Detox menu: 6 recepten met matcha thee

Geüpdatet op 17 oktober 2017 door Tine
Detox menu: 6 recepten met matcha theeMatcha thee (c) JC Amiel

Matcha, de groene poederthee uit Japan waar al eeuwenlang een ceremonieel aura rond hangt, dankt zijn status van powerdrank aan zijn cosmetische en antioxiderende werking. Maar wist je dat het groene goud ook de ideale matchmaker is voor je gerechten? Van groene frietjes tot marmercake: 5 verrassende recepten met matcha.

(Ontdek hier trouwens de voordelen van matcha voor je slanke lijn!)

The-Matcha-IRO-for-Cooking-bio-100g-packshot-biscuit

In de pas gelanceerde Belgische webshop matcha-iro vind je een ruim assortiment aan biologische matcha thee, kopjes van keramiek en attributen voor een geslaagd matcha ritueel. Speciaal voor alle culinaire bereidingen is er deze cooking matcha, 39,90 € voor een zakje van 100 g.

 

 

Bekijk hier de recepten:

1/

#1. Fijne frietjes met groen zout

matcha frietjes
matcha frietjes (c) JC Amiel

Voorbereiding: 10 min
Rusttijd: 30 min
Kooktijd: 5 min

Nodig: 1 kg bintje-aardappelen, 100 g fleur de sel, 1 soeplepel matcha, 2 l frituurolie

Maal de fleur de sel samen met de matcha gedurende fijn in hakmolen. Bewaar het zout apart. Schil de aardappelen, spoel en droog ze af. Snijd ze in fijne schijfjes met behulp van een mandoline, snijd de schijfjes daarna in reepjes van ca 2 mm breed. Laat de frietjes 30 min weken in een kom met koud water. Doe de olie in de frituurpan en verwarm tot 180°C. Spoel de frietjes af onder koud water, dep ze grondig droog in een propere keukenhanddoek. (De frietjes moeten helemaal droog zijn voor ze gefrituurd kunnen worden.) Doe een handvol frietjes in de frituurpan, laat 5 min bakken tot ze goudbruin zijn. Laat het overtollige vet uitlekken in een schaal met absorberend keukenpapier. Bestrooi de frietjes met groen zout en dien warm op.

2/

#2. Gefrituurde groene kabeljauw met algenmayonaise

Kabeljauw met matcha
Kabeljauw met matcha (c) JC Amiel

Voorbereiding: 15 min
Kooktijd: 6-7 min

Nodig: 4 kabeljauwhaasjes van ca 150 à 200g per stuk, 200g bloem, 1 koffielepel matcha, 25 cl witbier, 2 soeplepels olijfolie, 2 l frituurolie
Voor de mayonaise: 1 eigeel, 1 koffielepel sterke mosterd, 25 cl zonnebloemolie, 1 koffielepel dulse (algen), 5 kerstomaatjes

Zeef de bloem met de matcha boven een kom en voeg het bier, de olijfolie en 1 mespuntje zout toe. Meng alles goed door elkaar met de klopper, tot een vloeiend beignetbeslag.

Maak de mayonaise: klop een eigeel los met de mosterd. Laat 5 min rusten en voeg al kloppend en in kleine scheutjes de zonnebloemolie toe, tot het begint te dikken. Kruid naar smaak met peper en zout. Was en snijd de kerstomaatjes in kleine blokjes. Was de algen en laat ze drogen. Snijd ze zo fijn mogelijk en voeg samen met de tomatenblokjes toe aan de mayonaise. Dek af met huishoudfolie en bewaar in de ijskast.

Doe de olie in de frituurpan en verwarm tot 180°C. Haal de kabeljauwhaasjes langs beide kanten door het beignetbeslag en laat ze 6 à 7 min bakken in de frituurpan. Haal de visbeignets uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Serveer met de algenmayonaise.

Tip: in de biowinkel vind je een ruim assortiment algen. Vervang de dulse eventueel door wakamé. Houd je het liever wat traditioneler, vervang dan de algen door een klassiek keukenkruid zoals dille.

3/

Zwarte rijst met matcha en avocado (C) JC Amiel
Zwarte rijst met matcha en avocado (C) JC Amiel

#3. Zwarte rijst met matcha en avocado

Voorbereiding: 15 min
Kooktijd: 20 min
Rusttijd: 13 min

400 g zwarte rijst, 2 avocado’s, match, gomasio, 15 cl volle room

Spoel de rijst twee keer onder koud stromend water, wrijf ondertussen de rijst schoon met de handen, laat 3 min rusten en giet de rijst af door een zeef. Doe de rijst een grote kookpot (houd er rekening mee dat de rijst in volume zal verdubbelen). Overgiet de rijst met gezouten water (reken 2 volumes water per volume rijst). Breng het water aan de kook, verminder het vuur, dek de kookpot af en laat 2 min doorkoken. De rijst moet het water volledig opgenomen hebben. Haal de rijst van het vuur en laat nog 10 min rusten.

Voor de garnituur: klop de room op. Pel de avocado’s en snijd ze doormidden. Verwijder de pit en snijd het vlees in fijne reepjes. Maak de rijst los met een vork, verdeel over 4 diepe borden, schik in het midden de avocadoreepjes met daarop een soeplepel slagroom, bestrooid met matcha en gomasio. Dien onmiddellijk op.

4/

#4. Panna cotta met groene thee

panna cotta met matcha (c) JC Amiel
panna cotta met matcha (c) JC Amiel

Voorbereiding: 10 min
Kooktijd: 5 min
Rusttijd: minimum 3 u in de ijskast

Nodig: 200 g volle melk, 200 g verse room, 50 g poedersuiker, ½ koffielepel vanille-extract, 5 g gelatine in poeder, 1 soeplepel matcha + wat extra voor de afwerking, 20 cl vloeibare volle ijskoude room, 1 tube kastanjepasta

Giet de melk, de room, de suiker en de vanille in een kookpot. Breng aan de kook. Voeg al roerend de gelatine toe, laat 1 min doorkoken, blijf voortdurend roeren. Haal de kookpot van het vuur. Los de matcha op in 1 soeplepel van de bereiding en voeg daarna toe aan de rest van het mengsel. Verdeel over kleine koffiekopjes of dessertglaasjes en laat minimum 3 u opstijven in de ijskast. Klop vlak voor het opdienen de room op tot stevige slagroom.Werk elk glaasje panna cotta af met een soeplepel slagroom en een nootje kastanjepasta. Bestrooi met matcha en serveer koud.

5/

#5. Amandelgebak met matcha

amandelcake met matcha (c) JC Amiel
amandelcake met matcha (c) JC Amiel

Voorbereiding: 15 min
Baktijd: 35-40 min
Voor een ronde springvorm van 20 cm diameter

Nodig: 125 g bloem, 1 koffielepel matchapoeder, 2 eieren, 100g poedersuiker, 50g amandelpoeder + 10g extra voor de bakvorm, 120g halfgezouten boter

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, de gist en de matcha in een kom. Breek de eieren en scheid de eigelen van de eiwitten. Doe de eigelen in een aparte kom en klop ze op met de suiker en het amandelpoeder. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar. Roer onder de bloem. Klop in een derde kom de eiwitten stijf met een mespuntje zout en spatel voorzichtig onder het deeg. Vet de bakvorm in en bestrooi met amandelpoeder. Giet het deeg in de vorm. Laat 35 à 40 min bakken. Prik met een mes in de cake, als er geen beslag meer aan kleeft, is hij gaar. Laat afkoelen, verwijder de vorm. Snijd in stukken en serveer.

6/

#6. Marmercake met groene thee en witte chocolade

Marmercake met matcha en witte chocolade (c) JC Amiel
Marmercake met matcha en witte chocolade (c) JC Amiel

Voorbereiding: 15 min
Baktijd: 30 min

Nodig: 100g poedersuiker, 100g malse halfgezouten boter, 2 eieren, 10 cl melk, 180g bloem, ½ zakje bakpoeder, 2 koffielepels matcha + wat extra voor de afwerking
Nodig: 1 soeplepel cacaopoeder, 60 g witte chocolade in stukjes, 1 koffelepel vanille-extract

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter en de suiker op met een elektrische klopper, tot een vloeiend mengsel. Breek de eieren en scheid de eigelen van de eiwitten.
Klop de eigelen één voor één los in een kom, voeg vervolgens al kloppend de vanille en de melk toe. Meng het bakpoeder onder de bloem en voeg toe aan het mengsel. Verdeel het deeg over twee kommen, doe de matcha bij de ene en de cacao bij de andere kom. Klop in de keukenrobot de eiwitten stijf met een mespuntje zout. Verdeel de eiwitten gelijkmatig over de twee mengsels. Vet de vorm in en bestrooi met bloem. Giet een laagje van het matchadeeg in de vorm, leg er stukjes chocolade in en giet er vervolgens een laagje van het cacaobeslag over. Werk verder in laagjes tot het beslag en de chocolade op zijn. Laat 30 min bakken. Prik met een mes in de cake, als er geen beslag meer aan kleeft, is hij gaar. Haal de cake uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Bestrooi hem voor het opdienen nog met de resterende matcha. Snijd de cake in dunne plakjes en serveer bij een kopje groene thee.

Lees ook: hierop moet je letten als je de perfecte matcha thee wil zetten