Nieuw kookboek maakt veganistisch koken makkelijk

Geüpdatet op 30 maart 2017 door Tine
Nieuw kookboek maakt veganistisch koken makkelijk

Twee jaar na haar debuutboek ‘Julie Natuurlijk’ is raw food chef Julie Van den Kerchove terug met ‘Easy Vegan’, een happy feelgood kookboek vol haalbare, plant-based gerechten. ELLE geeft je nu al een voorproefje met deze succesrecepten.

Gezondheidsexpert, raw food chef en lifestyleblogster Julie Van den Kerchove gaat haar kookboekje opnieuw te buiten en bundelt in ‘Easy Vegan’ een aantal verrassend lekkere en supersimpele plantaardige gerechten. Hoe begin je met raw food en welke ingrediënten zijn onmisbaar in de vegan keuken? ELLE vroeg het aan Julie zelf.

“Easy vegan met Julie. 65 Snelle recepten voor meer energie” is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro.
Easy vegan met Julie. 65 Snelle recepten voor meer energie” is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro.

Waarin verschilt het tweede boek van het eerste?

“We zijn intussen twee jaar verder, mijn manier van koken is verder geëvolueerd, dat voel je aan de gerechten. Maar ook de feedback op het eerste boek heeft me ertoe aangezet om meer laagdrempelige recepten te ontwikkelen voor een breder publiek. Er is veel interesse voor gezond en bewust eten, maar vooral het stijgend aantal voedselallergieën zorgt ervoor dat alsmaar meer mensen kiezen voor een alternatieve levensstijl. De raw food keuken is nog altijd redelijk niche, dat wou ik opentrekken in dit boek, met meer eenvoudige recepten, kortere ingrediëntenlijstjes en basisproducten die je in de meeste supermarkten kunt kopen. ‘Easy Vegan’ volgt meer het ritme van de seizoenen, met warme groentestoofpotjes voor in de winter en raw food voor in de zomer. Er is een betere balans tussen warm en koud bereide gerechten.”

Wat is jouw favoriete geluksgerecht?

“Ik ben altijd al dol geweest op zoete desserts. Maar door mijn intolerantie voor gluten, melk en geraffineerde suiker ben ik heel vindingrijk geworden. Er zijn voldoende alternatieven voor lekkere energierijke tussendoortjes op basis van plantaardige ingrediënten. Mijn lievelingsdessert is bananenijs met notenpasta. Pel een rijpe banaan en vries hem in. Mix de bevroren banaan met een scheutje amandelmelk voor een romige ijstextuur en werk af met notenpasta.“

Welke basisingrediënten heb je altijd in huis?

"Plantaardige melk (amandel-, rijst-, hazelnotenmelk…). Noten en afgeleide producten zoals amandelpoeder, amandelmelk of notenpasta. Peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen…) zijn voedzaam, rijk aan proteïnen en zitten boordevol vezels en ijzer. Een ‘salad in a jar’ met linzen geeft je langer een voldaan gevoel en houdt je bloedsuikerspiegel stabiel, ideaal dus om een namiddagdip te voorkomen. Kokosolie, de beste olie om te verhitten omdat ze hoge temperaturen kan verdragen zonder dat ze omgezet wordt in transvetten. Daarnaast is het ook een allround beautyproduct: ik gebruik het om mijn haar te verzorgen, als lippenbalsem of om mijn droge huid te hydrateren. En tot slot quinoa, de basis voor snelle slaatjes."

Hoe start je met raw food?

“Overschakelen op raw food of een veganistische levensstijl doe je niet van de ene dag op de andere. Pas je eetgewoontes stapsgewijs aan zonder je lichaam te forceren. Een goede tip voor beginners: start de dag met een groene smoothie op basis van fruit en bladgroenten (bv. spinazie). Zo combineer je de zoete smaak van fruit met de weldaad van groene groenten die boordevol vezels en mineralen zitten. De trage suikers geven je energie tot de middag zodat je minder snel zin hebt in een tussendoortje."

Wat is je favoriete feelgood tip?

“Neem elke dag tijd voor wat beweging, al is het maar een kwartiertje. Sporten helpt je gedachten los te laten en geeft je een energieboost. Ik wissel ontspannende en inspannende sporten af. De ene dag wil ik mijn hoofd leegmaken met een halfuurtje yoga, de andere dag moet ik me kunnen afreageren met een HIIT-training.”

Klik door naar de volgende pagina voor drie makkelijke en superlekkere Easy Vegan recepten!

1/

Cookie dough ice cream sandwiches

easy vagan raw food chef julie
foto: Heikki Verdurme

Vers bananenijs met krokante nootjes tussen twee zachte koekjes… Als er één dessert is waar ik niet aan kan weerstaan, dan zijn het wel deze cookie dough ice cream sandwiches. Wie zou vermoeden dat je met bevroren bananen zo’n romig ijs kunt maken, en nog wel zonder ijsmachine?

PORTIE: 5 sandwiches (10 kleine koekjes)

TIJD: Voorbereiding (met bevroren banaan): 20 minuten – Koeltijd: 15 minuten

MATERIAAL: keukenmachine, rubberen spatel, bakpapier, deegrol, rond uitsteekvormpje

Koekjes

1 eetlepel kokosolie, gesmolten
1 kop cashews (120 g)
1 kop havervlokken (100 g)
½ kop dadels, ontpit en grof gehakt (75 g)
½ koffielepel zeezout
2 grote mespunten vanillepoeder
1 scheutje water (voor de binding)

Amandel-bananenijs

4 grote rijpe bevroren bananen
3 à 4 eetlepels amandelmelk
½ eetlepel amandelpasta
2 grote mespunten vanillepoeder
1 eetlepel amandelen, grof gehakt (voor de afwerking – optioneel)

Koekjes

1.    Verwarm de kokosolie op een laag vuurtje tot ze vloeibaar wordt.
2.    Doe de cashews en de havervlokken in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix ze tot een fijn meel.
3.    Voeg de ontpitte dadels toe. Mix ze fijn.
4.    Voeg de gesmolten kokosolie, het zout, het vanillepoeder en wat water toe. Meng tot een dik deeg. Hoe droger de dadels, hoe meer water je nodig zult hebben. Het deeg is klaar als het zich tot een bol vormt in de keukenmachine.
5.    Leg het deeg op een vel bakpapier. Bedek met een tweede vel bakpapier en gebruik een deegrol om het deeg uit te rollen tot het een kleine centimeter dik is.
6.    Verwijder het bovenste vel bakpapier en gebruik een rond uitsteekvormpje om de koekjes te vormen. Van de randen die over zijn kun je opnieuw een bol maken, die uitrollen en er koekjes uit steken.
7.    Leg de koekjes op een bord bedekt met bakpapier en plaats ze een kwartiertje in de diepvries zodat ze wat harder worden.

Amandel-bananenijs

1.    Hak de bevroren bananen in kleinere stukken met een stevig mes.
2.    Doe de bevroren banaan met de amandelmelk, de amandelpasta en het vanillepoeder in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een smeuïg bananenijs. Stop tussendoor eens om met een rubberen spatel langs de zijkant van de keukenmachine te gaan.
3.    Voeg tot slot de amandelen toe en gebruik de pulse-knop van de keukenmachine om de noten lichtjes fijn te malen en te verdelen over het ijs. Door deze knop te gebruiken, blijven de nootjes lekker krokant.
4.    Heb je het ijs iets te lang laten draaien? Plaats het dan een kwartiertje of langer in de diepvries tot je er balletjes van kunt maken.
5.    Haal de koekjes uit de diepvries. Neem een koekje, leg er een flinke lepel bananenijs op, leg er nog een koekje op en druk zachtjes aan. Rol de ice cream sandwiches eventueel nog eens in wat grof gehakte amandelen.
6.    Serveer ze meteen of plaats ze 10 minuten in de diepvries om goed hard te worden.

JULIE’S TIPS & TRICKS

Ben je verzot op peanut butter? Vervang de amandelpasta dan door pindakaas en de grof gehakte amandelen door pinda’s. Werk het ijs ook eens af met cacao nibs of granola voor extra crunch.

2/

Spaghetti koko kerrie

easy vegan raw food chef julie
foto: Heikki Verdurme

Soms heb je gewoon zin in een groot bord pasta. Alleen… als ik me waag aan traditionele deegwaren loop ik er na de maaltijd bij alsof ik enkele maanden zwanger ben. Daarom vervang ik tarwepasta liever door groentenoedels. Deze spaghetti met kokos-kerriesaus is lekker romig, verrassend vullend en klaar in een kwartiertje.

PORTIE: 3 à 4 personen

TIJD: Voorbereiding: 15 minuten – Houdbaarheid: 3 dagen in de koelkast

MATERIAAL: blender, rubberen spatel, spiraalsnijder

Kokos-kerriesaus

1 blik kokosmelk (400 ml = 2 koppen)
2 medium tomaten, grof gehakt
1 klein teentje look (optioneel)
1 kleine lente-ui
½ (grote) kop pure tomatenpuree (120 g)
1 eetlepel limoensap
1 kleine eetlepel verse gember, geschild
2 koffielepels kerriepoeder
1 kleine koffielepel zeezout
½ koffielepel ahornsiroop of 1 ontpitte dadel (optioneel)
cayennepeper naar smaak

Pasta

4 medium courgettes
4 medium wortels
1 handvol pijnboompitten
2 grote handenvol kerstomaatjes, gehalveerd
1 lente-ui, in fijne ringetjes
1 handvol koriander (of bladpeterselie)

Kokos-kerriesaus

1.    Giet de kokosmelk in de blender samen met de tomaat, de look, de lente-ui, de tomatenpuree, het limoensap, de gember, het kerriepoeder, het zout, de ahornsiroop en wat cayennepeper. Mix tot een romige saus.
2.    Proef en voeg eventueel extra kruiden toe. Ik gebruik vaak ook een halve koffielepel garam masala, een Indische kruidenmengeling met onder andere komijn, kardemom, kaneel en kruidnagel. Heerlijk!

Pasta

1.    Schil de courgettes en de wortels. Gebruik een spiraalsnijder om er noedels van te maken.
2.    Rooster de pijnboompitten eventueel in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn.
3.    Meng de groentepasta en de kokos-kerriesaus vlak voor het serveren. Zo voorkom je dat de pasta waterig wordt. Heb je zin in iets warms of moeite om rauwe courgette te verteren? Warm de noedels en de saus dan kort even op.
4.    Serveer met de kerstomaatjes, lente-ui, koriander en pijnboompitten.

JULIE’S TIPS & TRICKS

Maak ook eens pasta van andere groenten zoals rode biet, knolselderij...

3/

Supersnelle chocoladerepen

easy vegan raw food chef julie
Foto: Heikki Verdurme

Deze chunky chocoladerepen op basis van rauwe cacao zijn niet alleen verslavend lekker maar ook heel eenvoudig om te maken én goed voor je humeur. Ze zitten boordevol antioxidanten die je energie een flinke boost geven en de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ endorfine stimuleren. Probeer daar maar eens nee tegen te zeggen!

PORTIE: 4 dikke repen

TIJD: Voorbereiding: 10 minuten – Koeltijd: 1 uur – Houdbaarheid: tot 1 maand in de koelkast

MATERIAAL: blender, ovenschaal, bakpapier of plasticfolie

1 kop harde cacaoboter, geraspt of grof gehakt (220 g)
6 à 8 eetlepels ahornsiroop (of andere vloeibare zoetstof)
2 grote mespunten vanillepoeder
1 snufje zeezout
8 eetlepels cacaopoeder, ongezoet (50 g)
2 grote handenvol noten en gedroogde vruchten

1.    Smelt de stukjes cacaoboter op een laag vuurtje.
2.    Giet de gesmolten cacaoboter in de blender samen met de ahornsiroop, het vanillepoeder en het zout. Mix goed.
3.    Laat de blender op een lage snelheid draaien en voeg beetje bij beetje het cacaopoeder toe. Sluit de blender, verhoog de snelheid en mix ongeveer 20 seconden tot een gladde chocolade.
4.    Bedek een ovenschaal met bakpapier of plasticfolie. Op die manier zal de chocolade niet aan je schaal blijven plakken als je ze uit de diepvries haalt.
5.    Giet de chocolade in de bedekte ovenschaal en voeg de noten en gedroogde vruchten toe.
6.    Zet de schaal minstens een uur in de diepvries tot de chocolade volledig hard is.
7.    Snijd de chocolade daarna in repen en bewaar ze in de koelkast.

JULIE’S TIPS & TRICKS

Heb je geen cacaoboter in huis? Je kunt deze chocolade ook maken met een halve kop gesmolten kokosolie en eventueel wat extra zoetstof.