Hoe zorg je dat je tatoeages mooi oud worden?

Geüpdatet op 17 oktober 2019 door ELLE België
Hoe zorg je dat je tatoeages mooi oud worden?

Voel je wel wat voor eeuwige inkt? Dan vraag je je vast ook af hoe het zit met de nazorg van zo'n kunstwerkje. Wij gingen te rade bij tattoo artiesten.

Hoe wordt je tatoeage op leeftijd? Wat moet je nu doen om de genezing te optimaliseren? Mag je een tatoeage blootstellen aan de zon? Kan de kleur vergaan met de tijd? 

Tatoeages en leeftijd

De dikte van de lijn kan een invloed hebben op hoe de tatoeage veroudert. Houd in je achterhoofd dat lijntjes van geschrift lichtjes verdikken met de tijd. Weet ook dat leegtes van minder dan drie millimeter achteraf kunnen opvullen door verslapping van de huid, waardoor de inkt onderhuids loskomt en een vervaagd effect geeft.

Bepaalde lichaamszones verouderen ook minder goed dan anderen. Dat is het geval bij vingers, voetzolen en handpalmen. Die plaatsen zijn ook moeilijk te tatoeëren en de genezing gaat hier moeizamer omdat de huid er zo fragiel is. Voor vrouwen is de buik ook een afrader, want het risico dat het motief vervormt tijdens een zwangerschap is groot.

Onze praktische tips:

Vòòr het inkten

Denk goed na! Volgens de bevindingen van de Brussels dermatoloog Christa de Cuyper krijgt ongeveer 20% van de personen die een tatoeage lieten zetten er achteraf spijt van. Reden daarvoor is vaak het ontwerp dat niet langer in de smaak valt, of een sociaal of professioneel kader dat niet (langer) te rijmen valt met een opvallende lichaamstekening.  Dat laatste is jammer, want een tatoeage is persoonlijk en heeft vaak een intieme betekenis, het zou niet mogen deren wat anderen erover denken. Kwestie van er zèlf altijd liefdevol op te kunnen kijken, is het wel een goed idee om je tijd te nemen voor je een tattoo laat zetten. Elke tattoo artiest heeft zijn eigen stijl en specialisaties, dus zorg ten eerste dat die matchen met wat jij wil. Bespreek vervolgens uitvoerig het ontwerp, de plek waar je het wil laten zetten, welk materiaal zal worden gebruikt, etc. Het is normaal om veel vraagtekens te zetten bij iets permanents, en een beetje professionele tattoo artiest zal dat respecteren en je zo goed mogelijk begeleiden.

Tussen haakjes, hier zijn alvast 10 tattoo artiesten die wij geweldig vinden. Sommigen van hen bevinden zich buiten de landsgrenzen, maar dat hoort er gewoon bij: diehards reizen de wereld rond en gaan als echte kunstverzamelaars te werk om hun lichaam door de grootste artiesten te laten bewerken. Ontdek meer over de wonderlijke wereld van tattoo artiesten in onze reportage bij La Perla Tattoo Parlor.

Ook belangrijk, maar eerder een praktische zaak: zorg dat je lichaam voldoende energie heeft om te genezen. Vergeet niet dat je huid je grootste orgaan is en elke handeling daarop een kleine aanval op het lichaam is. Het is niet abnormaal om je na een tattoo sessie dan ook slap te voelen. Neem dus genoeg rust, slaap voldoende, eet genoeg en vermijd gedurende 24 uur voor de behandeling activiteiten die het bloed kunnen doen stollen. Blijf weg van alcohol of aspirine, die het risico vergroten op meer bloeding. (Want meer bloed, betekent meer korstjes en dus meer gaatjes in het ontwerp na de genezing.)

Het is bovendien aangeraden om je te laten tatoeëren in de winter, aangezien body art en UV geen goede match zijn. Wanneer je net een tatoeage hebt laten plaatsen, moet je zon, zoutwater en chloor vermijden. Niet makkelijk in de zomer.

tattoo_nazorg_leeftijd_inkten_artiesten_

Onmiddellijke nazorg

Dit is het cruciale moment! Het is erg belangrijk om de raad van de tatoeëerder op te volgen. Na de behandeling wordt de tatoeage gedurende minimum drie uur ingepakt in cellofaan. Eens thuis, in een hygiënische omgeving, moet je de tatoeage delicaat wassen met zuiver water en met Ph neutrale zeep (de minst agressief mogelijke).

Het is mogelijk dat de kleur tijdens de eerst nacht wat uitloopt. Om vlekken te vermijden, bedek je het ontwerp best en panikeer niet als je de volgende morgen een grote inktvlek ziet. Kuis het simpelweg op met water. Gedurende een maand moet je twee tot drie keer per dag een zalf van het type Bepanthen of Homeoplasmine aanbrengen om de genezing te bevorderen.

In de week die volgt op de plaatsing, gaat de tatoeage uitdrogen en gaan er kleine korstjes gevormd worden. Pruts hier vooral niet aan, laat ze op natuurlijke wijze loskomen. Als je tattoo op een deel van je lichaam staat dat regelmatig aan wrijving wordt blootgesteld -denk maar aan de wrijving van je broek over je heupen- bescherm je die plek best met een verband of stuk stof.

Indien je tatoeage op en lichaamsdeel gesitueerd is, dat regelmatig onderhevig is aan wrijving, zoals je heupen, denk er dan aan om de plek te beschermen met een verband of een stuk stof.

Na een maand

Het is aan te raden om het ontwerp te laten nakijken door de tatoeëerder, zodat die kan inschatten of het noodzakelijk is om iets te retoucheren. Na een maand is de huid volledig genezen en ben je normaal tot het einde van je leven gerust.

Onderhoud

De gouden regel: hydrateer je tatoeage goed. Hoe langer de huid goed blijft, hoe langer de tekening mooi bewaard blijft. Logisch.

Bij blootstelling aan zon gebruik je een zonnemelk met een zo hoog mogelijke factor. De zon is de grootste vijand van kleurpigmenten.

Andere factoren die een tatoeage kunnen beschadigen, zijn een plotse gewichtstoename of -afname en een zwangerschap. De huid rekt uit en er kunnen striemen ontstaan. Voed de huid goed en gebruik antistriemverzorging om de kans op schade zo veel mogelijk te beperken.

Met dank aan AIEN, tattoo artiest bij salon Keepsake in Elsene. Inspiratie nodig voor jouw eeuwige kunstwerkje? Ontdek ons tattoo Pinterest board!