Hoe date je een partner met bindingsangst?

Geüpdatet op 3 november 2023 door Lore Ginneberge
Hoe date je een partner met bindingsangst?

Laten we meteen eerlijk zijn: daten anno 2020 is best ingewikkeld. Terwijl mannen je vroeger na 3 dates ten huwelijk vroegen (zo lijkt het toch in Hollywoodfilms), spelen er tegenwoordig veel meer twijfels alvorens je DTR'ed. Potentiële partners spreken al gauw over 'bindingsangst', maar wanneer is dit terecht en wanneer geldt het als excuus om je aan het lijntje te houden? En hoe ga om met iemand die echt bindingsangst heeft?

Wat is bindingsangst?

Hechtingsstoornis

Strikt genomen is bindingsangst een psychische aandoening. Deze hechtingsstoornis zou vaak te maken hebben met problemen uit je kindertijd of jeugd, waardoor je moeite hebt met het aangaan van betekenisvolle relaties (dit geldt trouwens niet enkel voor liefdesrelaties). Ook is het mogelijk dat een vorige romance zo fout afgelopen is, dat er zich een vorm van bindingsangst ontwikkelt die volgende relaties bemoeilijkt.

Verlatingsangst

Bindingsangst wordt vaak in één adem genoemd met verlatingsangst. Hoewel ze tegengesteld klinken, lijken beide stoornissen heel erg op elkaar en komen ze vaak samen voor. Zo vormt ook verlatingsangst zich vaak al bij kinderen en geeft het problemen bij latere betekenisvolle relaties. Iemand is bijvoorbeeld zo bang om verlaten en gekwetst te worden, dat hij/zij dit een stapje voor wilt zijn door zich niet te verbinden. En voilà, daar zit je weer met dat benauwde woordje 'binden'.

Komt bindingsangst vandaag vaker voor?

Verlatingsangst en bindingsangst zijn dus reële aandoeningen die je relatie serieus op de proef kunnen stellen. Klinkt best serieus allemaal, en dat is het ook. Toch voelt het alsof 'bindingsangst' tegenwoordig uitgegroeid is tot een modewoord. Het lijkt er zelfs op dat deze angst aan de basis ligt van héél wat relatieproblemen vandaag. Het idee dat dit al te vaak als smoesje wordt gebruikt, is dan ook niet veraf. Net omdat modern daten zo vaag is, met friends with benefits en situationships in plaats van echte relaties, is het makkelijker om het  'serieuzere werk' nog even uit te stellen. Relaties lijken dus tegenwoordig meer casual, maar zijn in werkelijkheid een pak gecompliceerder geworden.

modern dating relaties

Hebben mannen vaker last van bindingsangst?

Het idee dat bindingsangst vaker bij mannen voorkomt is stereotiep, maar schuilt er ook een kern van waarheid in? In veel culturen worden mannen aangemoedigd om onafhankelijk en zelfvoorzienend te zijn, terwijl vrouwen vaak worden voorgesteld als meer relationeel en zorgzaam. Deze stereotype en beperkende genderrollen kunnen leiden tot een vertekend beeld waarbij het lijkt alsof mannen vaker bindingsangst hebben.

Wetenschappelijk onderzoek naar het onderwerp is gemengd en suggereert dat bindingsangst ongeveer even vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen, hoewel de manieren waarop het zich uit kan verschillen. Bijvoorbeeld, vrouwen uiten hun angst soms meer intern en mannen meer extern, wat kan leiden tot de perceptie dat mannen meer bindingsangst hebben omdat het zichtbaarder is.

Daarnaast kan de maatschappelijke acceptatie van het single-zijn en de veranderende relatiepatronen bijdragen aan het idee dat bindingsangst een groeiend probleem is onder mannen. De waarheid is echter dat bindingsangst complex is en beïnvloed wordt door een verscheidenheid aan persoonlijke ervaringen en culturele factoren, en niet enkel door iemands gender.

Dit zijn de symptomen van bindingsangst

Wil je nu weten of je crush of partner echt commitment issues heeft? Stel jezelf de volgende vragen:

1. Is hij/zij een controlefreak?

Wanneer je date gek wordt van verrassingsdinertjes of onverwachte plannen, is er misschien meer aan de hand.

2. Ontvlucht je date in kwestie elke vorm van betrokkenheid?

Je ouders ontmoeten zit er nog niet meteen in en misschien cancelde je lover al meermaals een avondje met jouw vrienden.

3. Is het onmogelijk om te plannen (op lange termijn)?

Wanneer jij enthousiast jullie zomervakantie bespreekt, kruipt hij/zij in een hoekje. Zelfs die date night volgende week is al te ver vooruit gepland. De woorden 'we zien wel' en 'ik laat nog iets weten' klinken je intussen iets te bekend in de oren.

4. Heeft je date een heftig liefdesleven achter de rug?

Zoals gezegd komt bindingsangst mogelijk voort uit traumatische of negatieve liefdeservaringen. Is dit het geval voor jouw date? Dan bestaat de kans dat hij/zij het moeilijk heeft met serieuze relaties.

5. Voelt hij/zij zich snel verstikt in een relatie?

Over het algemeen hebben mensen met bindingsangst een negatief beeld over relaties. Zowel de romances van anderen, als die uit zijn/haar verleden blijven niet gespaard van kritiek. Als je love interest relaties beschrijft als 'verstikkend' en 'een aanslag op zijn/haar vrijheid', weet je hoe laat het is.

6. Is jouw crush enorm wispelturig?

Raakt hij/zij snel uitgekeken op dingen? Of verandert de persoon in kwestie even vaak van mening als jij van ondergoed? De ene keer zijn mensen met bindingsangst enorm lief, maar het volgende afspraakje gedragen ze zich weer koud en bot. Kortom: je weet niet wat je eraan hebt.

7. Vermijdt hij/zij om het officieel maken?

Last maar zeker not least: als jullie al een tijdje serieus daten en eigenlijk zo goed als samen zijn... vindt hij/zij het nog steeds verschrikkelijk om er een 'label op te plakken'. Van de gedachte aan een Facebookstatus of gezamenlijke foto komen zijn/haar haren recht.

bindingsangst verlatingsangst relaties

Hoe date je een partner met bindingsangst?

Een affirmatief antwoord op verschillende van bovenstaande vragen kan een alarmbelletje doen rinkelen... Maar alles is nog niet verloren. Met deze tips krijgt jullie relatie toch een kans op slagen.

1. Geef hem/haar tijd...

Het zit zo: wanneer je je potentiële partner onder druk zet, jaag je hem alleen maar weg. Laat jullie commitment organisch groeien... Het gevoel van voortdurende onzekerheid is tergend, maar de enige manier om hem op lange termijn te kunnen strikken. Eindeloos eisen stellen, ultimatums geven of voor voldongen feiten stellen, gaat NIET helpen.

2. ...en ruimte

Personen met bindingsangst voelen zich al gauw verstikt, ook al doe jij niets verkeerd. Geef hen genoeg ruimte om hun ding te doen en gedraag je niet al te bezitterig. Onthoud goed dat vrijheid essentieel is, ook in een relatie.

3. Herschik je eigen prioriteiten

Niet alleen de vrijheid van je partner, maar ook de jouwe is cruciaal. Focus je niet full-time op je relatie, maar investeer tijd in je vriendinnen, familie, werk, hobby's, maar vooral: in jezelf. Word de beste versie van jezelf en je zal versteld staan wat voor effect dat op je partner heeft. Wanneer die merkt dat een relatie geen gevangenis is voor beide partijen, zal er meer zin zijn om jou serieus te nemen.

4. Ga samen uit

Ga zoveel mogelijk verschillende leuke uitjes doen. Aan hem of haar om te ontdekken hoe fantastisch een relatie wel kan zijn. Iemand op een negatieve manier proberen overtuigen (lees: om aandacht schreeuwen) zal alleen maar averechts uitdraaien en net zorgen voor meer bindingsangst...

Tot slot: wanneer er zich blijvende grote problemen voordoen in jullie relatie die te wijten zijn aan bindingsangst, dan zijn er meer dan genoeg experten om je te helpen.