Met deze 14 producten voorkom je gebarsten lippen tijdens koudere dagen

Geüpdatet op 11 januari 2023 door Marie Pauwels en Daphne Dorgelo en ELLE België
Met deze 14 producten voorkom je gebarsten lippen tijdens koudere dagen Imaxtree

Nu de temperaturen stilaan dalen kunnen je huid en lippen wel wat extra aandacht gebruiken. Voorkom droge, trekkerige en gebarsten lippen met deze 15 must haves uit de parfumerie en apotheek, voor ieder budget.

Hydrateren kun je leren

De huid van je lippen is maar liefst 75 procent dunner dan die van de rest van je gezicht, het spreekt dus voor zich dat het kwetsbare stukje huid tijdens de winter niet over het hoofd gezien mag worden. Lippen hebben ook minder talgklieren waardoor ze niet alleen droger zijn maar ook een zwakke huidbarrière hebben. De snelle celvernieuwing van de huid van de lippen zorgt er dan weer voor dat het drie keer zo snel vocht verliest en maar een kleine hoeveelheid van hydraterende producten kan vasthouden. Conclusie: wie de lippen niet voldoende hydrateert, zal al snel - en zeker tijdens de koudste maanden van het jaar - last van droge en gebarsten lippen hebben. Hydrateren is een must. Got it.

Zonnebescherming tegen gebarsten lippen

Net zoals je ook je huid tijdens de winter tegen de zon moet beschermen, is een zonnefactor op je lippen smeren voor je de deur uitgaat geen overbodige luxe. De huid van je lippen bevat immers drie keer minder melanine dan de rest van je gezicht waardoor ze ontvankelijker zijn voor zonneschade. "Omdat lippen bijna geen ingebouwde bescherming hebben, zijn ze enorm kwetsbaar voor UV-stralen en agressieve omgevingsfactoren. Een goede bescherming is dan ook noodzakelijk om je lippen jeugdig en soepel te houden", zegt dokter Adam Geyer, dermatoloog en adviseur bij het Amerikaanse cosmeticabedrijf Kiehl's. Gebruik dan ook steeds een verzorgende balsem met zonnebescherming om verkleuring tegen en vroegtijdige huidveroudering zoals fijne lijntjes rondom de mond tegen te gaan. Hydraterende bestanddelen helpen losse velletjes en schilfertjes te voorkomen.

Basis voor je make-up

Make-up aanbrengen gaat vlotter op een mooi gehydrateerde, verzorgde huid en hetzelfde geldt voor lippen. "Als je een matte lippenstift wil dragen is het enorm belangrijk om je lippen vooraf goed te verzorgen en beschermen. Zo voorkom je dat je lippenstift aan de losse velletjes blijft plakken", zegt make-upartiest Joanna Simkin. "Omdat lipgloss de neiging heeft om droogheid net te accentueren is het ook bij dit product aangewezen om de lippen eerst goed te hydrateren. Wees niet bang om je lippenbalsem ook op de huid naast de mond aan te brengen. Zo blijft ook die huid beschermd en voorkom je rimpels."

Deze lipproducten helpen je de winter door

Maskertjes, scrubs en balsems, we zijn volledig voorbereid. Kom maar op met dat koude winterweer!

Lip Sleeping Mask van Laneige

Het Koreaanse Laneige maakt stilaan naam als must in het badkamerkastje van elke beauty addict. Dit schattige potje is niet alleen een lust voor het oog, de inhoud ervan doet ook echt wonderen voor je lippen. Het won niet voor niets een Glamour Beauty Award enkele jaren geleden. Breng een royale laag aan voor je gaat slapen en laat de balsem je dode huidcellen oplossen. Verkrijgbaar in vijf smaken: bessen, appel-limoen, vanille, pompelmoes en choco-munt.

Lip Sleeping Mask, Laneige, €22,50

Shop hier

Eight Hour Lip Protectant Stick van Elizabeth Arden

De Eight Hour producten van Elizabeth Arden zijn al jaren meesters in ultieme hydratatie, maar probeerde je de lippenbalsem van de lijn al? De stick hydrateert en verzorgt, bevat SPF om je lippen te beschermen tegen de zon en geeft een mooi, barely there kleurtje. Het product bestaat in verschillende kleuren, maar onze persoonlijke favoriet is 'blush'.

Eight Hour Lip Protectant Stick, Elizabeth Arden, €18

Shop hier

Lip Comfort Oil van Clarins

De naam zegt het al! Dit extract zorgt voor geweldige voeding en comfort van je lippen dankzij de speciale oliën (waaronder castor) in dit product. Het helpt de barrièrefunctie te versterken, de lippen te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf én die geweldige glow is natuurlijk mooi meegenomen.

Lip Comfort Oil, Clarins, €25,25

Shop hier

Baume Confort Lèvres van Sisley

Bijna 20 jaar na zijn lancering kreeg de iconische Baume Confort Extrême Lèvres van Sisley een update. De herziene formule, in een matglazen sorbetroze potje, heeft vier complementaire werkingen: de lippen worden hersteld, beschermd, zijn mooier en hun jeugdigheid blijft behouden dankzij ingrediënten zoals pruimenpitolie, zoete witte lupineolie en geconcentreerde tarwekiemolie. Wat we maar willen zeggen: met deze lipbalsem zit je ongetwijfeld goed.

Baume Confort Lèvres, Sisley, €66,50

Shop hier

Classic Stick van Blistex

Al doet de verpakking van deze balsem je hart misschien niet bepaald sneller kloppen, dit product maakt wel komaf met de meest droge, weerbarstige lippen - en dat aan een zeer zachte prijs.

Classic Stick, Blistex, €2,36

Shop hier

Lip Sugar Scrub van Dior

Omdat gezonde, gehydrateerde lippen een garantie voor maximale kleurimpact zijn, ontwikkelde Dior de Lip Sugar Scrub, een exfoliërende en verzorgende balsem met smeltende suikerkristallen. De granitétextuur zorgt voor een goede hydratatie en geeft de lippen en frisse, roze kleur.

Lip Sugar Scrub, Dior, €35

Shop hier

Butterstick Lip Treatment van Kiehl’s

Hydraterende en kalmerende balsem met kokosnootolie en limoenboter die tegelijkertijd een kleurtje op de lippen achterlaat. En dankzij de zonnefactor zijn je lippen daarnaast ook beschermd tegen schadelijke UV-stralen.

Butterstick Lip Treatment, Kiehl's, €20

Shop hier

Lip Mask van Kocostar

Heb je ooit al eens een sheetmask gebruikt voor je lippen? Dit voedend patchmasker is als een schoonheidsbehandeling voor je lippen en bereidt de huid voor op make-up. Perzikextract verheldert en hydrateert de huid, terwijl kersenbloesem vitamine B bevat om de huidbarrière te beschermen en de elasticiteit van de huid te verbeteren. Zodra je het masker aanbrengt, worden de bestanddelen onmiddellijk en geleidelijk afgegeven en krijgen de lippen en de lipcontouren een energieboost.

lipmasker gebarsten lippen scrub
Lip Mask, Kocostar, €4

Shop hier

Burt’s Bees Lipbalm stick

Deze klassieker, gemaakt van bijenwas en zonnebloemolie, is de perfecte bondgenoot voor je lippen tijdens koude winterdagen. De variant met granaatappel geeft ook nog eens een mooi, natuurlijk ogend kleurtje aan je lippen.

Lipbalm Stick Pomegranate, Burt's Bees, € 4,09

Shop hier

Tinted Lip Treatment van Fresh

Een favoriet van Meghan Markle, en daarom automatisch ook op onze wishlist. De formule bevat een mix van verzachtende oliën, waaronder moerasbloemolie en druivenpitolie die je lippen sterk hydrateren. Terwijl je mond mooi gekleurd is, bevat deze Sugar Balm ook zonnebescherming SPF 15.

Tinted Lip Treatment, Fresh, €22

Shop hier

Lipdrink Balm van Jane Iredale

Laat je niet misleiden door de eenvoudige look van deze lippenbalsem van Jane Iredale, want onder de huls zit een extra kracht verstopt. Helende en voedende ingrediënten zoals wortelzaadolie, avocado-olie, groene thee extracten en macadamianotenolie zorgen voor gladde, gezonde lippen. Tataniumdioxide beschermt de lippen tegen de zon.

Lipdrink Balm, Jane Iredale, €19

Shop hier

Coffee Lip Scrub van A’pieu

Deze scrub is een droom voor koffieliefhebbers. Het product bevat kleine stukjes koffiebonen die de lippen zachtjes exfoliëren en dode huidcellen verwijderen. Wishlisted!

Coffee Lip Scrub, A'pieu, €4,45

Shop hier

L’absolu Mademoiselle Cooling Balm van Lancôme

Dankzij de unieke formule van macademia-olie en pepermunt, zijn je lippen gehydrateerd en zien ze er natuurlijk voller uit. Deze luxueuze balsem komt in tien varianten, waarvan er eentje kleurloos is.

L'absolu Mademoiselle Cooling Balm, Lancôme, €25,99

Shop hier

Limited Edition Tropical Mix Lip Juicer van The Body Shop

Ga voor zachte, fruitig geurende lippen met onze Limited Edition Tropical Mix Lip Juicer. De verpakking van deze balm is ook nog eens ideaal voor in je tas, zodat je hem altijd bij de hand hebt als je lippen om verzorging vragen.

Tropical Mix Lip Juicer, The Body Shop, €7

Shop hier