Fashion Week Essentials: zo praat je als een echte insider

Een tripje modeweek voelt soms aan alsof je op een andere planeet bent beland. Hoe goed je Engels, Frans of Italiaans ook is, je komt nergens als je geen Fashion Weeks spreekt. Wat? Een bizar koetertaaltje waarmee je je een weg naar binnen kan lullen, je eigen fashion credibility kan opkrikken én vriendjes kan maken in het gevreesde modemilieu. Wij lijsten de belangrijkste termen op, kwestie van niet onder te doen volgende keer je Alexa Chung tegen het ranke lijf loopt…  Zo praat je als een echte mode-insider:

REE-SEE

Fashion week insider praat modetermen achter de schermen 14

Journalisten en stylisten die na een defilé een tweede blik op een geshowde collectie willen werpen, kunnen dat tijdens een zogenaamde ree-see doen: ze boeken een afspraak in de showroom van het label en krijgen de stukken van dichtbij te zien. Handig als je net uit een spektakelshow komt gerold waarbij je vanachter zes rijen mensenhoofden en doorheen kunstzinnige lasers wanhopig probeerde onderscheiden of een jas nu bordeauxrood of juist felgeel was.

Voorbeeld: “Those bloggers ruined my shot at Klein, I called Calvin and asked for a re-see.” Dat je Calvin Klein nooit ofte nimmer in persoon te zien zal krijgen, doet er even niet toe.

TIP: je vraagt ook nooit aan de showroomverantwoordelijke "can you show me the collection?". Wel: "can you talk me through the collection?"

"UNCROSS YOUR LEGS!!"

Fashion week insider praat modetermen achter de schermen

Net zoals uitdovende lichten in de bioscoop aankondigen dat de film gaat beginnen, is deze zin het startschot voor elk defilé. Hij komt aan hele hoge decibels uit de mond van de aanwezige fotografen, die aan het einde van de catwalk staan om de modellenparade te fotograferen. Zij willen het liefst een clean shot zonder stukjes voet of handtassen in het kader. Gasten op de eerste rij worden dan ook (on)vriendelijk gevraagd hun beide voetjes op de grond te houden en hun pumps niet voor de lens te laten bungelen.

Voorbeeld: “Uncross your legs damn woman in purple!!!”

Auteur Isabelle
Adjunct-Hoofdredactrice en Journalist Mode