanine, een stof die je een rustig gevoel geeft en zit boordevol antioxidanten én chlorofyl. Een natuurlijke detox dus.

Alternatieven voor koffie matcha latte
(c) Instagram @fullyfunny.fr.

3/

4. Transparante koffie

Koffie zo helder als water, het bestaat. Transparante koffie is de nieuwste trend in koffieland. Het drankje is gemaakt van kwalitatieve Arabica koffiebonen en zuiver water. De smaak zou krachtig zijn, net als een sterke koude infusie. Extra plus: de transparante koffie bevat geen conserveermiddelen, kunstmatige aroma's, stabilisatoren, suiker of andere zoetstoffen én je tanden worden er niet geel van. It’s a win!

Alternatieven voor koffie transparante koffie
(c) Instagram @crunch_sg.

4/

5. Havermout cappuccino 

Dit maaltijddrankje op basis van havermout en cappuccino is ideaal om je (blok)dag mee te starten.

Zo maak je het: 

Ingrediënten (1 persoon): 

  • 25 g havermout
  • 150 ml sojamelk
  • Theelepel honing
  • Snufje cacao
  • 1 espresso

Bereiding:

  1. Breng de havermout met 100 ml sojamelk en de honing aan de kook. Laat op laag vuur zeker 10 minuten pruttelen, roer af en toe door.
  2. Schuim de overige 50 ml sojamelk op.
  3. Doe de havermout in een glas of beker.
  4. Schenk de opgeschuimde soja erover en schenk ook de espresso erbij.

Alternatieven voor koffie havermout cappuccino

5/

6. Nitro coffee

Nitro coffee is een soort ijskoffie met fijne bubbeltjes en is super creamy. Deze 'koffie van 't vat' combineert het beste van twee werelden: de frisheid van een pintje (maar zonder de wazige oogjes) en de broodnodige caffeïne rush. Voor als je het studeren echt niet meer ziet zitten dus.

Alternatieven voor koffie nitro coffee

6/

7. Golden milk 

Golden milk ofwel warme melk met kurkuma is al een tijdje een hit op Instagram. Kurkumina – de werkzame stof in de Indiase geelwortel – reinigt het lichaam én activeert ook antilichamen waardoor je immuunsysteem sterker wordt. Dat klinkt als een hele hoop voordelen die van pas komen bij het studeren.

Wat heb je nodig? 

  • 600 ml amandel- of kokosmelk, ongezoet
  • 2 grote theelepels geelwortel, vers geraspt (of 1 theelepel in poedervorm)
  • 1 kaneelstokje
  • ½ theelepel kardamompoeder
  • Snufje zwarte peper
  • 2 theelepels gember, vers geraspt (of 1 theelepel in poedervorm)
  • 2 theelepels honing (optioneel)
Alternatieven voor koffie golden milk
(c) Instagram @sidsharks.

PS: ook deze gezonde energiedrankjes geven je een instant boost tijdens het studeren en helpen je bovendien overtollige kilootjes kwijt te raken.

(Stagiaire Kirsten Van Elsen)