Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je stopt met alcohol

Geüpdatet op 18 december 2023 door Isabelle
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je stopt met alcohol Sir Manuel - Unsplash

Na vierentwintig uur, na vier weken en na drie maanden! Dit doet stoppen met alcohol voor je lichaam en geest.

“Minder alcohol”: één van de meest genomen goede voornemens, maar jammer genoeg ook één waartegen we het vaakst zondigen. Natuurlijk lusten we allemaal graag een glaasje, maar er valt heel wat te zeggen voor een (tijdelijke) kuur zonder. Kwestie van je extra te motiveren: dit gebeurt er in je lichaam na 24uur, twee weken en één, twee en drie maanden :

24 tot 72 uur zonder alcohol

  • Afhankelijk van hoe zwaar je bent doorgezakt, kunnen dit best wel pijnlijke uren zijn. Je lichaam komt in zware detox modus terecht en probeert alle overtollige alcohol af te stoten. Dit brengt rillingen en misselijkheid met zich mee, een oververmoeid gevoel en de indruk dat je je nooit meer goed zal voelen. Welkom, kater!
  • Bovendien blijft de alcohol in kwestie ook haar “werk” doen: de stof is een zogenaamde diureticum, wat betekent dat het zoveel mogelijk vocht uit je lijf doet afdrijven -daarom zweet je zo hard en moet je zo vaak naar de WC als je gedronken hebt. Resultaat: je bent compleet uitgedroogd en hebt last van een bijzonder pijnlijke schedelpan. Water, water en nog meer water drinken is de boodschap. Sommigen raden ook sportdrankjes aan, speciaal ontworpen om je lichaam opnieuw te hydrateren. (Nog meer handige antikatertips ontdek je trouwens hier.)
  • Pas op: “het kwaad met het kwaad bestrijden” is enkel uitstel van executie. Alcohol is verslavend en op korte termijn zal het de vervelende (afkick)verschijnselen uitschakelen, maar die krijg je enkele uren later dubbel zo zwaar terug op je bord.
  • Rond 72 uur nà je laatste drankje, zullen deze symptomen een piek bereiken en weer wegebben. Proficiat: echt clean ben je nog niet, maar je lichaam is bij deze wel klaar om een nieuw evenwicht -eentje dat geen alcohol nodig heeft- te vinden en aan het heelproces te beginnen.

(PS: hier zijn enkele tips om ook je gezicht te laten herstellen na een stevige nacht.)

alcohol stoppen slaap
Unsplash

Twee weken zonder alcohol

  • Je slaapt beter. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat alcohol alfagolven aanwakkert in je hersenen, de hersenactiviteit die zich normaal gezien voordoet wanneer je rust, maar wel wakker bent -bijvoorbeeld wanneer je TV kijkt of een boek leest. Resultaat: een “vals” slaapgevoel. Je hebt misschien tien uur lang je roes uitgeslapen, maar de kwaliteit van de rust was ondermaats en kan nog niet tippen aan een nuchtere nacht van amper vijf uur. Alcohol zendt je dus wel heel snel naar dromenland, maar het is een bumpy ride die je uiteindelijk compleet uitgeput weer wakker schudt. Een betere nachtrust brengt trouwens ook meer concentratievermogen, een betere stemming en betere intellectuele prestaties met zich mee.
  • Je hebt meer energie. Alcohol zorgt ervoor dat zuurstof minder gemakkelijk door je lichaam circuleert, waardoor je je constant uitgeput voelt.
  • Je maag en spijsvertering kalmeren. Maak je geen illusies: alcohol is en blijft vergif en irriteert je maag enorm. Het is één van de grootste oorzaken van reflux en andere zure problemen. Stop met drinken en je zal zien dat ook je buik er baat bij heeft.
  • Last but not least: je vermagert. Eén gram alcohol staat gelijk aan zeven calorieën, zo telt de gemiddelde cocktail zo’n 300 calorieën aan alcohol alleen -en dat is buiten alle toegevoegde suikers gerekend. Een avondje bier drinken komt overeen met twintig boterhammen met choco te bingen. Bovendien wakkert alcohol vreetbuien aan. Volgens wetenschappelijke studies zorgt het voor een verhoogde reukzin, waardoor we minder goed kunnen weerstaan aan de smakelijke aroma’s van hamburgers, frietjes, wafels en ander welriekend lekkers. Weinig verwonderlijk dus dat je, wanneer je deze niet zo stiekeme dikmaker uit je dieet schrapt en verder niets aan je eet- of beweeggewoontes verandert, onvermijdelijk gewicht zal verliezen.
stoppen met alcohol voordelen
Unsplash

Eén maand zonder alcohol

  • Hallo, stralende teint! Je huid, je allergrootste orgaan, is het eerste en meest zichtbare slachtoffer van alcohol en diens uitdrogende werking. Niet alleen doet drank al het vocht uit je lichaam afdrijven, het verhindert ook de aanmaak van hormonen die er juist voor moeten zorgen dat je opnieuw gehydrateerd wordt. Een droge, trekkerige en/of gezwollen huid met rode plekken is het eerste alarmsignaal. Sommige mensen reageren nog slechter en ontwikkelen zelfs aandoeningen zoals eczeem en roos. Wat je ook niet mag vergeten, zijn de gevolgen op lange termijn voor je velletje: alcohol haalt er alle elasticiteit uit, wat het veel sneller doet verouderen -rimpel alert! Een maand zonder alcohol geeft je huid eindelijk de tijd om nieuwe cellen aan te maken en haar natuurlijke elasticiteit te herstellen. Je zal na een paar dagen al merken dat je een minder vale teint hebt, na een maand kan je pronken met een egaler en stralend gelaat -vergeet wel niet voldoende water te drinken.
  • Nog meer gewichtsverlies, maar pas op: je hebt een grote dikmaker uit je dieet geschrapt, maar het risico bestaat dat je dit zal proberen opvangen met een ander, al even ongezond alternatief. Suiker maakt net als alcohol het gelukshormoon dopamine aan, een stof die je een gelukzalig en tipsy gevoel heeft. De drang naar suiker zal na een maand zonder alcohol toenemen, wees hier dus voor op je hoede en hou vol! Laat de kilo’s die er reeds af vlogen je motiveren om door te zetten.
  • Sporten zal meer en sneller effect op je lichaam hebben, alcohol staat immers de aanmaak van spieren in de weg! Onderzoek heeft uitgewezen dat drank de productie van groeihormonen tegengaat, bedoeld om spieren te doen groeien en herstellen. Dat laatste is belangrijk na een zware workout, want het is het spierherstel dat calorieën verbrandt. Nog een vervelend effect ervan: je hebt meer last van stramme ledematen en stijve spieren. Niet alleen haal je dus minder uit je training, je houdt er ook dubbel zoveel pijn aan over. (Hoe dan ook, nu je workout extra effect heeft, is het tijd om je aan deze sporten voor droombillen te wagen...) 
  • Voel je je trouwens niet véél fitter nu je een dikke maand goed hebt kunnen slapen…?
  • Je bloedspiegel komt weer op peil, waardoor je het risico op hart- en vaatziekten vermindert en je immuunsysteem een pak sterker wordt.
zonder alcohol leven tips
Unsplash

Drie maanden zonder alcohol 

  • Dit is het punt waarop je lever eindelijk weer tot rust komt. In de lever wordt 90% van alle alcohol in je lichaam verwerkt, maar het orgaan heeft slechts een beperkt vermogen wat deze actie betreft. Bovendien zijn de afbraakproducten van alcohol giftig voor de lever, waardoor je na overmatig gebruik kan kampen met leverstoornissen en -beschadiging. Het leidt ten eerste tot opeenhoping van vetten in de levercellen. Dit kan trouwens al na enkele dagen zwaar doordrinken gebeuren. Deze zogenaamde levervetting is het eerste stadium van alcoholische hepatitis, wat op zijn beurt tot levercirrose kan leiden. Dit zijn beiden ernstige aandoeningen die moeheid, buikpijn, misselijkheid, ophoping van vocht en geelzucht met zich meebrengen. Vooral vrouwen zijn gevoelig voor deze problemen. Het goede nieuws: na zes weken zonder alcohol is de levervetting verdwenen, je doet er dus wel degelijk goed aan om enkele keren per jaar een kuur in te schakelen!
  • Verder zorgt de opeenstapeling van alle eerder genoemde voordelen ook voor een veel beter immuunsysteem. Na drie maanden heeft je lichaam al haar bloedcellen kunnen vernieuwen en zijn je bloedspiegel, bloedsomloop en de circulatie van zuurstof door je lijf weer volledig genormaliseerd. Dit wapent je tegen ziektes als kanker, hart- en vaataandoeningen.
  • Bovendien voel je je veel fitter in je nieuwe (en slankere!) lichaam -vergeet niet dat je nu al drie maanden optimaal slaapt. 
  • Een laatste voordeel voor vrouwen: een kuur zonder alcohol verhoogt je vruchtbaarheid!